foto: LETA
VM ieteikto Covid-19 drošības pasākumu vidū varētu būt arī pārvietošanās ierobežojumi
Lāčplēša iela.
Sabiedrība
2021. gada 2. marts, 18:44

VM ieteikto Covid-19 drošības pasākumu vidū varētu būt arī pārvietošanās ierobežojumi

Jauns.lv / LETA

Lai gan Veselības ministrija (VM) atsevišķi nesniegs nekādus konkrētus ierobežojumus, ieteikto virzienu vidū būs arī pārvietošanās ierobežojumu ieviešana, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka gaidāmie ierobežojumi varētu būt saistīti ar attālinātā darba nodrošināšanu, pakalpojumu pieejamību, pārvietošanās ierobežošanu, kontroles un komunikācijas pasākumiem, kā arī finansiālā atbalsta pasākumiem. Tāpat tiks domāts par to, "kas notiks ar izglītības iestādēm", sacīja ministrs.

Vaicāts par ierobežojumiem, ministrs izteicās, ka "es esmu veselības, nevis ierobežojumu ministrs", piebilstot, ka VM var tikai ieteikt, bet pie specifiskiem risinājumiem būs jāstrādā valdībai un ministrijām kopā.

Runājot par pārvietošanās ierobežojumiem, kas, piemēram, citās valstīs paredz aizliegumu konkrētās situācijās pārvietoties starp pašvaldībām, Pavļuts sacīja, ka tā ir viena no ierobežojumu grupām, kas tiek izmantota visā pasaulē, tomēr tā arī prasa lielus resursus un tostarp arī atbalstu iedzīvotājiem, kā arī kontroles mehānismus.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs uzskata, ka Covid-19 izplatību varētu ierobežot, ja sabiedrībā, jo īpaši mājsaimniecībās un darba vietās, cilvēki apzinīgi ievērotu esošās epidemioloģiskās drošības prasības. Turklāt viņš neuzstāj uz jaunu ierobežojumu noteikšanu kādā no jomām.

Perevoščikovs atgādināja, ka slimība izplatās cilvēkiem vienam ar otru tuvu kontaktējoties. No 12 gadījumiem, kur pagājušajā nedēļā konstatēta saslimšana ar jauno Lielbritānijas paveida Covid-19, septiņos gadījumos tas noticis mājsaimniecībās un divos gadījumos darba vietās, vienā gadījumā pirmsskolas izglītības iestādē un vēl divos gadījumos nav noskaidrots, kur notikusi inficēšanās, sacīja Perevoščikovs.

Viņa ieskatā, patlaban attālināti vajadzētu strādāt pilnīgi visiem darbiniekiem, kuru darba specifika to atļauj, savukārt, tajos uzņēmumos, kur ir jāstrādā klātienē, ir jāizslēdz visas iespējas cilvēkiem pulcēties koplietošanas telpās. Perevoščikovs iesaka darba devējiem rūpīgi izanalizēt vai tiek ievērotas visas esošās epidemioloģiskās drošības prasības un regulāri tās stingri kontrolēt.

Jau ziņots, ka epidemiologu ieteikumi, ar kuriem sēdē iepazīstināja Perevoščikovs, attiecībā pret ierobežojumiem paredz, ka būtu jāpastiprina nosacījumu strādāt attālināti un visiem biroju darbiniekiem maksimāli būtu jāstrādā attālināti, savukārt klātienē darbotos tikai būtiskākie ražošanas uzņēmumi.

Vienlaikus ražošanas uzņēmumos un organizācijās maksimāli būtu jāierobežo cilvēku skaits, kas vienlaicīgi uzturas vienās telpās - organizējot darbu plūsmās, maiņās un uzturot kolektīva "burbuļus".

Tāpat epidemiologu ieskatā būtu jāveic strādājošo kolektīvu, kur nevar nodrošināt savstarpēju distancēšanos, darbinieku plānveida testēšana.

Citu starpā epidemiologu ieteikumi paredz pasākumu, kas samazina savstarpējo kontaktēšanos un pārvietošanos ārpus darbalaika, ieviešanu kopā ar noteikto ierobežojumu efektīvu kontroli. Tāpat viņu ieskatā būtu jāsniedz tikai vitāli nepieciešamie pakalpojumi, kā arī jāievieš plaši komunikācijas atbalsta pasākumi darba devējiem un iedzīvotājiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās