foto: LETA
Valdības sēdē pieņemti trīs lēmumi, tostarp pārtraukt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu
Veselības ministre Ilze Viņķele
Sabiedrība
2020. gada 22. decembris, 15:42

Valdības sēdē pieņemti trīs lēmumi, tostarp pārtraukt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu

Jauns.lv

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pēc Krīzes vadības padomes kopsēdes informē, ka valdība pieņēmusi trīs lēmumus, tostarp pārtraukt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu.

"Diemžēl lielā Covid-19 pacientu skaita dēļ, kuriem palīdzības sniegšana slimnīcās nav atliekama, ticis pieņemts lēmums uz divām nedēļām pārtraukt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu," pēc sēdes informēja Viņķele.

Atšķirībā no situācijas pavasarī ambulatoro pakalpojumu palīdzības sniegšana tiek saglabāta. Plānveida stacionārās palīdzības sniegšana tiks pārtraukta uz divām nedēļām no 23.decembra līdz 4.janvārim.

Jau ziņots, ka stacionēto Covid-19 pacientu skaits pietuvojies 1000. Veselības ministrija atgādināja, ka līdz šim ārstniecības iestādēm bija iespēja par pakalpojumu ierobežošanas apmēru lemt pašām, pielāgojoties situācijai, bet tagad pieņemts stingrāks lēmums.

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon

"Būtiski uzsvērt, ka daudzi veselības aprūpes pakalpojumi netiks pārtraukti. Arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Netiks atceltas arī onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte," skaidroja VM.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts. Vienlaikus šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri. Līdz šim vairākas slimnīcas jau bija paziņojušas par plānveida operāciju atcelšanu vai ierobežošanu.

Otrs lēmums, kas pieņemts valdības sēdē, ir uguņošanas aizliegšana pašvaldībās. Šāds lēmums pieņemts, divu iemeslu dēļ - pirmkārt, lai izvairītos no cilvēku pulcēšanās, un, otrkārt, augstās bīstamības dēļ - cilvēki var gūt savainojumus, kā rezultātā viņus var nākties stacionēt. "Viņš ir gan pakļauts riskam pats, gan arī noslogotu slimnīcu resursus," komentē Viņķele.

Trešais pieņemtais lēmums - cilvēkiem no septiņu gadu vecuma, apmeklējot dabas takas vai aplūkojot svētku rotājumus pilsētā, gadījumos, kad nav iespējams ievērot divu metru distanci, jālieto sejas maskas. Viņķele aicina arī apdomāt nepieciešamību uzturēties plaši apmeklētās vietās.

Konkrētā objekta īpašniekam šādas situācijas būs jāparedz un jāizvieto norādes par sejas maskas obligātu lietošanu.

Svētku rotājumi Rīgas apkaimēs

gallery icon