Cilvēki Rīgā dienu pirms "3 nedēļu klusuma perioda" šturmē veikalus

gallery icon
33
Sabiedrība
2020. gada 18. decembris, 22:14

"Drūzmēšanās, protams, šausmīga!" - kā rīdzinieki šturmē iepirkšanās centrus pirms ierobežojumu spēkā stāšanās

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka no rītdienas, 19. decembra, līdz 11. janvārim būs ierobežota tirdzniecība, šodien veikalos manāms ievērojams pircēju pieplūdums. Ļaužu pilni ir ne tikai lielveikali, bet arī mazās tirgotavas.

Tirdzniecības centrā "Rīga Plaza" šodien visas dienas garumā bija manāms liels ļaužu pūlis, kas centās nopirkt preces, kuras turpmākās trīs nedēļas vairs klātienē nebūs iespējams iegādāties. 

Jauns.lv novēroja, ka pie šī tirdzniecības centra bija manāmi sastrēgumi, auto stāvvietas bija pilnas. 

Ļaudis steidz uz "Rīga Plaza" un "K Senukai" pirms gaidāmajiem ierobežojumiem

gallery icon
71

Arī Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" aptaujātie atzīst, ka drūzmēšanās ir liela. 

"Pa lielam dāvanas jau ir sarūpētas, bet palikuši sīkumi. Vakar tikai uzzināju, ka šodien pēdējā diena, kad vēl kaut ko var sarūpēt. Ir, kā ir. Drūzmēšanās, protams, šausmīga. Nebiju to gaidījusi! Bet laikam jau visi tā," teic Jeketerina.

Savukārt Inese bilst: "Es gribu ātrāk ārā no šejienes. Traki! Ir karsti, daudz cilvēku."

Tikmēr Kaspars atzīst, ka visgrūtāk gājis ar tikšanu līdz veikaliem "korķu" dēļ. 

Agita gan uzskata, ka cilvēki respektējot viens otru: "Daudz cilvēku gan staigā, bet rindas nebija. Tomēr arī respektē viens otru, virsū nenāk. Apmēram tos divus metrus ievēro". 

Jauns.lv novēroja, ka ļaužu pieplūdums bija manāms arī tirdzniecības centrā "Akropole", bet tur automašīnu stāvlaukums bija pustukšs. 

Ļaudis pirms Covid-19 ierobežojumiem steidz iepirkties "Akropolē"

gallery icon
30

Pārtikas lielveikalos cilvēku skaits tiek regulēts ar iepirkuma ratiņiem un groziem. Piemēram, "Maxima" veikalā pie ieejas atrodas apsargs, kas aicina katru pircēju paņemt groziņu.

Tāpat krietni vairāk pircēju šodien ir arī grāmatnīcās, kur ļaudis steidz iegādāties grāmatas dāvanām, jo turpmākās nedēļas grāmatu iegāde nebūs iespējama klātienē.

Rīgas pašvaldības policija piektdienas vakarā, kad pēdējo dienu pirms "trīs nedēļu klusuma" perioda vēl bez ierobežojumiem var iepirkt visas preču grupas, norīkojusi visas brīvās ekipāžas, lai lūkotu, ka tiek ievēroti valdības noteikumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Pašvaldības policisti vēstī: "Šovakar visas brīvās ekipāžas norīkotas situācijas kontrolei sabiedriskajā transportā un veikalos. Diemžēl cilvēki ļāvušies iepirkumu drudzim, bet veikali pagarinājuši darba laikus līdz pusnaktij."

Tikmēr uzņēmumā "Rīgas satiksme" vēstī, ka piektdienas pievakarē lielā daļā sabiedriskā transporta maršrutos ir izveidojušies būtiski kavējumi, jo pilsētā ir vērojami neierasti lieli sastrēgumi, kā rezultātā pieturvietās transports pienāk neregulāri. "Aicinām pasažierus būt atbildīgiem un nedrūzmēties," teic uzņēmumā.

Jau ziņots, ka no sestdienas, 19. decembra, līdz 11.janvārim tirdzniecībā katru dienu tiks piemērots regulējums, kas līdz šim attiecās uz brīvdienām un svētku dienām, vienlaikus tiks paplašinātas iegādājamās preču grupas, ko šajā laikā drīkstēs tirgot.

Varēs darboties tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot pārtikas preces, tostarp alkohols, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, kā arī ziedus un Ziemassvētku eglītes. Tāpat drīkst tirgot vairumtirdzniecībā būvniecības preces (būviztrādājumus).

Turpmākajās trīs nedēļās varēs darboties arī aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Saistībā ar tirdzniecības ierobežojumiem daudz cilvēku jau ceturtdien un piektdien steidzās iegādāties dāvanas un tāpēc veikalos bija novērojama lielāka pircēju plūsma.

Jauns.lv atgādina, ka iepirkties internetā var bez ierobežojumiem, tāpēc tie, kuri nepagūs nopirkt dāvanas, varēs to izdarīt arī drošākā veidā - sēžot mājās.