foto: Juris Rozenbergs
“Divi cilvēki pārdomāja!” vakcīnu pretinieki pie masu vakcinācijas centriem Rīgā atrunā cilvēkus no Covid-19 potes
Aktīvisti darbojušies pie masu vakcinācijas centru durvīm.
Sabiedrība
2021. gada 9. aprīlis, 04:50

“Divi cilvēki pārdomāja!” vakcīnu pretinieki pie masu vakcinācijas centriem Rīgā atrunā cilvēkus no Covid-19 potes

Jauns.lv

Pēc Lieldienām sociālajos tīklos parādījās ekrānuzņēmumi no kādas anti-vakcinēšanās aktīvistu saziņas grupas internetā. Tajā redzams, kā aktīvisti priecājas par panākumiem cilvēku atrunāšanā no Covid-19 vakcīnas saņemšanas tieši pie masu vakcinācijas centra durvīm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Šodien veiktas pārrunas Centrāltirgū. Divi cilvēki pārdomāja," teikts kādā no ekrānuzņēmumā redzamajiem ierakstiem grupā.

Saziņas grupas nosaukums, spriežot pēc fotogrāfijas, ir “Vakcīnrealitāte Latvijā”.

Ar šādu nosaukumu darbojas dezinformācijas un vakcīnu sazvērestību teoriju resurss sociālajos tīklos un citviet internetā.

Šīs pašmāju anti-vakcinēšanās kustības priekšgalā ir bijusī žurnāliste, aktīva vakcīnu sazvērestības teoriju sludinātāja Kristīne Duņeca.

Šajos dezinformācijas avotos - dažādās valodās, krāsās un formātos - ir pieejamas skrejlapas, kurās sagrozīta informācija un klaji melots par Covid-19 vakcīnām, un kuru izplatīšana reģionos nesen izsauca sašutumu.

Kā izskatās Rīgas Centrāltirgus vakcinācijas centrā?

Šodien Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā tika atvērts vakcinācijas centrs, kurā poti pret Covid-19 varēs saņemt liels skaits galvaspilsētas iedzīvotāju. Medijiem ...

gallery icon
60

Ekrānuzņēmumā no sarakstes, kur grupas sekotāji tiek informēti par panākumiem cilvēku atrunāšanā no vakcinēšanās, ir redzama tieši Duņeca, runājot ar kādu personu pie Rīgas Centrāltirgū izveidotā masu vakcinācijas centra.

Policijai nav bijis pamata iejaukties

Paust viedokli un tostarp arī atrunāt no vakcinēšanās, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas apstākļiem, likums neaizliedz.

Taču Jauns.lv sazinājās ar Vakcinācijas projekta biroju, lai vaicātu, vai aktīvistu darbības pie masu vakcinācijas centriem ir nonākušas biroja redzeslokā, vai bijusi novērojama arī sabiedriskās kārtības traucēšana.

Biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda informēja, ka par šādām darbībām pie centriem esot zināms.

“Esam identificējuši šādu informāciju. Par sabiedrisko kārtību un drošību kopumā rūpējas pašvaldības policija, bet iedzīvotāji, kas apmeklēja vakcinācijas centrus, vai bijuši to tuvumā, nav sūdzējušies par nekārtībām vai nevēlamiem sarunu biedriem centru tuvumā,” pauda Strazda.

Centrāltirgū izveidotajā masu vakcinācijas punktā ļaudis saņem vakcīnas

gallery icon
47

Rīgas pašvaldības policija (RPP) pie masu vakcinācijas centriem nekārtības nav konstatējusi, pēcāk pastāstīja RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Greidāne, informējot, ka arī RPP turpmāk uzraudzīs sabiedrisko kārtību pie masu vakcinācijas centriem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

RPP pārstāve piebilda, ka policijai būtu iemesls iejaukties vien tad, ja šādu aktivitāšu laikā tiktu pārkāpti Covid-19 ierobežojumi, piemēram, netiktu ievērota distancēšanās.

Par līdzšinējo masu vakcinēšanos:

Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Strazda informēja Jauns.lv, ka kopumā lielajos vakcinācijas centros no 3. līdz 7. aprīlim vakcinēti vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju.

“Aicinām iedzīvotājus konsultācijai par vakcinācijas jautājumiem sazināties pa tālruni 8989, sekot līdzi informācijai SPKC, Veselības ministrijas un Zāļu valsts aģentūras mājaslapās. Tā būs objektīva, aktuāla un uz zinātniskiem pētījumiem balstīta informācija,” piebilda biroja pārstāve.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 1. aprīlī Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā tika atvērts vakcinācijas centrs, kurā poti pret Covid-19 varēs saņemt liels skaits galvaspilsētas iedzīvotāju.

Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljona daļa, kas atvēlēta vakcinācijas punktam, ir aptuveni 710 kvadrātmetrus liela. Vakcinācijas centra izveide Rīgas Centrāltirgus paviljonā pašvaldībai izmaksājusi 35 000 eiro.

Pirmie masu vakcinācijas centri pret Covid-19 astoņās Latvijas pilsētās darbu sāka 3. aprīlī.

Todien no 10.00 potēties gribētājiem galvaspilsētā pieejami kopā kļuva trīs vakcinēšanas centri Rīgā – Ķīpsalas hallē, centrā "Atta" un jau minētais centrs Rīgas Centrāltirgus “Gastro” paviljonā.

Lieldienu brīvdienās masu vakcinācijas centri darbojās arī citās lielākajās Latvijas pilsētās.