foto: Evija Trifanova/LETA
Vaiņodes pansionāta iemītnieku Covid-19 testus izmet miskastē. Laboratorija šokā un par notikušo atvainojas Latvijai
E. Gulbja laboratorijā atkritumos izmests no Vaiņodes pansionāta atvestie Covid-19 analīžu paraugi, jo tos noturēja par atkritumiem.
Sabiedrība
2021. gada 11. februāris, 12:35

Vaiņodes pansionāta iemītnieku Covid-19 testus izmet miskastē. Laboratorija šokā un par notikušo atvainojas Latvijai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sociālās aprūpes centrā “Vaiņode” ar Covid-19 inficējušies jau 26 no 33 klientiem, uz slimības lapas ar dažādām kaitēm ir 17 no 22 pansionāta darbiniekiem. Situācija aprūpes iestādē ir saspringta un to nervozāku padarīja Latvijā vēl nebijis ārkārtējs gadījums – miskastē tika izmesti uz Rīgu no Vaiņodes nogādātie pansionāta iemītnieku nodotie Covid-19 testu paraugi. Līdz ar to informāciju par saslimušajiem senioriem Vaiņodē uzzināja ar vairāku dienu novēlošanos.

Vaiņodes pansionāta senioriem pašvaldība nodrošināja Covid-19 testu analīžu noņemšanu un tos nosūtīja uz E. Gulbja laboratoriju Rīgā, kur tie vienkārši pazuda. Kad vaiņodnieki sāka interesēties par to rezultātiem, atklājās, ka testu paraugi bija vienkārši izmesti miskastē.

E. Gulbja laboratorijas valdes locekle Sandra Dimante Liepājas laikrakstam “Kurzemes Vārds” atzina: “Tagad grūti pateikt, kas to izdarīja. Maiss bija nonācis pie mums, neviens nepaskatījās, kas tur ir iekšā, un neuzmanības dēļ tas tika utilizēts.
Tagad ir noliegts likt paraugus utilizācijas maisos”.

Notikušais atklājies tikai dienu vēlāk, kad pasūtītāji sāka meklēt testu rezultātus. “Lietas būtību tas nemaina, analīzes veica atkārtoti, un šie cilvēki būtu bijuši pozitīvi šā vai tā,” norāda S. Dimante.

Viņa atzīst, ka šāds atgadījums, protams, esot nepiedodams, bet pēc divām dienām laboratorija savu kļūdu labojusi, uztaisot atkārtotus paraugus.

“Tāds ir pirmais gadījums, šoks ir visiem. Visas Latvijas tautas priekšā atvainojos par šo negadījumu,” “Kurzemes Vārdam” saka E. Gulbja laboratorijas vadītāja.

Vaiņodes novada domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons portālam liepajniekiem.lv norāda, ka, sākoties saslimšanai, uzreiz nevarēja nošķirt inficētos klientus no veselajiem un situācija pansionātā ir ļoti saspringta.

“Šobrīd vīruss būs sasniedzis savu kulmināciju, mums tagad ir prātīgi jāpārslimojas – gan darbiniekiem, gan klientiem. Vīruss jau nav adata siena kaudzē,” stāsta aprūpes centra vadītājs Uģis Melbārdis.

Pagājušajā nedēļā pansionāts sāka meklēt brīvprātīgos palīgus klientu aprūpei. Pieteikušies seši cilvēki, un Melbārdis saka: “Diemžēl nodarbinām viņus visus”.

Augstākās amatpersonas un eksprezidenti saņem Covid-19 poti

Šodien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) saņēma "Astra Zeneca" vakcīnas ...

gallery icon
95

Novada mērs Jansons piebilst: tā kā aprūpes centra vadītājs ir mājās karantīnā, sociālās aprūpes centrs nonācis Sociālā dienesta vadītājas Evas Dolbinas atbildībā. Viņa atzīst, ka tik mazā iestādē lielākā problēma ir tā, ka cilvēks jūtas labi, nav nekādu slimības pazīmju, viņš nāk uz darbu, bet analīzes nākamajā dienā jau ir pozitīvas: “Tāpēc arī saslimušo skaits ir tāds, kāds ir,” un turpina:

“Pašā sākumā centrā norobežoja stāvus, viss forši izskatījās un bija labi. Diemžēl tas nav tik vienkārši. Veselie klienti tagad cenšas uzturēties savās istabiņās. Domāju, tas tomēr ir laika jautājums.

Jāpārslimo visiem, un tad sāksim dzīvi no jauna. Smagu slimnieku mums, par laimi, nav, daži jau sāk izveseļoties”.