Sabiedrība
2021. gada 21. marts, 20:28

Izglītībai paredzētās "Zaļās klases" ēkas aprīkotas ar dārgu interjeru, porcelāna traukiem un alkohola glāzītēm

Nekā personīga, TV3

Ogres pusē esošās divas ēkas, kas paredzētas projekta "Zaļā klase" izglītības procesam, aprīkotas ar dārgu interjeru, dzīvnieku izbāzeņiem, porcelāna traukiem un pat alkohola glāzītēm, informē raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šonedēļ jau izskanēja, ka amatu par neuzticību zaudējis SIA "Rīgas meži" ilggadējais vadītājs Aivars Tauriņš un valdes loceklis Juris Buškevics.

Abi noliedz, ka dārgās ēkas, medījumu apstrādes iekārtas un porcelāna trauki bija domāti pašu vajadzībai. 

Kā liecina "Rīgas mežu" mājaslapā pieejamā informācija, "Zaļā klase" izveidota, lai izglītotu un informētu sabiedrību par meža nozari un tās lielo nozīmi Latvijā.

Projekta mērķis ir sniegt zināšanas skolu jaunatnei un citiem interesentiem par to, kas ir mežs, ko tas dod sabiedrībai un ko sabiedrība var dot mežam. "Zaļā klase" piedāvā iepazīties un apskatīt dabā visu meža un koksnes attīstības ciklu no sēklas līdz zāģmateriālam.

"Zaļā klase" ietvaros 2018. gadā "Rīgas meži" piederošajās meža platībās, kā arī kokaudzētavā un kokzāģētavā "Norupe" noorganizētas 42 mācību ekskursijas kopumā 1300 interesentiem. Mācību ekskursiju laikā sarīkotas arī vides sakopšanas talkas. 

"Zaļajai klasei" uz pilnu slodzi piesaistīts viens cilvēks. No publiskās informācijas rodas iespaids, ka šis projekts neizmaksā dārgi. Tomēr cita informācija parādās kāda trauksmes cēlēja ziņojumā, kas saņemts Rīgas domē.

Ogres pusē nožogotā teritorijā "Zaļās klases" mērķim uzstādītas divas ēkas, kas kopā ar aprīkojumu maksās vairāk nekā miljonu. 

"Mednieku namiņš" jeb izglītībai domātā "Zaļā klase"

gallery icon
35

No dokumentiem izriet, ka guļbūve atvesta jau gatava, taču vislielākos izdevumus sastāda transportēšana, materiāli un būvnieku algas. Ēkas fasādē vien ieguldīti 50 000 eiro. Interjers ir askētisks un dārgs. Viens stūra dīvans maksājis 600 eiro, tādi kopā ir 11. 

Kā norāda raidījums, izņemot projektoru, nodarbībām paredzētu aprīkojumu tur nemana. Redzams kamīns, stūros izlikti putnu un dzīvnieku izbāzeņi. Par 2000 eiro no Vācijas pasūtīti porcelāna trauki.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis uzskata, ka ēka vairāk domāta privātiem atpūtas pasākumiem nekā izglītībai. Ieguldījumi esot slēpti no akcionāriem. Gada pārskatā norādīti kā investīcijas. 

"Mums šobrīd ir pamats domāt par pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu. Patiesībā ieguldīts vienā ēkā, kuras noderīgums tiem vides izglītības mērķiem ir ļoti, ļoti apšaubāms. Skaidrojums noteikti ir divējāds. Vai nu "Rīgas mežu" pārstāvji īsti nesaprot, ko dara- tērē daudz līdzekļu ļoti nepārdomātā veidā, vai nu mums ir jāmeklē citi skaidrojumi," teic Cepurītis.

Pērn vasarā papildus guļbūvei līdzās sākta arī ”Zaļās klases” saimniecības ēkas būvniecība. Tai jau iztērēti 300 tūkstoši . Šī gada budžetā bija paredzēti 200 tūkstoši, lai pabeigtu iekšdarbus, iegādātos virtuves iekārtu, plīti, cepeškrāsni un  tērauda galdus. Ieplānota bija arī vinča,  līdz 500 kilogramu smaga dzīvnieka pacelšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Zaļās klases" būvniecību un iepirkumus, saskaņā ar trauksmes cēlēja ziņoto, kontrolējot "Rīgas mežu" darbinieks, kas ir valdes priekšsēdētāja Aivara Tauriņa vedeklas tēvs.

""Zaļā klase" ir viens no maniem dzīves labākajiem darbiem, ko esmu veicis. Un esmu par to dziļi pārliecināts, ka tur nekas nav izšķērdēts un tas ir tikai kāda trauksmes cēlāja viedoklis. Mums bija paredzēta jaunā mednieku skola. Mēs to no pirmās dienas gribējām izdarīt. Lai šī sadaļa mežrūpniecībā būtu adekvāti parādīta un mēs redzētu, kā tas notiek. Lai nebūtu nekādas kaktu padarīšanas utt. Lai tas notiktu civilizēti, tā kā pienākas. Tas tā kā viss bērniem. Tas tikai bērniem domāts. Nevienam citam," apgalvo Aivars Tauriņš.

Tikmēr Cepurītis to apšauba. "Es tieši paņēmu vienu no dokumentiem, kuros ir tādi iepirkumi kā alkohola glāzes. Pietiekami ekskluzīvas un dārgas. Kopumā šeit ir šņabja glāzes, vīna glāzes, cita veida alkohola glāzes, man ir grūti redzēt to auditoriju, kam tas ir domāts. Un kopējā summa par 80 glāzēm ir 900 eiro."

Taisnojas arī no amata atstādinātais Juris Buškevics: "Es domāju, ka mūsu jaunatne ir jāizglīto nevis kādā malkas šķūnītī, kur parādīt, kā sanaglot būrīti. Bet jārāda ir vislabākais. To rāda piemēri arī citās Eiropas valstīs. Pirmo reizi dzirdu par alkohola glāzēm. Visticamāk, tās ir limonādes glāzes."

"Rīgas mežu" kapitāldaļu turētājs nav noticējis uzņēmuma vadības stāstītajam un šonedēļ izteicis neuzticību Tauriņam un Buškevicam. Trauksmes cēlēja ziņojumā minētie fakti nodoti Audita un revīzijas pārvaldei.

Auditā tiks pārbaudīta arī kokzāģētavā "Norupe" veiktie darījumi.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.