Sabiedrība
2021. gada 2. marts, 22:29

"Tas nav normāli - sirds pa muti kāpj ārā!" Covid-19 atstāj sekas

LTV Panorāma

Kopš pandēmijas sākuma Latvijā reģistrēti vairāk nekā 87 tūkstoši Covid-19 slimnieku. Daļa slimību pārcietusi bez jūtamām sekām, bet daļai tā atstājusi būtiskas veselības problēmas, par kuru tālāku attīstību varēs spriest pēc ilgāka laika, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Inita, kura ar Covid-19 inficējās pērnā gada nogalē, raidījumam stāsta, ka slimības gaita bijusi vidēji smaga. Oficiāli par veselu no Covid-19 Inita atzīta pirms mēneša. Taču pēc slimošanas parādījušās veselības problēmas.

"Tas nav normāli, ka, uzkāpjot līdz trešajam stāvam, man sirds pa muti kāpj ārā! Arī miera stāvoklī pēkšņi sāk sities, ir sliktas sajūtas. Apmēram pirms nedēļas atkal kļuva slikti, tika nolemts vēlreiz doties uz sirds slodzes testu - pārbaudi, kur rezultāti nav labi," LTV norāda Inita.

Arī Dāvids pēc novembrī pārslimota Covid-19 joprojām nejūtas labi, parādījušās smadzeņu darbības problēmas. "Sirds nedaudz, nedaudz laika gaitā normalizējās, bet vienlaikus parādījušās citas problēmas, kas saistītas ar galvu. Tā teikt - migla galvā, nav iespējams kvalitatīvi strādāt, funkcionēt pilnvērtīgi. Es šobrīd arī neesmu atgriezies darbā," stāsta Dāvids. 

Latvijā vienā no pētījumu programmām padziļināti tika analizēts veselības stāvoklis 75 cilvēkiem, kas pārslimojuši Covid-19. Galvenais kritērijs konkrētajai grupai – nevienam iepriekš nebija veselības sarežģījumu.

"Absolūti lielākajai daļai ir kādas patoloģijas un novirzes no normas, kādas agrāk nav bijušas. Un tas pārsteidzošais mums, par ko arī pēdējā laikā parādās raksti, ka pacientiem, kas slimoja viegli vai gandrīz bez simptomiem, viņiem pēc laika – pēc diviem, trim vai sešiem mēnešiem - parādās simptomi, bojājumi, kādi viņiem vispār pirms tam nav bijuši," stāsta infektoloģe Ludmila Vīksna.

Viņa arī piebilst, ka daži komplikācijas nav jutuši, bet, veicot radioloģiskos izmeklējumus, izrādījies, ka viņiem ir izmainīta aknu viskozitāte - radušies aknu bojājumi.

Veselības ministrijas darba grupā noslēgumam tuvojas vadlīniju izstrāde Covid-19 pārslimojušo ilgstošai paturēšanai mediķu redzeslokā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās