Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. augustā. FOTO. VIDEO
Sestdien Jelgavā, Lielupē, notiks viena no gada jautrākajām regatēm – Piena paku regate, kurā startēs peldlīdzekļi, kas pagatavoti no tukšām piena pakām.
Kultūra
2015. gada 28. augusts, 10:15

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šī ir pēdējā nedēļas nogale pirms jaunā mācību gada sākuma, tādēļ visiem, kuri pošas uz skolu vai universitāti, to vajadzētu jautri un lustīgi atzīmēt. Iztrakoties varēs Piena paku regatē Jelgavā, toties romantiskas noskaņas jūras krastā varēs gūt Senās uguns naktī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ģimenes ar bērniem iepriecinās Ralfs Eilands, Valts Pūce un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ar „Aģentu 007” Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, bet Marija Naumova visus gaida uz koncertiem Valmierā, Dzintaros un Jūrmalā. Savukārt mūzikas mīļus Liepājā gaida festivāls „Atklāj savu dzintaru!”, bet Balvos – kamermūzikas festivāls. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs.

1. Latvijas Piena, Maizes un Medus svētki Jelgavā

Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā un Lielupē, sestdien, 29. augustā norisināsies gadskārtējie, nu jau pēc skaita 15., Vispārīgie Piena, maizes un medus svētki, bet Lielupē notiks 13.Piena paku laivu regate.

Svētku apmeklētājiem tiks piedāvātas daudzas ar medu, pienu un maizi saistītas spēles, atrakcijas, degustācijas, tai skaitā tiek noteikts gada atzītākais Latvijas medus un maize, savukārt maiznieki dižosies ar pasaulē lielākiem maizes ražojumu rekordiem. Amizantākais svētku notikums, protams, būs regate, kurā sacentīsies laivas, kuras izgatavotas no tukšām piena pakām.

Piena, maizes un medus svētku tirgus darbosies no pulksten 9.00 līdz 17.00, bet kultūras programma, kurā uzstāsies vietējie deju un mūzikas kolektīvi sāksies desmitos no rīta. Savukārt skvēra aiz kultūras nama jau no deviņiem rītā darbosies radošās darbnīcas un atrakcijas bērniem.

Piena paku regate Lielupes promenādē un Pasta salā sāksies pulksten 14.30 ar regates laivu apskati un prezentāciju.. Pulksten 15.45 sāksies ūdenssporta paraugdemonstrējumi uz Lielupes, bet četros pēcpusdienā - piena paku laivu parādes un ātruma braucieni, kas noslēgsies atkal ar ūdenssporta paraugdemonstrējumiem. Sešos vakarā uz skatuves kāps grupa „Pienvedēja piedzīvojumi”, bet pusastoņos vakarā – Normunds Rutulis. Pulksten 21.00 sāksies Svētku balle

Ieeja pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.kultura.jelgava.lv.

2. Senās uguns nakts piejūras zvejniekciemos un pilsētās

Katru gadu augusta pēdējā sestdienā Baltijas jūras piekrastes iedzīvotāji – gan Latvijā un Lietuvā, gan Somijā un Zviedrijā, gan Vācijā un Polijā, kā arī citās piejūras valstīs – tiek aicināti pulcēties jūras krastā un aizdegt ugunskurus. Tādējādi visi gan sev, gan citiem atgādinās, ka jūra mums ir svarīga - mēs esam piejūras valsts un jūra ir daļa no mūsu dzīves. Šogad visi aicināti pie jūras pulcēties 29. augusta vakarē. Ugunskurus visās valstīs aizdegs vienlaicīgi – pulksten 21.30 pēc Latvijas laika. Pasākumu dalībnieki ne tikai kurs uguni, bet arī varēs vērot dažādus šovus, klausīties koncertus un ballēties.

* 29. augusta vakarā pie Kolkas Tautas nama būs ne tikai ugunskurs, bet arī ugunsskulptūras, dziesmas, dejas, Vaides mākslinieču — Ritas Leles un Gitas Šmites gleznu izstāde un balle, kurā visus priecēs Andris Ērglis un Jānis Strazds.

