Sabiedrība
2021. gada 3. marts, 20:16

Ar ko atšķiras jaunais Covid-19 paveids? Skaidro infektologi

Bez Tabu, TV3

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā izplatās jauns Covid-19 paveids, kas iedzīvotājiem liek uzdot jautājumu - ar ko tas atšķiras no mums jau zināmā vīrusa?

Sākotnēji jaunais Covid-19 paveids konstatēts Lielbritānijā. Saistībā ar bažām par tā izplatīšanos, Latvija pat paspējusi pārtraukt pasažieru satiksmi ar Apvienoto Karalisti, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Pēc pēdējiem Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona izteikumiem, vietējie ir cerību pilni pie ierastā ikdienas ritma atgriezties vasarā.

"Lielbritānijas celmam mums nav zināms īsti, kur viņš ir parādījies. Nav redzams šis starpposms. Bija viens cirkulējošais celms un pēkšņi parādās jauns celms. Tas nozīmē, ka kaut kur potenciāli kādā indivīdā vai dzīvniekā ir notikušas mutācijas, lai šis jaunais celms parādītos un pēc tam izplatītos.

Kas viņam ir savādāks ar to, kas mums līdz šim bija pazīstams – viņš ir infekciozāks. Potenciāli arī klīniskās pazīmes varētu būt smagākas, bet uz doto mirkli vēl trūkst precīzu epidemioloģisko datu par to, cik viņš varētu būt klīniski smagāks," skaidro veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.

Lai turpinātu dzīvot un vairoties vīruss pielāgojas jaunai populācijai, tāpēc arī turpmāk saskarsimies ar jauniem vīrusa paveidiem.

"Šis vīruss var nonākt arī dzīvnieku populācijā. Runājot par šo Lielbritānijas celmu, potenciāli tam infekciozitāte arī dzīvnieku populācijā varētu būt augstāka. Līdz ar to dzīvnieki varētu potenciāli šo vīrusu savā starpā pavairot, pēc tam nododot cilvēkiem. Mums vēl ir daudz nezināmā par šo vīrusu."

Ministri un vairākas augstas amatpersonas saņem vakcīnu pret Covid-19

Latvijas ministri un vairākas augstas valsts amatpersonas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmušas "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon
56

"Tas ko mēs zinām, ka šis Lielbritānijas variants izplatās tā teikt veiksmīgāk no vīrusa viedokļa un ir arī ziņas no Lielbritānijas pētniekiem, ka, iespējams, tas var izraisīt arī smagākas slimības formas," norāda infektoloģe Sniedze Laivacuma, piebilstot, ka šobrīd ir pāragri runāt par ierobežojumu mīkstināšanu.

Esot jānovēro, kā izplatās jaunais vīrusa celms. Arī vakcīnu ražotājiem jādomā par pošu pielāgošanu jaunajiem paveidiem. Tomēr neesot šobrīd arī pamata teikt, ka esošās vakcīnas nepasargās no jaunajiem vīrusa celmiem.

Lielbritānijas iedzīvotāji saņem Covid-19 pirmo vakcīnas devu

Lielbritānijas iedzīvotāji saņem Covid-19 vakcīnu pirmo devu. Kopš decembra sākuma vakcinēti jau vairāk nekā 1,3 miljoni cilvēku jeb gandrīz 2% ...

gallery icon
35

"Jāsagatavojas, ka tuvākais gads nebūs tāds, kāds mums bija pirms," norāda Laivacuma. Saslimstības samazināšanās atkarīga no ikviena iedzīvotāja un tā, cik ļoti sabriedrība ievēros noteiktos ierobežojums. Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.