foto: Ilmars Znotins/Valsts prezidenta kanceleja
Prezidenta kundze Andra Levite pēc saņemtās vakcīnas jūtas labi
Latvijas valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite pēc vakcīnas saņemšanas.
Sabiedrība
2021. gada 14. janvāris, 17:45

Prezidenta kundze Andra Levite pēc saņemtās vakcīnas jūtas labi

Jauns.lv

Valsts prezidenta Egila Levita kundze Andra Levite, kura ceturtdienas rītā saņēma vakcīnu pret Covid-19, vakarpusē jūtas labi un mudina cilvēkus uzticēties mediķiem, kuri gadiem strādājuši šajā jomā.

Levite, kura ir praktizējoša ginekoloģe, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja: "Es priecātos, ja sabiedrība vairāk uzticētos medicīnas ekspertiem, kuri gadiem ilgi nodarbojas ar šiem jautājumiem, kuri ir pētījuši infekcijas pirms Covid-19 un darīs to pēc tam, kuriem ir sakari ar ārvalstu pētniecības institūtiem."

Mediķe ar piemēru ilustrēja to, cik svarīgi ir uzticēties ārstiem, sakot, ka, iekāpjot lidmašīnā, cer, ka pilotu kabīnē būs pieredzējis pilots, kurš nolidojis tūkstošiem kilometru, nevis cilvēks, kurš saka: "Es protu lidot!"

Levite, vaicāta, ar kādiem argumentiem cenšas pārliecināt svārstīgos cilvēkus, sacīja, ka lieto piemērus par bakām, pret kurām viņas paaudze vēl ir potēta. Bakas, kuras izraisa variola vīruss, tika izskaustas ar vakcīnas palīdzību, un 1980. gadā Pasaules Veselības organizācija varēja izsludināt, ka to pasaulē vairs nav. Līdzīgi ir ar poliomielītu jeb tautā saukto "bērnu trieku". Tiesa gan, šīs slimības uzliesmojumi vēl mēdz notikt Pakistānā un Afganistānā.

"Šīs ir slimības, kuras studenti mācās medicīnas vēstures mācībā, un es ceru, ka arī Covid-19 piederēs pie medicīnas vēstures," sacīja ārste.

Pēc vakcīnas saņemšanas Levites ikdiena darbā gan daudz nemainīšoties. Viņa arī turpmāk ievēros distanci, savukārt individuālās aizsardzības līdzekļus - maskas un cimdus - sauc par saviem ikdienas darbarīkiem.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Valsts prezidenta kundze ceturtdien tika vakcinēta pret Covid-19. Levite pēc potēšanās uzsvēra: "Es vakcinējos, jo izjūtu atbildību pret savām pacientēm, pret saviem līdzcilvēkiem un pret savu veselību."

Mediķu vakcinācija pret Covid-19 Latvijā uzsākta pērnā gada nogalē, sākumā potējot tos darbiniekus, kuri cīnās frontes pirmajās līnijās, taču šobrīd pie savas Covid-19 vakcīnas var tikt visi mediķi.

Līdz trešdienai, 13. janvārim, vakcinēto personu skaits valstī sasniedza 11 417.

Latvijā šobrīd tiek izmantoti divi preparāti - "Pfizer" un "BioNtech", kā arī "Moderna", taču sagaidāms, ka drīzumā Eiropas Zāļu aģentūra varētu apstiprināt arī "AstraZeneca" vakcīnu.