foto: Juris Rozenbergs
Smagā tehnika un mūri ap Saeimas namu: Vecrīgā filmē barikādēm veltīto filmu “Janvāris”
Teritorija ap Saeimas namu nu atgriezusies un iekapsulēta trauksmainajos 1991. janvāra laikos.
Sabiedrība
2021. gada 5. marts, 06:38

Smagā tehnika un mūri ap Saeimas namu: Vecrīgā filmē barikādēm veltīto filmu “Janvāris”

Jauns.lv

Tie, kuriem ir ap 40 un uz augšu, un nesen ir gadījies paiet garām Saeimas namam, varētu būt izbrīnīti par tur redzēto – visapkārt smagā tehnika, kurināmā grēdas, paštaisīti soliņi un ugunskuru pēdas. Bet parlaments nu atkal nosaukts par Augstāko Padomi, kā tas bija laikā no 1990. līdz 1993. gadam.

Jēkaba ielā un tās apkārtnē no 27. februāra līdz 6. martam uzņem ainas par 1991. gada janvāra barikāžu laika notikumiem režisora Viestura Kairiša spēlfilmai “Janvāris”.

Filmas vajadzībām pie parlamenta tiks rekonstruētas pirms 30 gadiem celtās barikādes precīzās to atrašanās vietās, informē Saeimas preses dienests.

Pie Saeimas filmē barikāžu ainas filmai "Janvāris"

Tie, kuriem ir ap 40 un uz augšu, un nesen ir gadījies paiet garām Saeimas namam, varētu būt izbrīnīti par ...

gallery icon
118

Barikādes no tā laika jauniešu skatpunkta

Pati spēlfilma būs stāsts par 1991. janvāra barikāžu notikumiem Rīgā, taču konkrēti no tā laika jauniešu skatpunkta.

Filmas varoņi būs tikko kā pilngadību sasnieguši jaunieši, kuri tiek ierauti vētrainajos, tolaik vēl neprognozējamajos notikumos Rīgas centrā.

Galvenais varonis būs 18 gadus vecais students Jazis, kurš nokļūst Vecrīgā un piedzīvo barikādes ne vien kā politisku notikumu, bet kā savas pieaugšanas pagrieziena punktu.

“Janvāris” ir filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi, norādījuši paši filmas veidotāji.   

Filma top studijā “Mistrus Media” ar Nacionālā Kino centra, Kultūras ministrijas, Latviešu fonda, Lietuvas Kino centra, Polijas filmu institūta un starptautiskā kopražojumu fonda “Eurimages” atbalstu kā Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojums. Filmas uzņemšana turpināsies līdz šī gada marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

Ņemot vērā filmēšanu un tās sagatavošanas darbus, no piektdienas, 26. februāra, Saeimas tuvumā periodiski iespējami gājēju kustības ierobežojumi.

Filmēšana noritēs, filmas veidotājiem ievērojot stingru epidemioloģiskās drošības protokolu Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai.

Pirms 30 gadiem – 1991. gada janvārī - Latvijas iedzīvotāji Rīgā un citās pilsētās ap stratēģiski svarīgākajiem objektiem veidoja barikādes, lai tos pasargātu no iespējamā padomju bruņoto spēku uzbrukuma. Tā bija brīvprātīga nevardarbīgas pretošanās akcija ar mērķi aizstāvēt Latvijas valsts neatkarību.

Pie Saeimas nama jau iepriekš uzņemtas epizodes, kas ataino barikāžu laiku: 2010. gadā šeit notika filmēšanas darbi vācu režisora Hansa Šteinbihlera mākslas filmai „Das Blaue vom Himmel”, informē Saeimas preses dienests.