foto: Juris Rozenbergs
VIDEO: aizliegtā protesta laikā Rīgas centrā pulcējas cilvēki - policija veic asiņainu aizturēšanu
Laiks pie Brīvības pieminekļa pamatā ritēja bez incidentiem līdz brīdim, kad notikuma vietā parādījās jaunietis ar Lietuvas valsts karogu.
Sabiedrība
2020. gada 20. decembris, 14:49

VIDEO: aizliegtā protesta laikā Rīgas centrā pulcējas cilvēki - policija veic asiņainu aizturēšanu

Jauns.lv

Šodien, pulksten 12:00 pie Brīvības pieminekļa bija ieplānota protesta akcija, kuru Rīgas dome saskaņot atteicās. Neskatoties uz to, pieminekļa pakājē pulcējās paprāvs skaits cilvēku, kuri iesaistījās konfliktos ar policistiem.

Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Rīgas dome ir atteikusies saskaņot protesta akciju, kuru pieteica nodibinājums “Tautas varas fronte”.

Iecerētajā akcijā bija plānots paust neapmierinātību par to, kā Covid-19 pandēmijas laikā savu darbu veic valdība.

Policija ar spēku aiztur vīrieti pie Brīvības pieminekļa

Šodien, pulksten 12:00 pie Brīvības pieminekļa bija ieplānota protesta akcija, kuru Rīgas dome saskaņot atteicās. Neskatoties uz to, pieminekļa pakājē ...

gallery icon
109

Pasākuma nav, cilvēki ir

Neskatoties uz to, ka pasākumu domē nav izdevies saskaņot, ap pulksten 12:00 pretī Brīvības piemineklim sāka pulcēties cilvēku grupas, lielākoties pāros. Starp viņiem arī organizatori pasākumam, kuru dome neatļāva.

Notiekošo uzraudzīja arī paprāvs skaits Valsts policijas (VP) un Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieku.

Laiks pie Brīvības pieminekļa pamatā ritēja bez incidentiem līdz brīdim, kad notikuma vietā parādījās jaunietis ar Lietuvas valsts karogu.

Pavisam drīz ap karoga nesēju sāka pulcēties lielāks cilvēku skaits un iesaistījās arī policija. Ilgi nebija jāgaida, līdz konflikts ar kādu no vīriešiem nonāca līdz fiziskas aizskaršanas starp konkrēto kungu un policistiem.

Likumsargi reaģēja, vīrieti mēģinot aizturēt, taču pa ceļam uz operatīvo transportlīdzekli, fonā skanot cilvēku klaigām par nepamatotu aizturēšanu, pagaidām neskaidru iemeslu dēļ policisti lika lietā spēku, nogāžot aizturamo uz zemes.

Vīrietis pavisam drīz tika ievietots RPP patruļas automašīnas aizmugurē. Uz zemes, vietā, kur aizturētais tika nogāzts, bija asins traips.

Sarunā ar Jauns.lv vīrietis, kurš teicās ieradies no Lietuvas, šodien, apgalvoja, ka RPP viņam uzlikusi administratīvo sodu, jo viņam līdzi neesot bijis personu apliecinošs dokuments. Soda apmērs viņam pagaidām neesot zināms, taču par to informēšot likumsargi.

Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska gan norāda, ka aizturētā teiktais nav patiesība.

"Saistībā ar šodienas notikumu ir uzsākti vairāki administratīvā pārkāpuma procesi un ir arī trīs aizturētas personas. Pārbaudot informāciju par kādu Lietuvas pilsoni, kurš atradās publiskā vietā un skaidrojot, vai viņam ir aizpildīta elektroniskā anketa covidpass.lv un vai šai personai ir nepieciešams ievērot pašizolāciju, šī persona atteicās policijai sniegt informāciju, nepakļāvās policistu likumīgajām prasībām un agresīvi sāka pretoties. Tajā brīdī vēl divas personas, traucējot policistu darbu un provocējot uz konfliktu, izturējās agresīvi un provokatīvi un pretojās policijas darbinieku likumīgajām prasībām. Visas trīs personas tika nogādātas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai un situācijas izvērtēšanai," norāda Gžibovska.

Pēc šīs aizturēšanas pie Brīvības pieminekļa sanākušie ilgāku laiku asi vērsās pret likumsargiem un notiekošo dokumentēja. Pulcēšanās beidzās īsi pēc pulksten 14:00.

Valsts policija norāda, ka tā bija gatava dažādiem scenārijiem, arī šādai situācijai un, vērtējot notikumus, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju bija nodrošināti pietiekami policijas resursi un policija strādāja pēc plāna. Uz vietas personas gan klātienē, gan izmantojot policijas skaļruņus, tika aicinātas nepulcēties un distancēties.

"Demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tās nedrīkst radīt apdraudējumu cilvēkiem. Vēršam uzmanību, ka policija kategoriski noraida dažādu personu pausto par policijas atbalstu šādiem pasākumiem – tas neatbilst patiesībai un šāda apzināta likumu pārkāpšana nav pieņemama. Vēlreiz atgādinām, ka mērķis šādās situācijās ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, nepieļaujot provokācijas vai situācijas eskalāciju," teikts Valsts policijas paziņojumā.