foto: LETA
Pavļuts, noslēdzoties vakcīnu pasūtīšanas pārbaudei, atzīst: tā bija liela kļūda. Disciplinārlietas pret divām amatpersonām
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Politika
2021. gada 3. februāris, 15:43

Pavļuts, noslēdzoties vakcīnu pasūtīšanas pārbaudei, atzīst: tā bija liela kļūda. Disciplinārlietas pret divām amatpersonām

Jauns.lv

Veselības ministrs (VM) Daniels Pavļuts (AP) pēc gala ziņojuma saņemšanas par dienesta pārbaudes rezultātiem, Latvijai pasūtot mazāk "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas, nekā bija iespējams, žurnālistiem pastāstīja, ka nevienas amatpersonas darbībā nav saskatāmas prettiesisksas darbības vai dienesta pilnvaru pārkāpšana, taču viennozīmīgi nav ievēroti labas pārvaldības principi. Pēc pārbaudes Pavļuts rosinājis disciplinārlietu pret VM valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbarško un Nacionālā veselības dienesta (NVD) speciālistu Aināru Lācbergu, kurš bija atbildīgs par saziņu ar Eiropas Komisiju vakcīnu iepirkšanas jautājumos. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vaicāts, kāds sods var tikt piemērots amatpersonām, Pavļuts norādīja, ka abu amatpersonu atbildība būs jāvērtē disciplinārlietas komisijai, tomēr teorētiski tā var būt gan pazemināšana amatā, gan atbrīvošana no tā.  

Pavļuts žurnālistiem atzina, ka no šodienas viedokļa raugoties, lēmums nepirkt šīs vakcīnas, nav pareizs.

"Tā ir kļūda. No šodienas viedokļa, kad Latvijai trūkst vakcīnu, kad aizkavējušās "AstraZeneca" vakcīnas, bet "Moderna" vakcīnas ir mazā apjomā. Tā ir kļūda, liela stratēģiska kļūda ar smagām sekām," sacīja ministrs. 

Ministrs arī atzina, ka darba grupas lēmumu protokoli un rezolūcijas nav atrodami un, visticamāk, tādi netika veikti, tomēr pārbaudes rezultātā, iztaujājot darba grupas dalībniekus - VM un citu iestāžu pārstāvjus, izkristalizējies, ka 17., 18. un 19. novembrī notika attālinātās sanāksmes, lai pieņemtu lēmumu, cik vakcīnu iegādāties.

Tajā brīdī Latvija jau bija pieteikusies kopumā 2,5 miljoniem "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" devām, tāpēc domapmaiņas rezultātā tika nolemts nepasūtīt piedāvātās 860 tūkstošus devas, bet gan 97 500. Apsvērumi tam bija "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas sarežģītās lietošanas prasības, cena, kā arī fakts, ka tā nevarēs tikt izmantota masveida vakcinēšanas kampaņā, piemēram, ģimenes ārstu kabinetos. 

Ministrs gan uzsvēra, ka tobrīd neviena ražotāja vakcīna vēl nebija apstiprināta lietošanai. Tomēr no šī brīža skatu punkta Pavļuts atzīst, ka tā bijusi liela kļūda. 

Viņš arī pauda, ka atklājies - dažās situācijās Lācbergs šai darba grupai nav sniedzis visu un pilnīgu informāciju par vakcīnas pasūtīšanas apstākļiem, tāpēc darba grupas pārstāvji varēja maldīties savos priekšstatos, ka visas šīs vakcīnas varētu būt pieejamas jau gada pirmajos mēnešos. 

Viņš norādīja, ka apstākļos, kad nav nekādu normatīvo aktu, kas nosaka atbildības, par jebkurām atkāpēm ir atbildīgs valsts sekretārs, skaidrojot, kāpēc disciplinārpārbaude uzsākta pret Mūrmani-Umbraško.

Vienlaikus Pavļuts pauda, ka politisko atbildību par notikušo jau ir uzņēmusies līdzšinējā veselības ministre Ilze Viņķele (AP), kura zaudēja savu amatu. 

Kā zināms, Latvijai pērnā gada novembrī tika piedāvāts pieteikties 860 000 vakcīnām, bet tika pasūtītas tikai 97 500. Vēlāk tika piedāvāts pieteikties vēl 430 000 vakcīnām, bet Latvija pieteicās vien 100 000 no šī apjoma. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās