foto: Publicitātes foto
Kalniete: ES ar jauno ASV administrāciju būs spēcīga sadarbība kiberdrošības jautājumos
Politika
2021. gada 20. janvāris, 06:00

Kalniete: ES ar jauno ASV administrāciju būs spēcīga sadarbība kiberdrošības jautājumos

Jauns.lv

ES savulaik bija pionieris datu aizsardzības jautājumos un ir pazīmes, ka ASV arī sāks izstrādāt savu likumdošanu attiecībā uz tādām lielajām platformām kā "Google", "Amazone", "Facebook", "Twitter", prasot no tām lielāku atbildību datu aizsardzības jomā un datu izmantošanā, uzskata Eiropas Parlamenta daputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete. Viņa uzsver, ka ES un ASV sadarbība būs nozīmīga arī vienotai cīņai pret dezinformāciju un par sociālo mediju platformās izvietotās reklāmas finansējuma caurspīdīgumu.

Komentējot ASV administrācijas maiņu un iespējamās pārmaiņas pēc prezidenta Džo Baidena un viceprezidentes Kamalas Harisas stāšanās amatā, Kalniete intervijā ziņu aģentūrai LETA norāda: “Es izjūtu lielu atvieglojumu, ka šis smagais Donalda Trampa prezidentūras laiks ir noslēdzies, tomēr es neloloju ilūzijas, ka līdz ar jaunā prezidenta ievēlēšanu pamatā mainīsies ASV ģeopolitiskās intereses un fokuss.”

Pēc Kalnietes teiktā, ASV vēsturē visu laiku mijas divas tendences – izolacionisms, kas savā ekstrēmajā izpausmē skan kā Trampa sauklis – “America first!”, un atvērtības politika, ko pārstāv demokrāti. Ar saviem pirmajiem paziņojumiem Džo Baidens liek noprast, ka viņš turpinās šo tradīciju, uzskata deputāte.

“Ir lielas cerības, ka ASV jaunā administrācija atgriezīsies pie sadarbības ar ES, ir jau ieplānotas ES un ASV sarunas šajā gadā. Tāpat ir svarīgi, ka Baidenam būs citādāka attieksme pret NATO. Protams, viņš tāpat kā iepriekšējie ASV prezidenti uzsvērs nepieciešamību dalībvalstīm ieguldīt savā aizsardzībā 2% no valstu IKP,” akcentē S. Kalniete.

Viņa norāda, ka pēc Baidena ievēlēšanas, ES ir izstrādājusi sadarbības stratēģiju ar ASV – “Global Change”, iezīmējot tās jomas, kurās ES varētu pastiprināti sadarboties ar ASV. Eiropas politiķiem ir pamatotas cerības, ka Baidens varētu atgriezties pie Parīzes klimata vienošanās, no kuras Tramps no izstājās.

Sandra Kalniete: “Latvijai tāpat kā citām nelielām valstīm ir svarīgi, ka tiek respektētas starptautiskās tiesības un starptautiskās vienošanās, un šajā ziņā mums ir pamats domāt, ka Baidens noteikti to arī darīs.”

Vērtējot ģeopolitiskos aspektus, ETP grupas viceprezidente atgādina, ka jau ASV prezidenta Baraka Obamas laikā iezīmējās tas, ka ASV uzmanība no Centrāleiropas un Austrumeiropas pāriet uz Dienvidaustrumāziju. “Domāju, ka šajā ziņā nekādu pārmaiņu nebūs, jo politiskais un ekonomiskais svars, kāds šobrīd ir Ķīnai, prasa ASV pastiprinātu uzmanību. Jautājumā, kādā veidā ierobežot Ķīnas ekspansiju pasaules ekonomikā un digitālajā sfērā, ES un ASV intereses sakrīt un tā varētu būt viena no sadarbības prioritātēm,” vērtē S. Kalniete.

foto: Publicitātes foto

Nevalstiskās organizācijas “VoteWatch Europe” reitingā Sandra Kalniete ierindota starp 100 ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta deputātiem. Viņa pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA un, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tai skaitā plaši izmantojot dezinformāciju.

Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas. Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 187 deputāti no visām ES dalībvalstīm. Vienīgais Latvijas politiskais spēks, kas pārstāvēts vadošajā Eiropas politiskajā saimē, ir partija VIENOTĪBA/partiju apvienība JAUNĀ VIENOTĪBA.