Sabiedrība
2021. gada 2. janvāris, 11:21

"Liels zaudējums Latvijai" - bijušie kolēģi un pacienti sēro par dakteri Paulu Aldiņu, kura dzīvību paņēma Covid-19

Jauns.lv

Jaunais gads šogad Latvijā sākās ar ļoti skumju ziņu - pašā Vecgada vakarā pēc ilgstošas cīņas ar slimību miris Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts infektologs Pauls Aldiņš. Dakteris Aldiņš bija viens no pirmajiem, kurš kopš Covid-19 pandēmijas sākuma aktīvi iesaistījās šīs slimības ārstēšanā, diemžēl pats zaudējot cīņā ar to. Bijušie kolēģi, medicīnas studenti un pacienti sociālajos tīklos dalās savās sāpēs par zaudējumu un atmiņās uzsver gan daktera Aldiņa augstos profesionālos standartus, gan cilvēcisko iejūtību un laipnību.

"Liels zaudējums Latvijai," par kolēģa nāvi teic sirds ķirurgs, profesors Pēteris Stradiņš.

"Vakar zaudējām viens no valsts galvenajiem infektologiem. Kopā ar profesoru Dumpi viņi apturēja pirmo vilni, organizēja slimnīcas darbu, stingru personāla disciplīnu. Šis cilvēks ir varonis. Cilvēks, kurš nevienam nestāstīja par savām sāpēm, cīnījās līdz pēdējam - un tomēr nenodzīvoja līdz uzvarai," līdzjūtību ārsta tuviniekiem un kolēģiem izsaka Stradiņa slimnīcā strādājošais rezidents Svjatoslavs Kistkins.

"RIP izcilam kolēģim un kursa biedram, " - par daktera Aldiņa zaudējumu sēro kardiologs Gustavs Latkovskis. Līdzjūtības vārdus ģimenei, draugiem un kolēģiem publicējis arī kardiologs, Reto slimību kabineta vadītājs un 13. Saeimas deputāts Andris Skride. 

"Infektologs, kas jau no paša sākuma cīnījās pirmajās rindās. Ārsts, kas palīdzējis tik daudziem. Skolotājs, kas iemācīja meklēt acīm nesaredzamo. Skumji. Sāp. Ienīstu covid," raksta ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava.

Kolēģiem pievienojas arī Berlīnē strādājošā latviešu anestezioloģe Kristīne Pitkeviča un Stradiņa slimnīcas reimatoloģe Inita Buliņa, uzsverot, ka Dr. Aldiņš bijis patiesi izcils ārsts, kolēģis un cilvēks: "Pateicoties viņam, Latvijas reimatisko slimību pacienti ir vakcinēti, tātad pasargāti no tām infekcijas slimībām, no kurām vakcinācija sargā."

Par pasniedzēja nāvi skumst Paula Aldiņa bijušie studenti, kuri pie viņa mācījušies infektoloģiju:

Paulu Aldiņu ar labu vārdu piemin arī viņa bijušie pacienti.

"Atceros tikai tās pāris sarunas, kas mums šogad bija par @Dzivesbiedri. Latvija ir zaudējusi izcilu un spēcīgu ārstu. Līdzjūtības ģimenei, draugiem, kolēģiem un visiem, kuru dzīvības viņš ir glābis," raksta kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 31. decembra vakarā pēc ilgstošas cīņas ar Covid-19 mūžībā devās ārsts infektologs Pauls Aldiņš. 

"Slimnīca ir zaudējusi izcilu ārstu, zinātnieku, pedagogu un kolēģi. Viņa ieguldījums Latvijas infektoloģijas nozares attīstībā ir nepārvērtējams. Aldiņš ir viens no HIV, imūnsupresēto pacientu un vīrusa hepatīta modernās ārstēšanas pamatlicējiem Latvijā, nenogurstoši izglītojis kolēģus un studentus abās Latvijas medicīnas universitātēs," stāstīja slimnīcā.

Ārstniecības iestādē uzsver, ka saskarsmē ar pacientiem Aldiņš bijis ārsta visaugstāko ētikas un profesionalitātes standartu paraugs, arī darbā pret kolēģiem vienmēr atsaucīgs, pacietīgs un laipns, nekad neaizmirsa izpildīt solīto, bija precīzs līdz sīkākai detaļai.

Aldiņš pārstāvēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vārdu ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā, piedaloties gan pētniecības, gan izglītojošās aktivitātēs.

Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību daktera Aldiņa tuviniekiem un kolēģiem.