foto: Rojs Maizītis
No ieslodzījuma glābj tikai pavasaris...
Gunārs Grabinskis, izbraucot no savas mājas Ojāra Vācieša ielā, uzreiz atduras sniega kupenā.
Sabiedrība
2021. gada 1. marts, 06:38

No ieslodzījuma glābj tikai pavasaris...

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tūkstošiem rīdzinieku ar kustību traucējumiem bijuši ieslodzīti savu dzīvokļu četrās sienās, jo viņi vienkārši nevarēja izkļūt ārā nenotīrīto ietvju dēļ. Tikko paver vaļā durvis vai iziet pa mājas vārtiņiem, tā jākrīt sniega kupenā vai jāatduras šaurā, ar ratiņkrēslu neizbraucamā taciņā.

Gunārs Grabinskis, kuram ir 1. grupas invaliditāte, sadarbībā ar apvienību "Apeirons" un biedrību "Pilsēta cilvēkiem" uzsācis akciju, kuras mērķis ir mudināt pašvaldību centralizēti ķerties klāt ielu tīrīšanai.

Neiespējamā misija: tikt iepirkties

Gunārs jau sesto gadu pārvietojas elektriskajā ratiņkrēslā, kas viņam palīdz būt aktīvam. Viņam patīk ceļot, piedalīties dažādos pasākumos, taču ziemā Gunārs savu patstāvību zaudē. Nenotīrītās ielas un ietves liedz pārvietoties pa Rīgu, traucē arī pāreju tuvumā sabērtie sniega vaļņi.

Nesen kopā ar Pilsēta cilvēkiem uzņemtajos video skaidri parādīts, ka parasts brauciens uz tuvāko veikalu norisinās ļoti ekstremālos apstākļos – lielu daļu no ceļa Gunārs bija spiests mērot pa ielas braucamo daļu, jo cita varianta vienkārši nebija.

Gunārs Grabinskis Rīgas domei prasa ziemas laikā ielas tīrīt centralizēti

Galvaspilsētā nav sakārtota ielu tīrīšanas sistēma, kā rezultātā cilvēkiem gribot negribot jāpaliek par cietumniekiem. Tādēļ Gunārs Grabinskis, kuram ir 1. ...

gallery icon
7

Portālā manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana, lai aicinātu Rīgas domi ielas un ietves tīrīt centralizēti pašvaldībai. Pašlaik par ietvju tīrīšanu atbild pieguļošo nekustamo īpašumu īpašnieki vai apsaimniekotāji. Visbiežāk ietves nav notīrītas pie graustiem un tukšiem zemesgabaliem.

Sevišķi bēdīga situācija ir vietās, kur gājējiem jāšķērso brauktuve. Tur sniegs no brauktuves ir sastumts uz gājējiem paredzētās daļas, un ielas šķērsošana ir pat bīstama.

Sevišķi cilvēkiem ratiņkrēslos ir tikai divi varianti – riskēt ar dzīvību un pārvietoties pa brauktuvi vai palikt ieslodzītiem mājās, jo šķērsot sasalušus sniega kukuržņus ratiņkrēslā fiziski nav iespējams. Pārvietošanās apgrūtināta arī cilvēkiem ar bērnu ratiņiem, tāpat daudzi uz slidenām ietvēm katru ziemu gūst traumas.

foto: Rojs Maizītis
Gunārs Grabinskis, izbraucot no savas mājas Ojāra Vācieša ielā, uzreiz atduras sniega kupenā.

Petīcijas autori norāda, ka, piemēram, Helsinkos, Stokholmā un Viļņā ietves no sniega pilnībā vai daļēji attīra pašvaldība. Arī Latvijā ir pilsētas, kur sniegu no ietvēm attīra centralizēti – Cēsis, Līgatne, Madona, Mazsalaca, Rēzekne, Daugavpils.

Pagaidām solījumi

Mihails Simvulidi, apvienības "Pilsēta cilvēkiem" valdes loceklis, "Kas Jauns Avīzei" saka: "Šāda veida iniciatīvu rīkojam pirmo reizi. Līdz šim gan esam daudz sūdzējušies par nenotīrītām ietvēm, bet rezultātā pašvaldība vienkārši uzliek sodu atbildīgajiem par ielu tīrīšanu vai, ja tas ir uz tās teritorijas, pati vietvara to notīra."

"Apeirona" vadītājs Ivars Balodis saprot, ka nevar prasīt, lai ielas notīra uzreiz piecās minūtēs pēc snigšanas, bet, ja tās nav notīrītas trīs dienas un pat nedēļu, tas nav normāli. "Tas jau vairs neattiecas tikai uz cilvēkiem ratiņkrēslā – ikviens var kāju salauzt vai paslīdēt, tie ir teju kurmju rakumi," saka Balodis.

Iepriekšējo sasaukumu Rīgas domēs ar izpilddirekciju pārstāvjiem par šo jautājumu jau esot runāts. Atbilde bijusi: "Ziņojiet mums, mēs to visu sakārtosim", solīts, ka "rūpēsimies, padomāsim, pievērsīsim uzmanību, veicināsim, attīstīsim, skatīsimies"… Tomēr problēmas nav bijušas vienīgi tādās ziemās kā pērn, kad gandrīz nemaz nesniga.

Rīgu pārklājusi iespaidīga sniega sega

2021. gada 30. janvārī Rīgā bija pamatīga snigšana un izveidojās sen neredzēta sniega kārta.

gallery icon
98

Balodis uzsver, ka ārzemēs pie namiem, kur dzīvo cilvēki ar invaliditāti, sniegu notīra pirmām kārtām. Pie mums invalīds, kurš atdūries sniega kupenā, pat īsti nezinot, kā rīkoties, kam zvanīt – policijai, glābšanas dienestam, Rīgas domei, Kariņam, Levitam? "Šādos laika apstākļos vajadzētu ierīkot tālruņa līniju, pa kuru varētu zvanīt un par situāciju informēt pašvaldību," piebilst "Apeirona" vadītājs.

Nākamziem mainīs sistēmu

Nu jau problēmu risina atkusnis un pavasara tuvošanās, taču pašvaldībā sola to neaizmirst līdz nākamajai ziemai.

Aira Šmelde, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore, "Kas Jauns Avīzei" stāsta: "Patlaban tiek gan izstrādātas īpašas vadlīnijas ietvju tīrīšanai, lai uzlabotu drošu pārvietošanos un samazinātu sāls lietošanu, gan arī meklēti kompleksi risinājumi kopumā."

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (AP) izteicis brīdinājumu par darbu kvalitāti sniega tīrītājiem un licis apkopot visus pārkāpumus, piedraudot pat ar līgumu laušanu un amatu zaudēšanu.