foto: Vija Kilbloka/Facebook
"Zvaigzne ABC" slēdz populāru grāmatnīcu un vērsīsies Satversmes tiesā
Uzņēmums slēdz grāmatnīcu Vaļņu ielā, Vecrīgā.
Sabiedrība
2021. gada 25. janvāris, 10:34

"Zvaigzne ABC" slēdz populāru grāmatnīcu un vērsīsies Satversmes tiesā

Jauns.lv

Saistībā ar valdības noteikto aizliegumu klātienē pārdot grāmatas "Apgāds Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka nolēmusi vērsties Satversmes tiesā. Savukārt šodien slēgta lasītāju iemīļotā grāmatnīca Vaļņu ielā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kilbloka dalās savā viedoklī "Facebook": "Saskaņā ar Satversmi visi cilvēki ir vienlīdzīgi likuma priekšā, arī uzņēmēji ir cilvēki un likumdevējam (valdībai) tas ir jārespektē. Lūgsim Satversmes tiesu izskatīt no 21.12.20 noteikto tirdzniecības ierobežojumu atbilstību Satversmei.

Kopš valdības noteikto “īstermiņa” tirdzniecības ierobežojumu ieviešanas, izsludinot dīvaino pirmās nepieciešamības preču sarakstu, kas diskriminēja noteiktu preču ražotājus un pārdevējus, ir pagājis mēnesis. 25.janvārī šim sarakstam būtu jāzaudē spēks, bet termiņš tiek pagarināts vismaz līdz 7.februārim un līdz brīdim, kad inficēšanās rādītāji nokritīs līdz kaut kādam tur rādītājam un būs veikta vakcinācija.

Arguments, kādēļ atsevišķas preču grupas tiek aizliegts tirgot klātienē: lai samazinātos cilvēku plūsma un cilvēki mazāk pārvietotos sabiedriskajā transportā! Tādēļ kaķu un suņu apģērbus, traukus, rotaļlietas un mēbeles drīkst pārdot, bet bērnu apģērbu un rotaļlietas nedrīkst (cilvēkiem domātos traukus, protams, arī pārdot un pirkt klātienē nedrīkst)."

foto: LETA
SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Grāmatas bez burtiem drīkst tirgot!

Kilbloka turpina: "Tādēļ grāmatas ar bezburtu lapām - piezīmju grāmatas un gadagrāmatas - drīkst pārdot, bet grāmatas ar apdrukātām lapām - nedrīkst! Papīru pirkt drīkst, pildspalvu, zīmuli, krāsas - nedrīkst. Laika pavadīšanai mājsēdē grāmatas veikalā pirkt nedrīkst, bet drīkst izvēlēties laika kavēkli no neprātīgi plaša grādīgo dzērienu klāsta. Uz veikalu pēc grādīgā un piezīmju grāmatām var doties kaut desmit reižu dienā, arī ar sabiedrisko transportu. Jā, arī dažnedažādi ļoti dārgi konjaki un simtgadīgi vīni atbilstoši valdības lēmumam ir pirmās nepieciešamības preces.

Šāda atsevišķu preču ražotāju un tirgotāju tiesību diskriminējoša ierobežošana ir pretrunā ar Satversmi arī īstermiņā, bet ilgtermiņā vai beztermiņā tā ir iznīcinoša."

Slēdz iemīļotu grāmatnīcu

Kilbloka arī paziņojusi, ka ir pieņemts lēmums slēgt populāro grāmatnīcu Vaļņu ielā. "Ir iestājies grāmatu pārdošanas aizlieguma beztermiņš! Tukšās Vaļņu ielas "Zvaigzne Outlet" grāmatnīca visus kovdlaika ierobežojumus ir izcietusi gadu, bet aizliegumu pārdot grāmatas tā vairs nevar izturēt. Grāmatnīca tiek slēgta, tā pēc krīzes vairs atvērta netiks."

Satversmes tiesa saņēmusi daudzus ar Covid-19 ierobežojumiem saistītus pieteikumus

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa ir saņēmusi daudzus ar Covid-19 saistītus pieteikumus, tajā skaitā par sejas masku valkāšanu, par pulcēšanās ierobežojumiem, par politiskās partijas dibināšanas neiespējamību un citiem līdzīgiem aizliegumiem.

Tāpat vēstīts, ka Covid-19 ierobežošanai pagājušā gada nogalē valdība lēma aizliegt klātienes tirdzniecību daudzām precēm, tostarp grāmatām. Speciālisti izteikušies, ka tirdzniecības ierobežojumus varētu mīkstināt, ja saslimstības līmenis valstī pamatīgi samazinātos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās