foto: Shutterstock
Simtiem sirmgalvju Latvijas pierobežā Covid-19 pandēmijas laikā praktiski palikuši bez ārsta un medikamentiem
Novadu ziņas
2021. gada 6. marts, 19:38

Simtiem sirmgalvju Latvijas pierobežā Covid-19 pandēmijas laikā praktiski palikuši bez ārsta un medikamentiem

Jauns.lv / LETA

Simtiem sirmgalvju Latvijas pierobežas ciematā Silene ir apgrūtināta piekļuve ģimenes ārstam, kā arī medikamentiem, kuru iegādei ir jāmēro gandrīz stundu ilgs ceļš ar autobusu, aģentūrai LETA sacīja Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik Silenē, kura atrodas vien dažus kilometrus no Latvijas-Baltkrievijas robežas dzīvo vairāki simti sirmgalvju, kuri kopš pērna gada decembra faktiski ir palikuši bez ģimenes ārsta un medikamentiem. Šāda situācija izveidojās, jo ģimenes ārste Lidija Volkova, kura vairākus gadus bija vienīgā daktere ciematā - savu ārsta praksi ir noslēgusi, un nodevusi to citam ģimenes ārstam Arkādijam Kuļikovam, kura esošā ārsta prakse atrodas vairāk nekā 20 kilometru attālumā no Silenes.

Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja uzskata, ka šāda situācija ir izveidojusies dakteres Volkovas dēļ, un pagasta pārvalde ar līdzšinējo likumdošanu minētā jautājuma risināšanā nespēj panākt izmaiņas.

"Par izveidojušos problemātiku bijām runājuši arī ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), bet situācija ir tāda, ka mūsu valsts likumdošana paredz, ka ģimenes ārstam noslēdzot savu ārsta praksi, ir iespēja pašam izvēlēties savu "mantinieku", kurš arī pārņem esošo ģimenes ārsta praksi. Šajā brīdī, mēs kā pagasta pārvalde, Daugavpils novada pašvaldība un NVD nekādā gadījumā nevaram iejaukties šajā procesā," uzsvēra Ivanova.

Viņa norādīja, ka pērna gada maijā dakterei Volkovai tika izsūtīts brīdinājums par to, ka viņas ārsta prakses akreditācija tuvojas beigām. Tomēr sakarā ar Covid-19 izplatību akreditācija tika pagarināta līdz pērna gada 18.decembrim, bet lai turpinātu ārsta praksi arī šogad, dakterei bija jāpiedalās mācību programmās tiešsaiste. "Diemžēl viņa pērna gada vasarā ar šo nebija nodarbojusies un nesavāca nepieciešamos punktus, lai viņas ārsta prakse tiktu turpināta arī šogad," sacīja Ivanova, uzsverot, ka pati ģimenes ārste ir gados vecs cilvēks, un iespējams viņai apmācība tiešsaistē sagādāja gan grūtības, gan papildus finansiālus izdevumus, kurus viņa nevēlējas segt.

Ivanova sacīja, ka daktere bija cerējusi, ka viņas ārsta praksi pagarinās arī bez šo kursu apguves, jo valstī ir ārkārtas situācija - šādu viedokli privātā sarunā ar Ivanovu pauda pati daktere.

Pagasta vadītāja norādīja, ka apmēram nedēļu pirms akreditācijas beigām, daktere steigā sāka meklēt ārstu, kurš varētu pārņemt viņas ģimenes ārsta praksi ar esošajiem pacientiem. "Viņai bija cerība, ka atradīsies ārsts, kuram nav izveidota neviena prakses vieta un tikai tādā gadījumā NVD piešķir medmāsu likmes, kuras tiek finansētas no valsts puses, bet ja atnāk ārsts, kurš jau ir ar savu ārsta praksi, kas notika mūsu gadījumā, tad viņš var finansēt papildu medmāsas tikai par saviem personīgajiem līdzekļiem," sacīja Ivanova.

"Pašlaik ir izveidojusies situācija, kad dakteres Volkovas ģimenes prakses vieta tika sertificēta viņai, bet jaunajam dakterim ir nepieciešams iziet visas komisijas un sertificēt jaunu papildus ārsta prakses vietu Silenē, un tas aizņem ievērojamu laiku," uzsvēra Ivanova, paužot nožēlu, ka šāda situācija ir izveidojusies.

Viņa norādīja, ka telpu un komunālo pakalpojumu līgumi ar jauno ģimenes ārstu tika noslēgti jau šī gada janvārī, un viss vajadzīgais no pagasta puses tika izpildīts, lai ārsts pēc iespējams ātrāk varētu sākt pieņemt pacientus arī Silenē.

"Visi pagasta iedzīvotāji cieš, es pati biju Volkovas paciente, un ar jauno ārstu neesmu tikusies, un visi Silenes iedzīvotāji gaida viņu šeit, klātienē," sacīja Ivanova.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņa norādīja, ka pagasts varētu rīkoties, ja iepriekšējā daktere nebūtu jauno ārstu atradusi, tikai tad Daugavpils novada dome varētu situācijā iejaukties, un meklēt ģimenes ārstu, kurš veiktu Silenē pieņemšanu klātienē, bet tas nenotika.

"Es uzskatu, ka pie visa ir vainīga likumdošana, proti, mēs visi varam tikai noskatīties no malas, bet mēs nevaram ietekmēt šo procesu, kaut arī daktere Volkova jau laicīgi tika brīdināta par viņas ārsta prakses akreditācijas beigām, un nosacījumiem par tās pagarināšanu," teica Ivanova.

Viņa pauda bažas par to, ka esošā situācijā cilvēkiem ir jāmēro 20 km tālais ceļš, lai nokļūtu pie daktera Kuļikova. "Tas nav iespējams ļoti lielai pagasta iedzīvotāju daļai, jo kādam neļauj veselība, bet kādam arī finansiālais stāvoklis, jo arī par autobusa biļeti līdz Daugavpilij ir jāmaksā," norādīja pagasta pārvaldes vadītāja, uzsverot, ka šogad jau ir bijis gadījums, kad Kuļikovs sarunā ar sirmgalvi bija izrakstījis "e-recepti", bet mērojot tālo ceļu uz aptieku, izrādījās, ka dakteris noliekot klausuli - par receptes izrakstīšanu bija aizmirsis.

Tas norāda uz vēl vienu problēmu Skrudalienas pagastā, jo kopš 2009.gada nav nevienas aptiekas, kurā pensionāri varētu iegādāties pat pirmās nepieciešamības medicīnas preces. Aptieka Silenē tika slēgta pēc 2009.gada administratīvi teritoriālās reformas (ATR).

Pagasta pārvaldes vadītāja sacīja, ka līdz pērna gada decembrim medikamentus varēja nogādāt iepriekšējās ģimenes ārstes - māsiņas, bet pašlaik pat šāda iespēja nepastāv. "Ja pensionāram tuvumā nav radinieku, tad medikamentus sirmgalvis faktiski nav spējīgs iegādāties, tas rada papildu slodzi un stresu".

"Arī aptiekas nodrošināšanas jautājumā mums ir sasietas rokas, jo tas ir privātais bizness. Līdz 2009.gada ATR, Silenē ir bijusi aptieka, jo aptiekas īpašniekam no pagasta puses bija pieņemts lēmums sniegt 100% atlaidi komunāljiem pakalpojumiem, kā arī īres maksai, jo mēs apzinājāmies, ka aptieka ir nepieciešama.

Viņa skaidroja, ka šāda pieeja pārstāja pastāvēt, kad pagasts tika iekļauts Daugavpils novada pašvaldības sastāvā, un pašvaldību izšķērdēšanas likums neatļauj šādas atlaides privātam uzņēmējam sniegt. "Mēs nedrīkstam telpas nodot bez atlīdzības, komunālo pakalpojumu līguma, un tiklīdz aptiekas īpašnieks uzzināja, ka viņam būs viss šis jāapmaksā, viņš izlēma savu darbību Silenē pārtraukt, jo tas nav rentabli," ar nožēlu sacīja Ivanova.

Tāpat viņa uzsvēra, ka pagasta pārvalde vairākkārt ir mēģinājusi šo jautājumu risināt, izsūtot vairākām aptiekām aicinājumu atvērt savu filiāli pagastā, bet desmit gadu laikā aptiekas pat neatsaucas uz rakstītām vēstulēm.

Ģimenes ārsts Kuļikovs aģentūrai LETA pauda nostāju, ka neviens pagasta iedzīvotājs nav noslēgts no ārsta palīdzības, jo viņš esot konsultējis pagasta iedzīvotājus telefoniski, kā arī nepieciešamības gadījumā pieņems pacientus klātienē savā ārsta prakses vietā Daugavpilī.

Tomēr par izveidojušos situāciju viņš atbild, ka birokrātiskie jautājumi ir aizņēmuši krietni ilgāku laiku, nekā viņš bija domājis, un šī situācija tiktu atrisināta jau iepriekš, ja ģimenes ārste Volkova savu lēmumu atstāt "mantojumu" būtu izlēmusi agrāk. "Tad arī nebūtu šis lielais "caurums", kad ciemats vairākus mēnešus paliek bez ārsta, kurš pieņem klātienē.

Viņš pauda cerību, ka tuvākajā laikā tiks sakārtoti visi nepieciešamie dokumenti, un jau pavasara otrajā pusē viņš varēs Silenē klātienē pieņemt vienu reizi nedēļā, lai sirmgalvjiem nav jāmēro tik ilgs ceļš uz viņa esošo ārsta praksi Daugavpilī.