foto: unsplash.com
Bērns mācās 4.klasē, bet vecāki par viņu nevar saņemt pabalstu
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 22. janvāris, 06:14

Bērns mācās 4.klasē, bet vecāki par viņu nevar saņemt pabalstu

Jauns.lv

Valdība ir lēmusi, ka no nākamās nedēļas mācības attālināti atsāks arī 1.-4.klašu skolēni. Vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un kuriem ir bērns vecumā līdz desmit gadiem, ir iespēja saņemt slimības palīdzības pabalstu bērna pieskatīšanai. Taču vecākiem radies jautājums, kāpēc šis atbalsts nepienākas 11 gadus veciem bērniem, kaut arī viņi mācās 4.klasē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādai mammai radies jautājums par to, kāpēc pabalstam var pieteikties vecāki, kuriem ir bērns vecumā līdz 10 gadiem, bet ne vecāki, kuriem ir 11 gadus vecs bērns, kaut gan abi bērni mācās 4.klasē.

"Vai kāds var izskaidrot, kāds sakars šim lēmumam ar bērna 10 gadiem? Vai tad lēmums nav pieņemts saistībā ar to, ka attālināti jāmācās 1.-4.klasēm? Vai nevienam nav ienācis prātā, ka 4.klasē bērniem mainās vecums un daudziem jau ir 11 gadi?

Vai vienas klases bērnu vecākiem ir atšķirīgas tiesības un iespējas? Vai tie, kas dzimuši maijā, ir priviliģēti attiecībā pret tiem, kam 11.dzimšanas diena bija jau vakar?" jautā mamma.

Jaunākiem skolēniem vairāk nepieciešams pieaugušā atbalsts

Savukārt Labklājība ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Inese Upīte Jauns.lv skaidro, ka slimības palīdzības pabalsts tika ieviests, lai sniegtu atbalstu tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un aprūpē bērnu vecumā līdz 10 gadiem (ieskaitot), un Covid-19 izplatības dēļ ir slēgtas atsevišķas pirmsskolas izglītības grupas vai iestādes, un mācības vispārējās izglītības programmā tiek organizētas attālināti.

Viņa norāda: nosakot bērna vecuma slieksni (10 gadi) tika vērtēts gan normatīvais regulējums bērnu tiesību aizsardzības jomā, gan apstāklis, ka pirmo klašu skolēniem mācību procesā attālināti varētu būt nepieciešams pieaugušas personas atbalsts (vairāk nekā bērniem lielākā vecumā). 

Bērns no 7 gadu vecuma drīkst palikt mājās viens

Lai gan bērns no 7 gadu vecuma drīkst palikt mājās viens, katra bērna attīstība un brieduma pakāpe ir individuāla, kas nozīmē, ka var būt gadījumi, ka bērns, sasniedzot 7 gadu vecumu, nav pietiekami nobriedis, lai mājās paliktu bez pieaugušo uzraudzības. 

Tā iemesla dēļ, konsultējoties ar speciālistiem bērnu tiesību aizsardzības jomā, tika izvērtēts, ka optimālais vecums, kad būtu intensīvi atbalstāma pieaugušā klātbūtne bērnam attālinātajā mācību procesā, ir 10 gadi. Līdz ar to minētā vecuma slieksnis netika noteikts konkrēti uz 1.-4.klašu skolēniem, speciāliste rezumē.

Pabalstu bērna pieskatīšanai saņēmuši 380 cilvēki

Līdz šim slimības palīdzības pabalstu bērna pieskatīšanai Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā saņēmušas 380 personas, šonedēļ vēstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). Pabalsta vidējais apmērs ir 20,03 eiro dienā, un to piešķir par kalendārajām dienām.

No visiem pabalsta saņēmējiem 46 personas to saņēmušas šogad, bet 334 - pērn.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kas var saņemt šo pabalstu?

Uz pabalstu var pretendēt, ja persona nevar strādāt attālināti un aprūpējamais bērns vecumā līdz desmit gadiem ieskaitot vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam ar Covid-19 infekciju saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt izglītības iestādi vai mācības notiek attālināti.

Pabalstu var saņemt atbalsta persona cilvēkam ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kurai pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu, ja Covid-19 infekcijas saistīto apstākļu dēļ tā nedrīkst apmeklēt dienas aprūpes centru vai dienas centru.

Lai saņemtu pabalstu, jāiesniedz VSAA iesniegums un darba devēja apliecinājums, kurā norādīts, ka persona nevar strādāt attālināti. Pašnodarbinātajam pašam jāapliecina, ka viņš nevar strādāt attālināti, vai nu brīvā formā, vai to atzīmējot VSAA iesnieguma veidlapā.

Tāpat vajadzīga izglītības iestādes izziņa par bērna pirmsskolas izglītības grupas vai izglītības iestādes atrašanos karantīnā, kurā norādīts karantīnas vai attālināto mācību sākuma datums.