foto: LETA
Vitenbergs: Latvijā vakcīnu pret Covid-19 pildīšanu varētu sākt sešu mēnešu laikā
Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (no kreisās) un Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton) pirms tikšanās ar farmācijas nozares uzņēmumiem, kurā tiks pārrunāts Latvijas piedāvājums un gatavība iesaistīties Covid -19 vakcīnu ražošanā.
Sabiedrība
2021. gada 22. marts, 11:49

Vitenbergs: Latvijā vakcīnu pret Covid-19 pildīšanu varētu sākt sešu mēnešu laikā

Jauns.lv / LETA

Latvijā vakcīnu pret Covid-19 pildīšanu varētu sākt sešu mēnešu laikā, pirmdien pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu un farmācijas nozares uzņēmumu pārstāvjiem žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt 12 līdz 18 mēnešu laikā farmācijas uzņēmumi varētu sākt vakcīnu ražošanu jau pēc esošas receptes, sacīja Vitenbergs.

Ministrs apliecināja, ka uzņēmēji izteikuši iniciatīvu ne tikai fasēt jau gatavas vakcīnas, bet arī iet soli uz priekšu, lai būtu Latvijā iespēja ražot vakcīnas lielos apjomos. "Protams, sākotnēji tā varētu būt kāda no jau esošajām vakcīnām, ko mēs izmantotu. No komisāra sapratām, ka tiek vākti kopā spēki un mobilizēti, jo ne jau tikai Latvijā pašlaik ir grūtības ar vakcinēšanu. Protams, esam sliktākā pozīcijā nekā citas valstis, bet neviena dalībvalsts nevar būt apmierināta ar jaudu, ar ko mēs ejam uz priekšu," sacīja ekonomikas minstrs.

Politiķis skaidroja, ka vakcīnu ražošana nebūs vienkāršs solis un aizņems daudz laika un daudz rūpju, tādēļ ir jāiesaistās visiem līmeņiem - gan uzņēmējiem, gan valdībai, gan Eiropas Komisijai (EK).

Bretons žurnālistiem pauda, ka Latvijas iniciatīva piedalīties vakcīnu ražošanas procesā ir uzteicama. "Mēs cīnāmies visi kopā pret pandēmiju, un mēs esam šeit, lai atrastu risinājumus, lai mums palīdzētu no šīs situāciju izkļūt pēc iespējas ātrāk," teica Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, kurš Latviju raksturoja kā valsti ar senām farmācijas tradīcijām, motivētu darbaspēku un talantīgiem cilvēkiem.

Komisārs atklāja, ka mēneša beigās paredzēta tikšanās ar farmācijas uzņēmumiem, kas izrādījuši interesi vakcīnu izstrādes procesā, tostarp no Latvijas, lai rastu risinājumu cīņai pret šo un potenciālām nākotnes pandēmijām.

Jau ziņots, ka februāra beigās visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis saņēma EK komisāra Bretona vēstuli ar lūgumu sniegt informāciju par iespējām ražot Covid-19 vakcīnas. Latvija, kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, tiek uzlūkota kā Ziemeļeiropas reģions. Bez Latvijas iniciatīvu iesaistīties vakcīnu ražošanā izrādījusi arī Somija.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja Ekonomikas ministrijā (EM), Vitenbergs sacīja, ka pirms nedēļas, tiekoties attālināti ar Bretonu, viņš apliecināja, ka Latvija ir gatava pievienoties Eiropas Savienības (ES) izvirzītajam mērķim apvienot spēkus Covid -19 vakcīnu ražošanā.

Apņemšanos iesaistīties vakcīnu ražošanā jau ir pauduši lielākie Latvijas medikamentu ražotāji - "Grindeks", "Olainfarm" un "Pharmidea", kas ir gatavi attīstīt Covid-19 vakcīnu ražošanu, pamatojoties uz biotehnoloģijām un gēnu terapijas tehnoloģijām attiecībā uz visu vakcīnu veidiem. Potenciāli ir paredzama arī citu Latvijas uzņēmumu iesaistīšanās projektā, pauda EM.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās