foto: LETA
Valdība lēmusi no šodienas ieviest komandantstundu un pagarināt ārkārtējo situāciju
Sabiedrība
2020. gada 29. decembris, 18:07

Valdība lēmusi no šodienas ieviest komandantstundu un pagarināt ārkārtējo situāciju

Jauns.lv

Valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē nolemts no 30.decembra ieviest valstī komandantstundu un pagarināt ārkārtējo situāciju.

Kā otrdien norādīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV), vidēji pēdējās nedēļas laikā no Covid-19 ik dienu mirst 17 cilvēki, kas nozīmē, ka situācija valstī diemžēl neuzlabojas.

Ministri nolēmuši ieviest komandantstundu no 30. decembra līdz 4. janvārim, kā arī 8. un 9.janvārī. Komandantstunda būtu spēkā no plkst. 22 vakarā līdz plkst. 5 rītā. Brīvi pārvietoties drīkstēs cilvēki, kuriem šajos laikos ir jāstrādā, pārējiem jāuzturas tikai savā dzīvesvietā.

"Mēs ieviesīsim to, ko varētu saukt par "brīvdienu mājsēdi"," teica Kariņš.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka vairāk nekā 1000 cilvēku Latvijas slimnīcās cīnās par veselību un dzīvību. "Mediķi ir uz izsīkuma robežas," teica veselības ministre. "Lai kopējiem spēkiem novērstu kārdinājumu Jauno gadu sagaidīt radu un draugu pulkā, ieviesti šie radikālie noteikumi."

Tāpat ārkārtējā situācija tiek pagarināta līdz 7.februārim.

Kariņš papildināja, ka dienās, kad stāsties spēkā komandantstunda, veikalu darba laiks tiks saīsināts līdz plkst. 21, lai gan pircēji, gan veikalu darbinieki līdz plkst. 22 varētu nokļūt mājās. Darba laika ierobežojums attiektos arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, joprojām ēdienu un dzērienus izsniedzot tikai līdzņemšanai.

Premjers arī atzina, ka "brīvdienu mājsēde" tiks ieviesta ar mērķi, lai vēl vairāk samazinātu cilvēku iespējas kontaktēties.

Viņš skaidroja, ka atšķirībā no apzīmējuma "komandantstunda" ar "mājsēdi" tiek saprasta situācija, kad iedzīvotāji atrodas mājās, nedodas ciemos un nerīko svinības.

Iepriekšējā reize, kad Latvijā miera apstākļos tika ieviesta komandanstunda, bija pagājušajā gadsimtā, 1934.gada maijā pēc Kārļa Ulmaņa valsts apvērsuma, zināja teikt Latvijas Televīzija.

Ministru kabinets un eksperti turpina darbu, lai vienotos par skaidrām regulējuma detaļām. Nākamā Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde plānota trešdien, 30.decembrī.

Zināms, ka šodien notika kārtējā valdības un Krīzes vadības padomes kopsēde, kurā tika pārrunāta aktuālā epidemioloģiskā situācija valstī. Tika lemts arī par ierobežojošo pasākumu pastiprināšanu.

Sēdes laikā tika uzklausīta Veselības ministrijas sagatavotā informācija par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs.