foto: Ieva Leiniša/LETA
Sestdienas grandiozā "tautas sapulce" kļūst arvien mīklaināka; rīkotāji piekāpjas domes prasībām
Sarunu laikā, ņemot vērā tiesībsargu ieteikumus, organizatori atteicās no gājiena, kas pulksten 17.00 bija paredzēts no Brīvības pieminekļa uz Saeimu.
Sabiedrība
2020. gada 10. decembris, 16:37

Sestdienas grandiozā "tautas sapulce" kļūst arvien mīklaināka; rīkotāji piekāpjas domes prasībām

Jauns.lv

Tuvojoties 12. decembrī solītajai “tautas sapulcei” Rīgas centrā, kuru popularizē sabiedrībā labi zināmi viltus ziņu izplatītāji, skaidrība par pasākuma saturu nevis pieaug, bet mazinās. Vairāki cilvēki, kurus rīkotāji ir pieteikuši kā dalībniekus, ir kategoriski nolieguši jebkādu saistību ar pasākumu un tam pēdējā brīdī tiek vākti ziedojumi ar piebildi, ka bez tiem neiztikt. Šaubas rodas arī par to, vai rīkotāji tik tiešām ievēros Covid-19 drošības noteikumus.

Pasākumu īpaši cītīgi reklamē skandalozā uzņēmuma SIA “Memory Water” dibinātājs, ar dezinformāciju par 5G, vakcīnām, Covid-19 un citām tēmām pazīstamais Jānis Pļaviņš un viņa tuvākie atbalstītāji.

Oficiāli rīkotājs ir Vides aizsardzības klubs (VAK). Rīkotāju prasības: atcelt visus Covid-19 ierobežojumus un ārkārtējo situāciju; aizliegt piespiedu vakcināciju; Levitam un Kariņam “atbildēt tautai uz visiem jautājumiem”.

Pie Ministru kabineta atkal protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šodien pie Ministru kabineta vienlaikus noritēja divas protesta akcijas pret ierobežojumiem, kuri ārkārtējās situācijas ietvaros noteikti, ar mērķi ierobežot Covid-19 ...

gallery icon
79

Solītie atbalstītāji viens pēc otra atbirst

12. decembrī plānotā “tautas sapulce” Rīgas centrā jau kādu laiku mulsina Pļaviņa atbalstītājus, kuri sociālajos tīklos pauž neizpratni par to, kas tad īsti gaidāms.

Vairākkārt ticis minēts, ka ierasties var arī ar automobiļiem, taču nav paskaidrots, kur tieši jāstāv, kas tieši jādara un vai šāda formāta pasākums konkrētajā Krastmalas posmā vispār ir iespējams.

Nedrošību raisījis arī tas, ka šīs nedēļas vidū, vien dažas dienas pirms pasākuma, tā atbalstītājs Jānis Pļaviņš pēkšņi nāca klajā ar lūgumu steidzīgi ziedot naudu, lai akcija varētu noritēt. Esot nepieciešama summa 5000 eiro apmērā.

Papildus tam vairākas personas, kuru vārdi ir tikuši saistīti šo “tautas sapulci”, publiski ir paziņojušas, ka pasākumā piedalīties negrasās un lūgušas beigt par to melot.

Uzskaiti droši vien jāsāk ar pašu VAK, kas 1986. gadā bija viens no Latvijas Trešās Atmodas dzinējspēkiem un faktiski ir būtiska daļa no Latvijas neatkarības atjaunošanas kustības.

Lai arī kluba ilggadējais prezidents (kopš 1987. gada) Arvīds Ulme tik tiešām ir pieteicis 12. decembra akciju visa VAK vārdā, vairāki kluba valdes pārstāvji ir publiski asi kritizējuši šādu soli.

Viņu starpā, kā noskaidroja Jauns.lv, ir vides žurnāliste Anitra Tooma, Zaļās Atmodas muzeja vadītāja Lelde Stumbre un Elita Kalniņa, kura klubā ir kopš pašiem pirmsākumiem.

“Mēs nenorobežojamies no Arvīda Ulmes, un viņam tik tiešām kluba statūti paredz iespēju rīkoties VAK vārdā, taču valdē šāds lēmums – rīkot konkrēto pasākumu – netika apspriests, kas nav korekti,” telefonsarunā pauda Stumbre.

Ar aicinājumu nepiedalīties un nepārkāpt Covid-19 drošības noteikumus publiski dalījās arī Anitra Tooma:

Par Arvīdu Ulmi, cita starpā, der zināt, ka viņš ir piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmējs, kura kartīte ar tajā minēto segvārdu “Zāle” tika atrasta Latvijas PSR VDK aģentu kartotēkā. Sadarbību ar VDK Ulme stingri noliedz.

