foto: LZTIP
500 eiro atbalsta saņēmējus aicina laikus informēt tiesu izpildītāju, ja viņi ir parādnieki
Iveta Kruka
Sabiedrība
2021. gada 16. februāris, 14:26

500 eiro atbalsta saņēmējus aicina laikus informēt tiesu izpildītāju, ja viņi ir parādnieki

Jauns.lv

Tiesu izpildītāji aicina parādniekus laikus sniegt informāciju par Covid-19 vienreizējā ģimenes pabalsta saņemšanu 500 eiro apmērā par katru bērnu, lai šis pabalsts netiktu novirzīts personas parādu segšanai, informē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (LZTIP). 

LZTIP priekšsēdētāja Iveta Kruka norāda: "Pēc valdības koalīcijas Sadarbības sanāksmē panāktās vienošanās par pabalsta izmaksu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu saņēmām daudz jautājumu no parādniekiem, vai šo pabalstu tiesu izpildītāji drīkstēs ieturēt parādu dzēšanai. Tāpēc vēlamies visus informēt, ka ieturējumus no šī pabalsta tiesu izpildītāji neveiks, jo tas ir vienreizējs pabalsts, kas paredzēts atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem Covid-19 krīzes radīto apstākļu mazināšanai. Tomēr, lai tiesu izpildītājs tehniski spētu nodrošināt to, ka pabalsts netiek ieturēts, parādniekam ir laikus jāinformē savs tiesu izpildītājs, ka viņš šādu pabalstu saņems."

"Jāņem vērā, ka tiesu izpildītājs pats nevar nevienā datu bāzē iegūt informāciju par to, vai parādnieks saņem noteikta veida pabalstus. Šādu informāciju zina tikai pats parādnieks. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka parādnieks laikus informē savu tiesu izpildītāju, jo īpaši šajā gadījumā, kad parādnieks skaidri zina, ka martā saņems no valsts pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu," uzsver Kruka.

Izmaksās līdz marta beigām

Jauns.lv jau vēstīja, ka 500 eiro atbalstu par katru bērnu izmaksās līdz 31. martam.

Labklājības ministrijā norāda - ikumprojekts paredz, ka 500 eiro pabalsts tiks izmaksāts par kopumā 364 097 bērniem un šim mērķim tiks tērēti 182 miljoni eiro. Šo vienreizējo finansiālo atbalstu segs no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". 

500 eiro tiks izmaksāti par katru bērnu personām, kurām:

  • laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam; 
  • vai ir tiesības uz ģimenes valsts pabalstu;
  • vai ir tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti;
  • kurai sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

Atbalsts tiks izmaksāts arī par bērniem, kas piedzims ārkārtējās situācijas laikā – līdz 6. aprīlim.

500 eiro pabalstu par katru bērnu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) automātiski - bez iesnieguma. No izmaksātā atbalsta netiks atskaitīti nodokļi, veikta parādu piedziņa un ieturējumi. Šo atbalstu neņems vērā vērtējot atbilstību maznodrošinātas/ trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

Labklājības ministrijā uzsver, ka 500 eiro atbalstu par katru bērnu ģimenes saņems līdz 31. martam, bet personas, kurām tiesības uz pabalstu radīsies no 1. marta līdz ārkārtējā situācijas beigām – 30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalsta pieprasīšanas. Ja naudu nepaspēs pārskaitīt kopā ar ģimenes valsts pabalstu, tad tiks veikts atsevišķs maksājums.