* Pāvilostā pludmalē pie muzeja Senās uguns nakts pasākumi sāksies deviņos vakarā. Būs koncerti, ugunsšovs un kino, pēc kā sekos zaļumballe.

* Engurē uguns nakts pasākums sāksies pulksten 21.30. Tajā uzstāsies Anta Enģele un Marko Ojala ar koncertprogrammu „Jūras stāsti”.

* Staldzenes pludmalē pulksten 21.00 koncertēs Haralds Sīmanis un jauktais koris „Kaiva”.

* Liepājā pie Pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem pulksten 21.00 notiks koncerts, kurā izstāsies Kaspars Zemītis (ģitāra), Līva Plociņa (vijole), Madara Gaile (vijole), Ineta Abakuka (alts) un Madara Norbūte (čells). Koncertā Kaspars Zemītis kopā ar stīgu kvartetu izpildīs latviešu tautasdziesmu aranžējumus, Emīla Dārziņa skaņdarbus, Astora Pjacollas argentīniešu tango un citus skaņdarbus.

Šie ir tikai daži pasākumi Senās uguns nakts ietvaros. Ja jums tuvāk ir citi piejūras miesti, informāciju meklējiet vietējās afišām. Starp citu, nekas netraucē arī jums pašam saorganizēt draugu pulku un doties pie jūras. Sīkāk internetā: www.ancientlights.eu.

3. Ralfs Eilands Džeimsa Bonda lomā Rēzeknes koncertzālē „Gors”

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, svētdien, 30. augustā pulksten 17.00 ģimenes ar bērniem aicinātas uz muzikālu piedzīvojumu, kurā kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestri, Valteru Pūci un Ralfu Eilandu kino mūzikas uzvedumā „Aģents 007” varēs meklēt nenotveramo aģentu.

Aģenta 007 uzdevumi ir bijuši visādi. Taču šajā programmā viņam nevajadzēs, kā saka viņa boss M, šaut, lēkt, skriet, kauties, braukt ar auto. Vajadzēs nodarbināt galvu un kustināt smadzenes, jo Aģenta 007 kāda svarīga misija būs jāveic neparastā vietā – koncertzālē. Tieši tāpēc Aģents 007 iepazīs pūtēju orķestri, sadraudzēsies ar kādu čellistu un liks lietā savas spējas atdarināt citus cilvēkus.

Bet par visu sīkāk uzzināsiet, atnākot uz koncertu Rēzeknē. Koncerta programmā skanēs aizraujoša komponistu Džona Viljamsa, Henrija Mančīni, Johana Meija un grupas „Led Zeppelin” mūzika. Koncertā piedalīsies NBS štāba orķestris (diriģents Guntis Kumačevs); Valters Pūce (čells), Ralfs Eilands Džeimsa Bonda lomā un Karina Bērziņa Aģenta 007 priekšnieces lomā.

Biļešu cenas: 5 – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīkla). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv .

Uzvedums „Aģents 007” jau izskanējis Rīgā

4. Marijas Naumovas koncerti Valmierā, Dzintaros un Liepājā

Šajā nedēļas nogalē ir vienreizēja iespēja vairākās Latvijas pilsētās doties uz Marijas Naumovas koncertiem. Savu tūri dziedātāja sāks ceturtdien, 27. augustā, Jelgavā, bet turpinās piektdien, 28. augustā, pulksten 19.00 Valmieras Kultūras centrā, sestdien,

29. augustā, pulksten 19.30 Dzintaru koncertzālē un svētdien, 30. augustā, pulksten 18.00 Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē. Ar šiem koncertiem vienmēr enerģiskā un šarmantā dziedātāja Marija Naumova noslēgs savu vasaras koncertsezonu.