Jāpiebilst, ka Arvīda Ulmes saistība ar Jāņa Pļaviņa aktivitātēm nav pārāk liels pārsteigums.

Portālam Jauns.lv līdz šim dažādos protestos ir vairākkārt sanācis sastapt arī viņa dzīvesbiedri, ZZS pārstāvi Diānu Ulmi, kura savu saikni ar Jāni Pļaviņu un viņa sekotājiem nebūt neslēpj.

Pats Arvīds Ulme savu pārliecību un atbalstu pasākumam ir paudis sociālajos tīklos, VAK vārdā skaidrojot, ka klubs vairs nevar noskatīties, kā Trešās Atmodas ideāli tiek pārvērsti pelnos.

Edgars Tavars noliedz dalību “tauta sapulcē”

Iespējams, savādākā nepatiesība, kas līdz šim ir izskanējusi saistībā ar pasākumu, ir, ka tajā piedalīsies Latvijas Zaļās partijas (LZP) priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Pats Tavars, šķiet, par to uzzinājis no publicētā akcijas runātāju saraksta. “Twitter” politiķis lieliem burtiem uzrakstījis, ka netaisās piedalīties šajā pasākumā un lūdz viņa vārdu ar to nesaistīt:

Arī Aldis Gobzems, kurš vairākkārt publiski izteicies, ka sestdienas iniciatīvu kā tādu atbalsta, paudis, ka neapstiprina savu dalību, jo viņam neesot skaidrības par rīkotājiem.

Gaidāmā sestdienas pasākuma atbalstītāji arī dižojušies, ka “tautas sapulci” ar muzikāliem priekšnesumiem atbalstīs Aigars Grāvers un grupa “Līvi”.

“Līvi” pašreizējais vokālists Jānis Buķelis jebkādu saistību ar Jāņa Pļaviņa un VAK “tautas sapulci” ātri vien noliedza.

“Nekādā “tautas sapulcē” 12.12.2020. grupa “Līvi” neuzstāsies. Sāk jau kaitināt, cik zemu vēl cilvēki ir gatavi krist, melojot un izplatot melus, lai tikai piesaistītu sev uzmanību,” sociālajos tīklos paziņoja mūziķis:

Joprojām nav skaidrs, kādēļ izskanēja, ka ar viltus ziņām un dezinformāciju saistīto aktīvistu pasākumā piedalīsies grupa “Līvi”.

Kas tiešām sola atnākt?

No zināmiem mūziķiem savu atbalstu publiski skaidri ir paudis  Andris Kivičs. Attālinātā videokonferencē, kurā pasākuma dalībnieki apsprieda gaidāmo akciju, piedalījās arī mūziķis Aigars Grāvers.

No “Facebook” videokonferences, kurā pasākuma organizatori un atbalstītāji neklātienē stāstīja par akciju, var spriest, ka tajā, neskaitot organizatorus, piedalīsies arī tādas sabiedrībā zināmas personas kā: Ahmeds Roberts Klimovičs, kurš 2017. gadā uz Rīgas domi kopā ar Donbasa teroristu atbalstītāju Staņislavu Bukaini kandidēja no Eiroskeptiķu Rīcības partijas un solīja “likvidēt municipālo policiju”, AS “Brīvais vilnis” priekšsēdētājs, bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Arnolds Babris, kurš kā komentētājs bieži viesojas Kremlim draudzīgajos medijos; dezinformācijas vietnes Gaismastimeklis.lv satura veidotājs Andris Ciekurs, un citi.

Stāvēšot “līdz visu prasību izpildei”

Šī brīža Ministru kabineta noteikumi paredz, ka šāda veida aktivitātēs drīkst piedalīties līdz 25 cilvēkiem.

Kā Rīgas domē noskaidroja Jauns.lv, VAK ir pieteicis 12. decembra pasākumu, norādot tieši šādu cilvēku skaitu, taču atsevišķos komentāros “Facebook”, cilvēki tiek aicināti simtos un tūkstošos. Papildus tam izskanējusi arī norāde, ka katram ir jāpierunā uz dalību vismaz 10 cilvēki (pēdējos ierakstos – 3 cilvēki).

Ir izplatīti arī plakāti, kuros teikts, lai ļaudis sabrauc no visiem novadiem. Paši plakāti, jāpiemin, profesionāli veidoti 20. gadsimta Padomju propagandas materiālu stilā, tikai šeit roku pastiepj nevis Vladimirs Ļeņins, bet latvju tautu meita.

Atbalstītāji turpina apgalvot, ka akcija noritēs no plkst.12.00 līdz “visu prasību izpildei”.

No šī pieteikuma izriet, ka akcijas dalībnieki dosies projām vien tad, kad sestdienā pie viņiem atnāks Egils Levits, Krišjānis Kariņš, un atcels visus Covid-19 ierobežojumus.

