foto: Publicitātes
Vēlas panākt, lai Rīgas ietves tīrītu pašvaldība, nevis privātīpašnieki
Rīdzinieki regulāri sastopas ar situācijām, kad ietves daudzās vietās nav attīrītas no sniega.
Sabiedrība
2021. gada 13. februāris, 21:14

Vēlas panākt, lai Rīgas ietves tīrītu pašvaldība, nevis privātīpašnieki

Jauns.lv

Apvienība "Pilsēta cilvēkiem" portālā "manabalss.lv" sākusi parakstu vākšanu, lai Rīgas ietves tīrītu pašvaldība, nevis privātīpašnieki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iniciatīvas autori portālam Jauns.lv norāda, ka ziemā rīdzinieki regulāri sastopas ar situācijām, kad vairākas dienas, pat nedēļas pēc snigšanas, ietves daudzās vietās nav attīrītas no sniega.

Šobrīd par ietvju tīrīšanu ir atbildīgi pieguļošo nekustamo īpašumu īpašnieki vai apsaimniekotāji. Visbiežāk ietves nav notīrītas pie graustiem un tukšiem zemes gabaliem. Sevišķi bēdīga situācija ir vietās, kur gājējiem jāšķērso brauktuve. Tur sniegs no brauktuves ir sastumts uz gājējiem paredzētās daļas, un gājējiem brauktuves šķērsošana ir bīstama un ļoti nekomfortabla.

Rīgu pārklājusi iespaidīga sniega sega

2021. gada 30. janvārī Rīgā bija pamatīga snigšana un izveidojās sen neredzēta sniega kārta.

gallery icon
98



Šāda situācija nozīmē to, ka pārvietošanās ir apgrūtināta cilvēkiem ar bērnu ratiem. Taču cilvēkiem, kas pārvietojas ratiņkrēslos, ir tikai divi varianti – vai nu riskēt ar dzīvību un pārvietoties pa brauktuvi, vai arī palikt ieslodzītiem mājās, jo šķērsot sasalušus sniega kukuržņus ratiņkrēslā nav fiziski iespējams.Tāpat uz slidenām ietvēm katru ziemu gūst traumas simtiem iedzīvotāju, norāda iniciatīvas autori.

Daudzu Ziemeļvalstu galvaspilsētās – piemēram, Helsinkos, Stokholmā un Viļņā – ietves no sniega pilnībā vai vismaz daļēji attīra pašvaldība. Arī Latvijā ir pilsētas, kur sniegu no ietvēm attīra centralizēti –  Cēsis, Daugavpils, Līgatne, Madona, Mazsalaca un Rēzekne. Rīgai ir jāņem piemērs no šīm pilsētām un arī jāuzsāk uz pašvaldības zemes esošo ietvju centralizēta un mehanizēta tīrīšana, atbrīvojot no šī pienākuma pieguļošo īpašumu īpašniekus/apsaimniekotājus.

Rīgā ar velosipēdiem braukā arī salā un sniegputenī

gallery icon
53

Tīrot ietves centralizēti ar šim nolūkam paredzētu tehniku, rīdziniekiem samazināsies tīrīšanas izmaksas (jo tīrīšana ar tehniku ir daudz efektīvāka par roku darbu), kā arī tiks nodrošināta nemainīgi augsta ietvju tīrīšanas kvalitāte visā ielu garumā. Tiks nodrošināta pārvietošanās brīvība cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Iniciatīva tiks iesniegta Rīgas domē. Parakstīties var šeit.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās