foto: Mārtiņš Ziders
Āgenskalnā dzīvojamā mājā noticis sprādziens: viens cilvēks gājis bojā; viens smagā stāvoklī
Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens.
112
2020. gada 31. decembris, 01:51

Āgenskalnā dzīvojamā mājā noticis sprādziens: viens cilvēks gājis bojā; viens smagā stāvoklī

Jauns.lv

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis bojā, bet seši cietuši. Kopumā izglābti trīs zem gruvešiem nonākuši cilvēki, no kuriem viena glābšana ilgusi aptuveni stundu.

Naktī no 30. uz 31. decembri pirms 1:30 nograndis pamatīgs sprādziens, kas esot bijis dzirdams daudzās Rīgas pilsētas daļās. Milzīgs troksnis esot bijis dzirdams Āgenskalnā, Imantā, Mārupē, Ziepniekkalnā, Torņakalnā Sarkandaugavā un pat Teikā.

Kā portālam Jauns.lv pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, notikuma vietā strādāja septiņas NMPD brigādes. Tik daudz bijis nepieciešams, jo līdzīgos negadījumos nereti ir daudz smagi cietušu cilvēku.

Melnsila ielā 2 notiek glābšanas darbi

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
70

Kā ziņo NMPD, medicīniskā palīdzība bija nepieciešama sešiem cietušajiem – trim no viņiem bija vieglas traumas un palīdzību varēja sniegt uz vietas, divus cietušos nogādāja slimnīcā ar salīdzinoši vieglākām traumām, bet smagākā stāvoklī bija cietušais, kurš ilgāku laiku bija iespiests zem drupām ēkas sagruvušajā daļā, līdz bija iespējams viņu atbrīvot.

Glābšanas darbos pirmo reizi tika pielietots algoritms ko izstrādāja NMPD sadarbībā ar VUGD pēc Zolitūdes traģēdijas: atsāpināšanas medikamenta ievadīšana pacientam, kuru ir jāatbrīvo no drupām, ko veic glābējs Vadības ārsta vadībā, sazinoties pa rāciju!

Kā sociālajos tīklos ziņo aculiecinieki, sprādziens noticis Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā netālu no Jaunatnes parka. Negadījums noticis Melnsila ielā 2.

Internetā atrodamajos aculiecinieku video redzama trīsstāvu māja, kurai iebrucis otrais un trešais stāvs. Ēku plosīja liesmas.

Glābšanas darbi pēc sprādziena Melnsila ielā 2

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
23

Kā norādīja video autors, pastāvēja liela varbūtība, ka zem iebrukušās mājas gruvešiem atrodas cilvēki, kas izrādījās taisnība.

Kā ziņo VUGD, 1:22 tika saņemts izsaukums, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dzīvojamā mājā bija noticis sprādziens. Notikuma vietā daļēji nobrukusi trīsstāvu ēka, kurai deg otrais un trešais stāvs, kā arī jumta konstrukcija. Sākotnēji VUGD rīcībā bija ziņas par vienu cietušo un pieciem evakuētiem cilvēkiem. Notikuma vietā tika radīts klusums, kas palīdzēja atrast vienu zem gruvešiem nokļuvušu cilvēku. Nekavējoties tika sākti viņa glābšanas darbi, kas ilga aptuveni stundu un cilvēku izdevās glābt.

Uguns neapdraudēja ēkas veselo daļu, kurā pēc pārbaudes netika atrasti cilvēki, vēsta VUGD. Vēlāk, apsekojot māju zem gruvešiem tika atrastas viena cilvēka mirstīgās atliekas. No ēkas evakuēti pieci cilvēki, izglābti trīs cilvēki, kuri bija cietuši. Notikumā kopumā cietuši seši cilvēki un viens gājis bojā, ziņo VUGD.

Notikuma vietā sākotnēji strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus. Tur notika konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Tāpat notikuma vietā tika atvienoti trolejbusu elektrības vadi, lai dzēšanas darbos varētu iesaistīties specializētā tehnika.

Kā vēsta VUGD, Rīgas pašvaldības policija ēkas iedzīvotājiem nodrošinās izmitināšanu, no kā gan cilvēki atteikušies.

Pēc neoficiālās versijas, varētu būt noticis gāzes sprādziens.

Par notikušo ir informēts arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kurš ziņo, ka ēka Melnsila ielas 2 pieder Rīgas pašvaldībai un tās iedzīvotājiem tiek sniegta palīdzība. Viņiem tika piedāvāta izmitināšana galvaspilsētas viesnīcās, no kā gan cilvēki atteicās un tika nogādāti pie tuviniekiem.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pēc portāla Jauns.lv rīcībā esošās informācijas, sprādziens noticis Melnsila ielā 2.

Jaunākā informācija liecina, ka Rīgas pašvaldībai mājā piederējis tomēr tikai viens no divpadsmit dzīvokļiem. Namu apskatīs Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji, kuru ekspertīze nepieciešama, lai lemtu par nama turpmāko ekspluatāciju, ziņo pilsētas mērs.

Pašlaik Melnsila ielas apkārtnē ir slēgta satiksme. Sabiedriskais transports novirzīts uz citām ielām.

Negadījumā vietā NMPD darbu vadību uzņēmās anesteziologs, reanimatologs Roberts Fūrmanis, kurš notikuma vietu pametis 5:32, kad VUGD darbinieki bija pabeiguši sākotnējos glābšanas darbus.

Valsts policija par notikušo uzsākusi krimināllietu.