Sabiedrība
2020. gada 25. decembris, 07:36

VIDEO: populārais dziesminieks Aivars Lapšāns veikalā Cēsīs teju sakaujas ar aktīvistu Robertu Klimoviču. Strīda iemesls – sejas maskas

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Iepriekšējās nedēļas izskaņā sociālajos tīklos parādījās video no kāda “Maxima” veikala Cēsīs, kur bija redzams konflikts starp labi zināmo aktīvistu, bijušo TV personību Robertu Klimoviču un kādu pavecāku kungu. Iemesls skaļajam strīdam un pat roku palaišanai bijis sejas masku jautājums. Vecais kungs izrādījies populārais dziesminieks, leģendārā skaņdarba “Dzērvenīte” autors Aivars Lapšāns.

Konkrētais video filmēts 19. decembra vakarā, kad Roberts Klimovičs, kurš jau labu laiku saistāms ar pretrunīgi vērtēto nodibinājumu “Satversmes sargi” un šobrīd aktīvi protestē pret valdības pieeju pandēmijas apkarošanai un Covid-19 ierobežojumiem, kopā ar domubiedriem devās atpakaļceļā no Valkas.

Uz Valku Klimovičs, kopā ar vairākiem citiem aktīvistiem, tostarp uzņēmuma “Memory Water” dibinātāju Jāni Pļaviņu, todien bija devies lai laikā, kad atbildīgās iestādes aizliedza rīkot iepriekš iecerētu protesta akciju, tik un tā pulcētos un aicinātu cilvēkus pretoties Ministru kabineta noteikumiem, kuri izstrādāti ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

“Nepinieties ar agresīvo musulmani!”

Kā noprotams, atpakaļceļā aktīvistu grupa apstājās Cēsīs, lai iepirktos. Atsevišķi avoti, kā arī aculiecinieki ziņo, ka naski pirkti arī alkoholiskie dzērieni.

Video, kuru filmē kāds no aktīvistu grupas, redzams, kā Robertam Klimovičam pārmetumus velta kāds pavecāks kungs ar sejas masku, kurš, kā pēcāk noskaidrojās, ir zināmais mūziķis un dzejnieks Aivars Lapšāns.

Klimovičam tiek aizrādīts, ka gan viņš, gan viņa biedri veikalā atrodas bez maskas, un tādējādi drošības noteikumus ignorējošo aktīvistu dēļ visai sabiedrībai būs vēl ilgāk jāsadzīvo ar ierobežojumiem.

Roberts Klimovičs, kurš, kā zināms, pirms vairākiem gadiem paziņoja, ka pievērsies Islāmam, veikalā tiek arī saukts par “agresīvo musulmani” un pēcāk arī par “kretīnu”, kura izplatīto melu un dezinformācijas dēļ cīniņš ar Covid-19 pandēmiju ieilgst. Tikmēr kāds no viņa paziņām, kurš filmē incidentu, šķietami nedaudz izbrīnīts atbild: “Viņš nav musulmanis.”

Strīds turpinās arī pie kasēm un video tik tiešām ir redzams, ka nedz Klimovičs, nedz viņa kompanjoni maskas veikalā nav uzvilkuši, taču mēģina norēķināties par precēm. Uz to visu noskatās apsargs un pārdevēja.

Pie veikala durvīm nonāk līdz fiziskam kontaktam

Kašķis turpinās arī pie lielveikala durvīm, kur kādā brīdī Lapšāns, šķiet, aizskar Klimoviču, savukārt vīņš – atbild ar fizisku spēku, pastumjot vīrieša roku projām.

Šīs darbības daļēji ir palikušas ārpus kadra, taču pēcāk telefonsarunā ar Jauns.lv abi konfliktā iesaistītie notikušo aprakstīs līdzīgi.

Mūziķis, kurš viscaur notiekošajam pauda sašutumu par Klimoviča un viņa biedru bravūru, ignorējot apsarga un pārdevējas norādījumus, uz aso pretdarbību atbild: “Redzat? Viņš ir agresīvs!”

Kādā vēlākā video, kas arī atrodams sociālajos tīklos, redzams, ka notikuma vietā ierodas Valsts policija un konfliktējošās puses apgalvo, ka viena par otru rakstīs iesniegumus.

Maskas neesot jāvelk, apsargiem nav jāklausa

Jauns.lv sazinājās ar Robertu Klimoviču, lai jautātu, kā sākās incidents veikalā un vai viņš zinājis, ka konfliktē ar Aivaru Lapšānu un vai tik tiešām viņam iesitis.

“Jā, tas tā varētu būt. Man pēc tam arī tā teica, ka tas bija Lapšāns. Es gan viņu personīgi nepazīstu,” pauda Klimovičs, “ar kolēģiem atradāmies veikalā, viņš sāka mūs filmēt, skraidīt apkārt un bļaustīties. Sauca mani par agresīvo musulmani.”

Lapšāns Klimovičam piedūries, kad tas ar kompanjoniem pie veikala durvīm nepaklausījis apsargu mēģinājumiem aizkavēt vīriešus, kuri bez maskām centušies norēķināties par precēm, vienkārši noliekot naudu uz letes un aizejot.

“Es viņam vienkārši uzšāvu pa to roku. Man nepatīk, ka mani aiztiek,” skaidroja Klimovičs, dēvējot notiekošo par pašaizsardzību.

Pievēršoties faktam, ka Klimovičs ar draugiem veikalā atradies bez maskas, aktīvists saka: “Jā, mēs neuzskatām, ka maskas ir jānēsā un jāpakļaujas šiem prettiesiskajiem noteikumiem. [...] Mēs arī neuzskatām, ka apsargiem ir tiesības uzdot mums jautājumus un mums nav pienākuma ar viņiem runāt. [...] Viņi mēģināja fiziski vērsties, taču mēs viņus pašķīrām nost, un viss.”

Pārdevējas par vienkāršu naudas nolikšanu pretī čeku nav izsitušas saistošo Ministru kabineta noteikumu dēļ. Klimovičs ar biedriem skaidro, ka nav dabūjuši arī naudas atlikumu: “Par to nebijām vainīgi. Viņiem ir sava atbildība, tā ir Valsts ieņēmumu dienesta darīšana, nevis mūsējā.”

Jāpiebilst, ka noteikumi, kas liedz apkalpot pircējus bez sejas maskām, liedz veikt šādu darījumu un norēķināšanos. “Ja klientam nav sejas aizsega, darbiniekam ir pienākums atteikt pirkumu,” Jauns.lv skaidro “Maxima” Komunikācijas daļas vadītāja Liene Dupate.

"Tautas sapulce" 11.novembra krastmalā pulcē tūkstošus

Vides aizsardzības kluba prezidenta rīkotā sapulce, kuras mērķis ir iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu", 11.novembra krastmalā sestdien pulcējusi vairāk ...

gallery icon
276

Lapšāns par aktīvistiem: “Viņi nedod dzīvot!”

Jauns.lv izdevās sazvanīt arī dzejnieku un dziesminieku Aivaru Lapšānu, kurš telefonsarunā apgalvoja, ka, viņaprāt, Roberta Klimoviča un viņa līdzgaitnieku izdarības valstī šajā grūtajā laikā ir absolūti nepieņemamas.

“Viņi vienkārši ieradās, lai provocētu veikalniekus un apsargus. Šiem cilvēkiem jau tā ir grūta darba diena – jāstrādā maskās, jākomunicē ar tādiem sabiedrības pārstāvjiem, kuri atsakās viņus cienīt. Arī apsargiem tāpat. Nu kādēļ šos cilvēkus būtu nepieciešams šādi terorizēt?” sašutumu neslēpj Lapšāns.

Kad mūziķis par savām precēm samaksājis citā kasē un devies uz veikala durvju pusi, pamanījis, ka Klimovičs un pārējie stīvējas ar apsargiem.

“Viņi vienkārši gāzās viņiem virsū, ignorējot norādes, distanci. Ir pandēmijas laiks. Mēs taču visi cienām veikalniekus un apsargus? Ja apsargs aizrāda, kā var tā vienkārši nomest kasierei naudu un aiziet projām?” nikns ir Lapšāns.

“Ejot ārā, pieskāros Klimovičam, lai tiktu garām, lūdzu, lai ievēro distanci. Viņš tajā brīdī man iesita. Krūškurvja rajonā, labajā pusē, ar dūri. Viņi visi bija agresīvi cilvēki un visā incidenta laikā meloja, arī sarunu ar policistiem virzīja sev labvēlīgā gultnē,” apgalvo mūziķis, “Video var arī redzēt, ka nobīstas vien tad, kad policija pajautā: “Nu ko, brauksim uz iecirkni?””

“Viņi nedod dzīvot! Braukā pa svešām pilsētām un izraisa konfliktus, traucē mieru cilvēkiem, kuri vienkārši grib mierīgi dzīvot un strādāt šajā grūtajā laikā!” papildina Lapšāns.

Notikušo līdzīgi komentēja arī mūziķa dēls, kurš, kā izrādās, strādā veikalā, un notikuma brīdī atradās netālu. Klimovičs un citi, kuri iestājas pret maskām, nereti kā argumentu bilst to, ka veikali “piespiež” nopirkt maskas, lai norēķinātos par citām precēm. Šajā gadījumā Jauns.lv apgalvots, ka Valkā pulcēšanos sarīkojušajai grupai maskas piedāvātas bez maksas.

