foto: Zane Bitere/LETA
Vakar nedaudz samazinājies vienas dienas laikā pret Covid-19 vakcinēto personu temps
Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmis 25 471 cilvēks.
Sabiedrība
2021. gada 19. februāris, 08:44

Vakar nedaudz samazinājies vienas dienas laikā pret Covid-19 vakcinēto personu temps

Jauns.lv / LETA

Aizvadītajā diennaktī nedaudz samazinājies vienas dienas laikā pret Covid-19 vakcinēto personu skaits, jo vakar kopumā vakcinētas 1013 personas, lai gan otrdien un trešdien, kad tika sapotēts 1321 un 1606 cilvēki, bija jūtams būtisks uzrāviens vakcinācijas gaitā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā pagājušajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 960 cilvēki, bet otro - 53.

Ja vēl pirmdien pamatā tika vakcinēti mediķi un medicīnas iestāžu darbinieki, tad otrdien, trešdien un ceturtdien nākamajā prioritārajā grupā - sociālās aprūpes centros (SAC) - vakcinēšanās aktivitāte bijusi augstāka. Tomēr salīdzinot vakcinācijas tempus SAC, nedēļas greizumā, tad aizvadītajā diennaktī tie ir samazinājušies, proti, ja trešdien pirmo poti saņēma 498 SAC klienti un 230 sociālo centru darbinieki, tad ceturtdien - 295 klienti un 188 darbinieki.

Ar pirmo poti pret Covid-19 vakar arī vakcinētas 180 ārstniecības personas un 115 ārstniecības iestāžu darbinieki, tāpat 111 sapotētās personas klasificētas kā "cita paaugstinātā riska grupa", trīs personas ar hroniskām slimībām, 67 "personas vecumā virs 60 gadiem" un viens operatīvo dienestu darbinieks.

No uzskaitītajiem 723 personas saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnas, "Moderna" - 231, bet "Pfizer"/"BioNTech" - seši cilvēki.

Savukārt ar otro poti vakcinēts 41 mediķis un 12 medicīnas iestāžu darbinieki, no tiem "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu devas saņēmuši 52 cilvēki, bet "Moderna" vakcīnu - viens.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmis 25 471 cilvēks, bet abas devas - 16 656 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 1,38% iedzīvotāju, bet abas - 0,90%.

NVD skaidro, ka iepriekš publiskotais vakcinēto cilvēku skaits dažu dienu laikā var mainīties, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem dati par vakcinācijas faktu "E-veselības" sistēmā tiek ievadīti vienas līdz piecu darbdienu laikā pēc vakcinācijas fakta.

Veselības ministrija (VM) ir izplatījusi paziņojumu, kurā aicina seniorus aktīvāk izmantot pieejamās iespējas, lai reģistrētos vakcinēšanai pret Covid-19.

Tāpat no trešdienas vakcīnas pret Covid-19 jāsāk saņemt trešajai prioritārajai iedzīvotāju grupai - aptuveni 187 000 senioru vecumā virs 70 gadiem, medijiem pavēstīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

No visām tuvākajā laikā plānotajām vakcīnu piegādēm aptuveni 57 000 devu tiks izmantotas senioru vakcinēšanai, lai tādējādi ar potēm nodrošinātu trešdaļu šīs grupas personu. Senioru vakcināciju no nākamās nedēļas sāks arī ģimenes ārsti. Šobrīd līgumi par vakcinēšanu ir noslēgti ar 504 ģimenes ārstiem.

Kā skaidroja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda, līdz šim ārstniecības iestādēs vakcinēti tikai daži šīs grupas seniori, bet kopumā platformā "manavakcina.lv" potei pret Covid-19 pieteikušies 13 000 senioru vecumā virs 70 gadiem, kurus jau vakar informēja par iespēju saņemt poti pie kāda no esošajiem vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem.

Šajā grupā ietilpst arī 166 000 personu ar hroniskām slimībām, piemēram, ļaundabīgiem audzējiem, hroniskām nieru slimībām, Dauna sindromu vai demenci, sirds asinsvadu sistēmas slimībām, smadzeņu asinsvadu slimībām vai aptaukošanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat šajā grupā ietilpst personas ar sirpjšūnu anēmiju, cukura diabētu, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi, smagu arteriālo hipertensiju, aknu slimībām, plaušu fibrozi, talasēmiju, kā arī personas ar imūndeficītu stāvokli - HIV infekcijas, medikamentozās imūndepresijas vai onkoloģiskas slimību dēļ.

Trešajā prioritāri vakcinējamā grupā ietilps arī personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.