Jauns.lv Rīgas domē noskaidroja, ka patiesībā pašvaldība ir piekritusi saskaņot akciju ar konkrētu beigu laiku – pulksten 23:00.

Svarīgi, ka šodien pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Elīna Trautmane bija sasaukusi sanāksmi, kurā izskatīja jautājumus par šiem piketiem, sapulcēm un gājieniem, kuri pieteikti Rīgas pašvaldībā.

Sanāksmē piedalījās pašvaldības atbildīgās amatpersonas, Valsts un Pašvaldības policijas, Drošības dienesta pārstāvji, kā arī pasākumu rīkotāji.

Rezultātā pašvaldība noteica atsevišķus ierobežojumus, tostarp: nevienā pasākumā netiks atļautas skaņu pastiprinošas iekārtas, izņemot megafonus, nebūs atļauta skatuvju izvietošana, izņemot nelielus paaugstinājumus, kā arī nebūs atļauts dedzināt ugunskurus vai izvietot sildošas iekārtas.

Nevar nepieminēt arī to, ka 12. decembrī plānojas arī partijas “Alternative” pārstāvju akcija pulksten 15.00 un gājiens uz Saeimu pulksten 17.00.

Sarunu laikā, ņemot vērā tiesībsargu ieteikumus, organizatori atteicās no gājiena, kas pulksten 17.00 bija paredzēts no Brīvības pieminekļa uz Saeimu.

Lai mazinātu nesankcionētas pulcēšanās iespējamību, pēc policijas ieteikuma, sestdien 11. novembra krastmalā tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana.

Pašvaldības policijas priekšnieks Lūkass: “Tolerances laiks ir beidzies”

Domē arī minēja, ka pilnībā aizliegt šādas aktivitātes neesot pamata. Uzraudzīt, lai tie notiek atbilstoši likumdošanai un, netraucējot pilsētas iedzīvotāju drošībai, gan būšot likumsargu uzdevums.

Uz Jauns.lv jautājumu, vai Rīgas dome ir informēta, ka pasākums, kurš pieteikts ar 25 plānotajiem dalībniekiem, sociālajos tīklos joprojām tiek reklamēts kā grandioza tautas sapulce ar ļaudīm no visiem Latvijas novadiem, domē pauda – policijas rīcībā esot šāda informācija un notikumu attīstībai tiek sekots līdzi.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass kādā no preses konferencēm, vēršoties pie tiem, kuriem ir iecere provocēt, izaicināt likumsargus un neievērot drošības noteikumus, stingri pauda, ka “tolerances laiks ir beidzies” un solīja pielietot visus RPP rīcībā esošos likumiskos līdzekļus, lai nodrošinātu kārtību.

Uz to jau paguvuši reaģēt akciju plānotāji, izsakoties, ka Lūkasam pēc šādiem paziņojumiem būtu jāatkāpjas no amata.

Policija aiztur medmāsu, kuru vainoja par Covid-19 viltus ziņu izplatīšanu

Sestdienas protesta akcijām tuvojoties, ir novērojams, ka likumu sargājošās iestādes pastiprināti vēršas pret personām, kuras tiek vainotas viltus ziņu izplatīšanā.

Jau vēstīts, ka Valsts policija (VP) vakardien aizturēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) darbinieci vārdā Marina. Sieviete kļuva zināma pēc tam, kad sociālajos tīklos piedalījās intervijā, kuras laikā pauda vairākas nepatiesas ziņas par Covid-19 situāciju valstī un slimnīcu darbu.

Sociālajos tīklos parādījās video, kuros bija redzams, kā vairāki VP operatīvie darbinieki no kādas dzīvokļu mājas izved sievieti un iesēdina to netrafaretā automašīnā. Notikušo tikmēr fiksēja aculiecinieki.

No sociālajiem tīkliem arī zināms, ka uz ceļa likumsargi vakardien apturējuši arī nodibinājuma “Tautas varas fronte” vienu no līderiem Valentīnu Jeremejevu.

Tieši Jeremejeva pārstāvētais nodibinājums intervējis RAKUS darbinieci Marinu, pēc kā publiskajā telpā gan slimnīca, gan citi speciālisti kritizējuši interviju, kā dezinformējošu.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska Jauns.lv notiekošo skaidroja šādi: “Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa, iepriekš uzsāktā kriminālprocesā saistībā ar interneta vietnē Facebook.com publicētām ar sabiedrības drošības apdraudējumu saistītām viltus ziņām par Covid-19 infekciju, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi, neizpratni par likumību un kas ir vērstas pret epidemioloģisko drošību, šodien, 9. decembrī, veicot neatliekamās izmeklēšanas darbības, ir aizturējusi divas personas. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas. Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un izmeklēšanas interesēs policija plašāku informāciju nesniedz.”