foto: Pixabay.com
Drīzumā sazvanīšanās ar Lielbritāniju būs krietni dārgāka
2021. gada 29. marts, 05:28

Drīzumā sazvanīšanās ar Lielbritāniju būs krietni dārgāka

Jauns.lv

Līdz ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) drīzumā tiks mainīti tarifi par saziņu ar Lielbritāniju un Gibraltāru, portāls Jauns.lv uzzināja, aptaujājot lielākos telekomunikāciju operatorus.

Mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola Jauns.lv pavēstīja, ka līdz ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES un breksita pārejas perioda beigām, uz Apvienoto Karalisti vairs neattiecas noteikumi, kas dod iespēju zvanīt uz/no ES valstīm un lietot datus par tādu pašu cenu kā mājās – "roam like at home" (RLAH), un tagad tarifu plāni ir atkarīgi no katra vietējā operatora līgumiem ar starptautiskajiem operatoriem.

Tāpat arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija prasa, lai mobilo sakaru operatori Latvijā Apvienoto Karalisti izņemtu no “Saziņa Eiropā kā mājās” saraksta, Ahuna-Ozola skaidroja.

1.maijā stāsies spēkā "Bite Latvija" tarifu izmaiņas pakalpojumu izmantošanai Apvienotajā Karalistē (Lielbritānijā un Gibraltārā), kā arī saziņai no Latvijas ar šīm valstīm.

Turpmāk gan privātpersonām, gan biznesa klientiem izejošie zvani no Apvienotās Karalistes uz ES valstīm, tai skaitā Latviju, kā arī zvani valsts iekšienē maksās 0,23 eiro minūtē. Ienākošie zvani no Apvienotās Karalistes maksās 0,09 eiro minūtē. Savukārt izejošie zvani no Apvienotās Karalistes ārpus ES valstīm maksās 0,59 eiro minūtē.

Bet zvani no Latvijas maksās 0,23 eiro minūtē.

Īsziņas cena būs 0,09 eiro, sūtot īsziņas gan uz ES valstīm, gan valsts iekšienē un valstīm, kas nav ES. Cenas lietojot interneta datus: 1 MB maksās 0,02 eiro. Datu paka, kas derīga septiņas dienas un kurā ir 1024 MB, maksās 9,80 eiro.

Arī "Tele2" tarifos būs izmaiņas

Arī mobilo sakaru operatora "Tele2 Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis Jauns.lv pastāstīja, ka no 8. aprīļa tarifos būs izmaiņas, ņemot vērā, ka Lielbritānija jau no šī gada sākuma vairs nav ES dalībvalsts.

Atrodoties Lielbritānijā un Gibraltārā, turpmāk izejošie zvani maksās 0,13 eiro minūtē, ienākošie zvani – 0,19 eiro minūtē, īsziņas nosūtīšana – 0,13 eiro un maksa par datu pārraidi – 0,05 eiro par 1 MB.

Patlaban līdz 8.aprīlim, atrodoties Lielbritānijā, zvani uz Latviju vai kādu citu ES/EEZ valsti ir iekļauti tarifu plāna cenā un netiek piemērota papildu maksa par īsziņu vai vienu zvana minūti. Savukārt internets ir pieejams 13 GB apmērā bez papildu maksas.

Visiem "Tele2" tarifu plāniem arī pēc 8.aprīļa nav paredzētas tarifu izmaiņas, zvanot no Latvijas un Lielbritāniju un Gibraltāru.

LMT jau mainījās tarifi

Savukārt mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis Jauns.lv skaidroja, ka līdz ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, Brexit līgumā nevienojoties par elektronisko sakaru regulu piemērošanu, no šā gada 1.janvāra LMT klientiem stājās spēkā tarifu izmaiņas pakalpojumu izmantošanai Lielbritānijā un Gibraltārā, kā arī saziņai no Latvijas ar šīm valstīm. 

LMT tarifu pārskatīšana tuvākajā laikā nav paredzama, uzņēmuma pārstāvis norādīja.

Tarifi ir atkarīgi no vairumtirdzniecības nosacījumiem, kas ar esošajiem brexit līguma nosacījumiem nozīmē izmaksu pieaugumu. Turklāt visiem mobilajiem operatoriem ir pienākums nodrošināt ES mobilo operatoru "viesabonē kā mājās" piedāvājumos iekļauto ES teritorijā pieejamo viesabonēšanas piedāvājumu neaizskaramību (izmantošana Apvienotajā Karalistē nedrīkst samazināt labumus pārējās ES valstīs), Jalinskis klāstīja.