Sabiedrība
2021. gada 16. aprīlis, 21:23

"Var neatbilst laupīšanas definīcijai" - atklājas jaunas detaļas par uzbrukumu Lapmežciema skolas direktoram

Degpunktā, TV3

Trešdien, 14.aprīļa pēcpusdienā pie Lapmežciema pamatskolas durvīm uzradās kāds jauns vīrietis. Ciemiņš mērķtiecīgi devās cauri skolotāju un bērnu pulkam. Skolas dežurantei ātrā gaita šķita aizdomīga un viņa vīrieti gribēja apturēt, par notikumiem stāsta vietējās domes darbinieks, šovakar vēsta TV3 raidījums "Degpunktā".

"Uz dežuranta jautājumu – uz kurieni dodās un, kāds ir mērķis tika atbildēts, ka nav dežuranta darīšana un patvaļīgi iegāja tālāk skolā. Dežurants ir sieviete un gājējs bija vīrietis. Droši vien diezgan loģiski, ka lietas iznākums tāds..

Nav pašlaik prakses, ka skolā par dežurantu būtu pieņemti fiziski spēcīgi, muskuļoti vīrieši," norāda Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa.

Vīrietis devies tālāk uz trešo stāvu. Tur atrodas direktora kabinets. Iegājis iekšā, viesis kļuva agresīvs un nodarīja direktoram sāpes. Pēc tam draudot arī nogalināt.

Oficiāli neapstiprināta informācija vēsta, ka varmāka turēja roku jakas kabatā, izliekoties, ka tajā atrodas ierocis. Izmantodams savu varas pozīciju, viņš nolaupīja vairākus priekšmetus 590 eiro vērtībā.

Policijai par noziegumu tika paziņots vairākas stundas vēlāk. "Diezgan vēl direktors nepaziņoja mums, bet aizbrauca uz policiju, bet tās dienas laikā problēma tika atrisināta - ar pašvaldības policijas un videoierakstu palīdzību tas cilvēks tika sazīmēts," stāsta Gundars Važa.

Vēlu vakarā likumsargi devās uz varmākas dzīvesvietu. Kratīšanas laikā nozagtais dators un mobilais telefons tika atgūti. "Iespējamā vainīgā persona tika aizturēta un ievietota īslaicīgās aizturēšanas vietā. Šodien tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu, bet visticamāk, tas nebūs tas nebūs saistīts ar brīvības atņemšanu," informē Valsts policijas Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs.

Tukuma iecirkņa priekšnieks stāsta, ka noskaidrojot precīzākus lietas apstākļus, uzbrukums var arī neatbilst laupīšanas definīcijai: "Šī situācija izveidojusies pamatā dēļ pedagoga profesionālās darbības. Par precīzu kvalifikāciju vēl tiks lemts, ņemot vērā izmeklēšanā noskaidrotos motīvus, visticamāk, ka kvalifikācija nepaliks laupīšana. Visticamāk, ka kvalifikācija paliks draudi nodarīt miesas bojājumus un zādzība."

Direktors darbu skolā šobrīd turpina. Domes pārstāvji tagad spriež, kā uzlabot drošību izglītības iestādēs, lai šādi gadījumi nevarētu atkārtoties.

"Skolā ir apsardzes visas nepieciešamās, kas attiecas uz telpu ugunsdrošībām un šīm visām lietām, bet tāda specifiska lieta, ja ir šādi gadījumi ar konkrētu cilvēku, tādas sistēmas mums nav kā skolai izstrādātas," norāda Engures novada domes priekšsēdētājs. 

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka trešdien, 14.aprīlī, kādā Engures novada izglītības iestādē iegāja vīrietis, kurš, pielietojot vardarbību un izsakot draudus, nolaupīja portatīvo datoru un mobilo tālruni. 

Izsaukumu Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirknī policisti saņēma no izglītības iestādes saņemta informācija no izglītības iestādes, uzzinot, ka ap plkst.12.20 kāds vīrietis ienācis pedagoga kabinetā, izteicis draudus nogalināt viņu, kā arī pielietojis vardarbību, nodarot fiziskas sāpes, un nolaupījis izglītības iestādei piederošo portatīvo datoru "Acer" un pedagogam piederošo mobilo tālruni "Huawei". Noziedzīgās darbības rezultātā tika nodarīti materiālie zaudējumi 590 eiro apmērā.

Tajā pašā dienā, veicot kriminālprocesuālās darbības, tika noskaidrota aizdomās turētā persona, informē likumsargi. Veicot sankcionētu kratīšanu, 1989.gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā tika atrastas un atgūtas nolaupītās mantas. Vīrietis tika aizturēts un ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176. panta pirmās daļas par svešas kustamas mantas nolaupīšanu, ja tā saistīta ar vardarbību, un šobrīd turpinās izmeklēšana un precīzu nozieguma apstākļu un motīvu skaidrošana, kā arī tiek lemts jautājums par drošības līdzekļa piemērošanu aizturētajai personai.