Koncertā „Kādā jaukā dienā” Marija Naumova atskatīsies uz muzikālajā karjerā paveikto - skanēs jau iemīļotas Marijas repertuāra dziesmas jaunā aranžējumā, kā arī klausītājus priecēs īpaši pārsteigumi. Kopā ar Mariju koncertos uzstāsies īpašie viesi no Francijas - Sebastjens Žinjo un Samī Dusso, kas Latvijas publikai jau ir pazīstami no Marijas Naumovas iepriekšējiem projektiem „Romani Rat” un „Pusnakts Parīzē”, turklāt dziedātāja ir papildinājusi savu komandu un uzaicinājusi pievienoties mums vēl nezināmu, ļoti talantīgu vijolnieku Matiasu Levi.

Šoreiz ģitāras spēles virtuozam un vienam no labākajiem manuš stila ģitāristiem pasaulē Sebastjenam Žinjo, ar kuru izveidojusies ļoti laba sadarbība, ir uzticēta īpaša loma, viņš ir jauno aranžiju autors, tādējādi visiem zināmās dziesmas iegūs citādāku skanējumu. Marija programmai gatavo arī pirmatskaņojumus, pie kuriem strādā kopā ar Sebastjenu Žinji, Jāni Peteru, Martinu Rainu un citiem.

Biļešu cenas uz Valmieras un Liepājas koncertiem: 7 – 20 eiro, uz koncertu Dzintaros: 12 – 40 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.marien.lv .

Marija Naumova: „Melnās pērles”

5. Liepājā noslēdzas festivāls „Atklāj savu dzintaru!”

Liepājā šajā nedēļas nogalē noslēdzas mākslas forums „Atklāj savu dzintaru!”, kurš norisinās pirms koncertzāles „Lielais dzintars” atklāšanas. Šī festivāla ietvaros liepājniekiem un pilsētas viesiem bija un vēl būs iespēja baudīt savā daiļradē spilgtu latviešu mākslinieku uzstāšanos. Vēl varat paspēt uz diviem koncertiem:

* Piektdien, 28. augustā, pulksten 19.00 Liepājas Emīla Melngaiļa mūzikas vidusskolas koncertzālē pazīstamas un vasarīgas džeza melodijas, latviešu un ārzemju popmūziku džezroka ritmos ar vitālu entuziasma un dzīvesprieka devu koncertā „Džeza elpa vēju pilsētā” piedāvās Emīļa Melngaiļa mūzikas vidusskolas audzēkņu kolektīvi.

Māra Kupča vadītais Melngaiļskolas „Combo” kopā ar jauno dziedātāju Katrīnu Kabiņecku vedīs džeza un džezroka melodiju ceļojumā no Luisa Ārmstronga un Džako Patoriusa kompozīcijām līdz pat latviešu estrādes melodijām. Savukārt Melngaiļskolas „Big Banda” Jāņa Ivuškāna vadībā aicinās just līdzi bigbenda klasikas ritmiem, krāšņi koncertzāli ieskandinot ar Glena Millera, Džo Zavinula, Hērbija Henkoka un citu autoru pazīstamākajām vieglā džeza melodijām. Biļešu cena: 5 eiro.

* Savukārt svētdien, 29. augustā, pulksten 21.00 festivāls noslēgsies ar simforoka koncertu „Leģenda par dzintaru” stāvlaukumā pie topošās koncertzāles. Koncertā Vidzemes kamerorķestria izpildījumā (diriģents Andris Veismanis) un solistu Evijas Martinsones, Vinetas Elksnes, Daumanta Kalniņa, Jāņa Apeiņa un Viestura Jansona izpildījumā paaudzēs iemīļotas „Līvu”, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, „Pērkona”, „Zodiaka” un citu autoru Latvijas estrādes un rokmūzikas zelta fonda kompozīcijas iegūs jaunu un unikālu simforoka skanējumu.

„Leģenda par dzintaru” pavērs līdz šim neatklātu idejisku šķautni visiem tik labi zināmajām dziesmām, kas aicina dziedāt līdzi un just kopā būšanas sajūtu Liepājai tik nozīmīgā brīdī – mirkli pirms jaunās koncertzāles atklāšanas. Biļešu cenas: 10 – 20 eiro

Biļetes uz koncertiem var iegādāties „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

6. Balvu kamermūzikas festivāls

Ar četriem koncertiem Balvu muiža sestdien un svētdien, 29. un 30. augustā, visus gaida jau 16. Balvu kamermūzikas festivālu. Tas piedāvā:

* Koncertprogramma „Romantiskā Parīze” izskanēs sestdien, 29. augustā, pulksten 17.00. Tajā Liepājas stīgu kvartets skanīgā saspēlē ar mežraga meistaru Daini Tarasovu uzburs Parīzes noskaņas. Pilsēta atmirdzēs Franča Lista skolotāja Antuāna Rejhas, imperatora Bonaparta mūziķa Luija Fransuā Doprā klasiskajās harmonijās, kā arī šarmantā mīlnieka Luija Fransuā Debisī nepastāvīgo tonalitāšu krāsās.

* Savukārt sestdien astoņos vakarā koncertā „Eksotiskās dejas” orķestra „Sinfonietta Rīga” pūtēju kvintets, kurš piecu gadu darbības laikā sevi ir apliecinājis kā lielisks kameransamblis, satiksies ar Latvijā jau ilgu laiku dzīvojošo lietuviešu saksofonistu Arvīdu Kazlausku. Klausītājiem būs iespēja baudīt gan oriģinālmūziku, kas rakstīta tieši šādam neierastam instrumentu sastāvam, gan arī vairākus aranžējumus. Koncertprogrammas konceptuālo pamatu veido skaņdarbi, kas ir saistīti ar eksotiskajām zemēm. Koncertā dzirdēsim Alžīrijas un Meksikas autoru oriģinālkompozīcijas, kā arī francūžu Žana Fransē un Darjusa Mijo ceļojumu iespaidus aranžējumos. Koncertā netrūks ar interesantiem ritmiem piepildītas mūzikas.

* Savukārt svētdien, 30. augustā, pulksten 15.oo izskanēs koncerts „Grand Duo”. Tā klasiskā programma neatstās vienaldzīgu nedz ikdienišķu klausītāju, nedz rūdītu mūzikas pazinēju. Koncertprogrammas koncepcijas vienojošais elements ir divu instrumentu saspēle ar vienlīdzīgiem spēles noteikumiem dažādu laikmetu un stilu mūzikā, tāpēc arī koncertprogrammas nosaukums aizgūts no Kārļa Marijaa fon Vēbera Lielā koncertdueta klarnetei un klavierēm („Grand duo”). Abi koncerta mākslinieki Agnese Egliņa (klavieres) un Mārtiņš Circenis (klarnete) Latvijas kultūras dzīvē ir labi pazīstami, kopā spēlējot jau vairāk kā desmit gadus iepazinuši skatuves spēles noteikumus, apgūts milzīgs repertuārs un guvuši arī publikas atzinību gan pašmāju koncertzālēs, gan ārzemēs. Programmā: Bēla Kovāčs, Jānis Mediņš, Sergejs Prokofjevs, Pēteris Vasks, Kārlis Marija Vēbers un Jērgs Vidmanis.

* Festivāls izskanēs svētdien, 30. augustā, pulksten 19.00 ar koncertu „Dainu skapis”, kurā uzstāsies Raimonds Tiguls (taustiņinstrumenti), vokālā grupa „Framest”, Mikus Abaroniņš, Rūta Dūduma, Jānis Ķirsis, Roberts Memmēns un Beāte Zviedre. Programmā mūziķi izpildīs mūziku, kas atspoguļo viņu izcelsmi, latviešu tautas tradīcijas un vidi, kurā dzīvam. Koncertprogrammā tradicionālā melodija tiks ietērpta formā un harmonijša, kas ir aktuāla gan mūsdienu akadēmiskās, gan arī estrādes mūzikas vidē.

Visi koncerti notiks Balvu muižas koncertzālē. Biļetes cena uz katru koncertu: 2 eiro. Sīkāk internetā: www.balvi.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: Rotaļu arhitektūra Arhitektūras muzejā, Haosa ģeometrija Kalnciema kvartālā un Pāvila vēstules Daugavpilī.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils ielā 19, Vecrīgā) līdz 18. septembrim ir skatāma izstāde „Rotaļu arhitektūra”, kurā apskatāmi jauno mākslinieku darbi, kas tapuši izmantojot rotaļu un spēļu elementus.

Mākslinieki savos darbos runā par arhitektūru tās rosinātajos priekšstatos, paralēlēs un iespaidos. Galvenā vērtība, kuru izstādes dalībnieki vēlas demonstrēt, ir „cilvēks vispārējas mīlestības kontekstā”. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv.

* Vel tikai sājās brīvdienās līdz svētdienai, 30. augustam, fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38, Pārdaugavā) skatāma mākslinieces Kristas Dzudzilo izstāde, kuras ietvaros skatāms videodarbs „Skaidrība”.

Videodarbu „Skaidrība” māksliniece traktē kā iespējamo sarunas sākumu ar Džemmu Skulmi, atklājot savu personisko pozīciju attiecībā pret mākslu un patiesību. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv .

* Pārdaugavā, Kalnciema kvartāla galerijā, līdz 6. septembrim apskatāma Kristīnes Nuķes - Panteļejevas izstāde – lielizmēra skulptūra „Haosa ģeometrija”. „Haosa ģeometrija” ir mākslinieces pārdomas par dabā un sabiedrībā notiekošiem procesiem, kuros šķietami spontānās, haotiskās kustības rezultātā rodas racionālas, harmoniskas, perfektas struktūras, piemēram, molekulas, šūnas, audi, kas savukārt veido dzīvotspējīgus organismus un lieliskus materiālus no kā sastāv viss kas mums apkārt.

Izstāde veidota no gataviem moduļiem kā skulpturāls veidojums, kas izvietots galerijā pa diagonāli no viena gala līdz otram, integrējoties telpā un transformējot to. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

* Liepājas muzeja filiālē „Liepāja okupāciju režīmos” un „Promenade Hotel” Hika un Vites zālē atklāta izstāde „Balta lapa”,  kas veltīta vēsturiskā Baltijas ceļa atcerei. Tā apvieno ap trīsdesmit jauno mākslinieku no visām Baltijas valstīm. Mākslinieki ir gandrīz vienā vecumā ar Baltijas ceļu, viņi atceras sevi kā mazus bērnus, kuri bija Baltijas ceļa neatņemama sastāvdaļa.

Tagad viņiem, perspektīviem un profesionāliem māksliniekiem, ir dota iespēja izpausties un piedāvāt savus darbus oriģinālā un mūsdienīgā redzējumā, atveidojot savu akcijas „Baltijas ceļš” izjūtu. Izstāde būs apskatāma līdz 6. septembrim. Sīkāk internetā: www.via-baltica.lv .

* Daugavpilī, Marka Rotko Mākslas centrā, līdz 15. septembrim skatāma Daces Pētersones un Līvas Rotkales izstāde „Pāvila vēstules”. Mākslinieces Daces Pētersones darbi veidoti uz īpaša materiāla - padomju laika tipogrāfijas skārda loksnēm.

Zīmējumi ataino mākslinieces pārdzīvojumus, lasot un meditējot par Pāvila pirmo vēstuli korintiešiem. Zīmējumus papildina tekstu fragmenti, kas uzrakstīti uz skārda plāksnēm sengrieķu valodā. Izstādes tekstuālo daļu veidojusi Līva Rotkale. Sīkāk internetā: www.rothkocenter.com .

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA, publicitātes foto, ntz.lv