foto: LETA
Cik cilvēku saslimuši ar Covid-19 pēc vakcinēšanās?
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Sabiedrība
2021. gada 23. aprīlis, 06:18

Cik cilvēku saslimuši ar Covid-19 pēc vakcinēšanās?

Jauns.lv

Cilvēkiem, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, risks inficēties ir krietni lielāks nekā vakcinētām personām. Tā secina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, analizējot tos gadījumus, kad cilvēki ar Covid-19 saslima pēc vakcīnām.

Perevoščikovs šonedēļ valdības sēdē sacīja, ka kopš pagājušā gada 28.decembra, kad sākās vakcinācija, līdz 15.aprīlim ar Covid-19 valstī saslimuši 73 400 cilvēku. Pārrēķinot uz 100 000 iedzīvotājiem, rādītājs ir 3847,6 gadījumi.

Pa šo laiku vakcinēto personu vidū konstatēti 896 Covid-19 gadījumi.

Vakcinētajiem daudz mazāks risks saslimt

Šajā laikā vakcinēti 169 764 cilvēki, un, pārrēķinot saslimšanas gadījumus uz 100 000 vakcinētajām personām, rādītājs ir 527,8. Tas ir par 7,3 reizēm mazāks nekā, salīdzinot ar saslimstības biežumu nevakcinētiem ļaudīm. 

Perevoščikovs secināja, ka cilvēkiem, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, risks inficēties ir krietni lielāks nekā vakcinētām personām.

foto: Ekrānuzņēmums no prezentācijas valdībai

Viņš arī norādīja, ka vakcīna nedarbojas uzreiz. Turklāt divas potes dod labāku efektu.

896 Covid-19 gadījumi vakcinēto personu vidū ietver visus infekcijas gadījumus, tostarp tādus, kas atklāti pirmajā un otrajā dienā pēc vakcinēšanās.  

Atlasa saslimšanas gadījumus, kas nav drīz pēc vakcīnas

Tāpēc svarīgi atlasīt gadījumus, kuri nebūtu sasaistīti ar saslimšanu drīz pēc vakcinācijas. Speciālisti atlasīja tos gadījumus, kad cilvēki saslimuši pēc 21.dienas pēc pirmās potes. Tādu gadījumu kopā bija 384.

Savukārt pēc 14.dienas pēc otrās potes bija tikai 91 gadījums.

Perevoščikovs atzina, ka, pārrēķinot saslimšanas gadījumus uz vakcinēto personu daudzumu, redzams, ka inficēto cilvēku daudzums ir ļoti niecīgs . Tas svārstās no 0,01% līdz 0,47% atkarībā no vakcīnas un devas.

Speciālists rezumēja, ka vakcīnas darbojas diezgan efektīvi.

foto: Ekrānuzņēmums no prezentācijas valdībai

Rekordliels sapotēto skaits

Jauns.lv jau ziņoja, ka līdz šim vakcīnas pirmo devu saņēma 10,45% Latvijas iedzīvotāju, savukārt abas - 1,73%. Turklāt trešdien otro poti pret Covid-19 saņēma rekordliels cilvēku skaits