“Maxima” Komunikācijas vadītāja Liene Dupate, atbildot uz jautājumu, vai veikalu tīkls tik tiešām piekopj praksi cilvēkiem bez maksas izsniegt maskas, ja tie nespēj vai nevēlas tās pirkt, pauda: “[...] Ja klientam nav sejas aizsega, darbiniekam ir pienākums atteikt pirkumu. Ja klients ignorē šādu prasību, laipni izskaidrojam iemeslu šādai prasībai un, ja tas nelīdz, aicinām jau talkā apsardzes darbinieku. Ja klientam maskas nav līdzi, to var iegādāties veikalā. Bezmaksas maskas pieejamas atsevišķas pašvaldības programmas ietvaros.”

Alda Gobzema organizētā sapulce 2020. gada 10. oktobrī Esplanādē

gallery icon
21

Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne Jauns.lv arī darīja zināmu, ka saistībā ar 19. decembra incidentu, policijā sākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi par mutes un deguna aizsegu nelietošanu.

“No iesaistītajām personām tiks pieņemti paskaidrojumi, taču lietā vēl nav pieņemts lēmums par administratīvā soda apmēra piemērošanu,” informēja VP pārstāve.

Mūziķis pret šovmeni-aktīvistu

Aivars Lapšāns plašākai sabiedrībai varētu būt zināms, kā pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu grupas “Ferrum” līderis un vairāku tautā iemīļotu dziesmu autors. Viņa iedvesmā tapis arī 1987. gada hits “Dzērvenīte”.

Interesanti, ka “Ferrum”, kas dibināta 1985. gadā, ir uzskatāma par vienu no Latvijas metāla mūzikas celmlaužiem. Arī “Dzērvenīte” oriģinālajā versijā satur pietiekami daudz smagajai mūzikai raksturīgu nianšu.

Grupa savulaik paspējusi izpausties arī ar pretpadomju repertuāru, par ko cietusi no toreizējās okupācijas varas dažādām represijām.

Roberts Klimovičs savulaik popularitāti nopelnīja kā TV personība. Gadsimtu mijā bijis nu jau likvidētā televīzijas kanāla LNT iepazīšanās raidījuma “Mīl, nemīl” vadītājs.

Tolaik intervijās ar medijiem stāstījis par savām dzīves grūtībām, romantiskajām attiecībām un kādreizējo atkarību no narkotikām. Taču 2013. gadā publisku ievērību Klimovičs izpelnījies, jo paziņojis, ka nolēmis pievērsties Islāmam.

Kopš tā laika Klimovičs gadu gaitā izpelnījās gan mediju, gan likumsargu uzmanību, iesaistoties dažādās organizācijās, kas nemitīgi rīko protestus pret pastāvošo kārtību un valdību, tostarp nodibinājumā “Satversmes sargi”.

Viens no “dzeltenajām vestēm”

Vēl pērn Klimovičs aicināja visu tautu pieteikt badastreiku cīņā pret “valdības visatļautību”. Pirms viņa, tērpies kārtējā pretrunīgi vērtētā nodibinājuma “Tautas varas fronte” dzeltenajā vestē, pie valdības mājas 2019. gadā, protestējot badojās kāds Ainārs Kadišs.

Nesen nodibinājums izpelnījās publicitāti ar viena līdera – bijušā ZZS biedra, tagadējā viltus ziņu propagandista – Valentīna Jeremejeva aizturēšanu, taču stāsts par šīs aktīvistu kopas vēsturi un biedriem ir stāsts par bravūrīgiem nodokļu un alimentu nemaksātājiem, kuriem tiesa aizliegusi tuvoties ģimenei, parādos un šaubīgās aktivitātēs iesaistītiem indivīdiem, kā arī politiķiem ar strauji lejupslīdošu karjeras līkni. Vairākiem no viņiem – arī Klimovičam – ir kopīgs tas, ka likumsargi šīs personas ir aizturējuši dažādu provokatīvu protesta akciju ietvaros.

Ir vērts pieminēt, ka par šīm Latvijas “dzeltenajām vestēm” nemitīgu interesi savulaik galvenokārt izrādīja tieši Kremļa finansētie krievvalodīgie propagandas mediji.

Vienā partijā ar Donbasa separātistu atbalstītāju

Savulaik aktīvists arī apgalvojis, ka latvieši nav izauguši līdz nācijas līmenim, ka latviešu sievietēm būtu jāprec tikai islāmticīgie, un pat paguvis izteikties par boksera Maira Brieža faniem, nodēvējot fanošanu kā tādu par garīga trūkuma pazīmi.

Klimovičs izmēģinājis laimi arī politikā. 2017. gadā viņš kopā ar Donbasa teroristu atbalstītāju Staņislavu Bukaini, kandidējot no Eiroskeptiķu Rīcības partijas un solot “likvidēt municipālo policiju”, mēģināja tikt Rīgas domē.