foto: Anton Novoderezhkin/TASS
"Drīz pie veikala durvīm būs jākur ugunskurs, lai sildītu neapmierinātos pircējus" - pie veikaliem veidojas garas rindas
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2020. gada 5. decembris, 06:49

"Drīz pie veikala durvīm būs jākur ugunskurs, lai sildītu neapmierinātos pircējus" - pie veikaliem veidojas garas rindas

Jauns.lv

Lai cīnītos ar Covid-19 izplatību, šonedēļ stājās spēkā stingrāki ierobežojumi arī tirdzniecības jomā. Saistībā ar jauno kārtību portāls Jauns.lv aprunājās ar vairākiem pārdevējiem. Viņi atklāja, ka vairums pircēju ir saprotoši, bet vienlaikus ir arī tādi klienti, kas savu neapmierinātību par ilgo gaidīšanu izgāž uz veikalu darbiniekiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Drebināšanās, lai nopirktu papīru

Darba dienas pēcpusdienā pie Rīgas centrālajā daļā esošā kancelejas preču veikala ir izveidojusies diezgan gara cilvēku rinda. Lai iekļūtu veikalā, tajā gaida vismaz desmit cilvēku. Tā kā pūš auksts vējš un rinda uz priekšu virzās diezgan lēni, pircēji drebinās un nav pārāk apmierināti ar ilgo gaidīšanu.

Vislielāko neapmierinātību izsauc tie garāmgājēji, kuri cenšas iekļūt veikalā, nestāvot garajā rindā. Šiem bezkaunīgajiem cilvēkiem tiek veltīti arī skarbi vārdi.

Daži, nevarēdami sagaidīt pirkšanas brīdi, pēc dažām minūtēm pamet rindu, bet vairums pacietīgi turpina gaidīšanu. Kopumā noskaņa rindā nav pārāk draudzīga, bet nemana arī agresīvi noskaņotus pircējus.

Arī veikalā strādājošais darbinieks atzina, ka līdz ar jaunajiem ierobežojumiem, ka veikalā drīkst atrasties tikai daži pircēji, rinda pie veikala ārdurvīm ir gandrīz visu darba laiku.

Turklāt ir bijuši rīti, kad tā pie veikala izveidojusies vēl pirms atvēršanas.

Pārdevēji kā boksa maisi, uz kuriem izgāzt savas dusmas

Tirgotāju pārstāvis smaidot saka, ka laikam drīz pie veikala durvīm vajadzēs kurināt ugunskuru, lai sildītu neapmierinātos pircējus. Viņš no klientiem dzirdējis daudz kritikas par jaunajiem ierobežojumiem, taču vienmēr paskaidrojot, ka tie nav viņa izdomāti un tāpēc negatīvos vērtējumus labāk paturēt pie sevis.

 "Vairums pircēju ir saprotoši, taču ir arī tādi, kas nolēmuši atrast vainīgos un izgāzt uz viņiem dusmas. Šajā laikā pārdevēji dažkārt kļūst par tādiem kā boksa maisiem, uz kuriem pircēji var izgāzt savas negatīvās emocijas," neslēpj Jauns.lv aptaujātais veikala darbinieks.

Arī pēc pārtikas jāstāv rindā

Arī pie kāda neliela pārtikas veikala durvīm vakarpusē izveidojusies pagara rinda. Daži pircēji sejas maskas uzvilkuši jau, stāvot rindā, bet vairums ļaužu maskas tur rokās un uzvelk tikai tad, kad dodas iekšā veikalā.

Pārdevēja pastāsta, ka pēdējās dienās pircējiem ir diezgan daudz komentāru par jauno kārtību un, protams, visiem pārējiem ierobežojumiem. "Gandrīz katrs izsaka kādu piezīmi vai kritiku, taču tikai retais to vērš tieši uz mums, veikala darbiniecēm.

Man liekas, ka cilvēki jau ir samierinājušies ar prasību valkāt sejas maskas. Bet vecākiem cilvēkiem garā stāvēšana pie veikala ārdurvīm uzjundī padomju laika atmiņas un viņi ir neapmierināti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopumā nevarētu teikt, ka pircēji kļuvuši agresīvāki vai nejaukāki. Kas pirms tam burkšķēja, tas burkšķ arī tagad. Tie, kas pirms tam bija mierīgi, arī tagad lielu kašķi neceļ," pārdevēja sacīja.

Joprojām iepērkas nelielos daudzumos

Dažu dienu laikā, kopš stājušies spēkā jaunie ierobežojumi, pārdevēja vēl nebija novērojusi pircēju paradumu maiņu.

"Lai gan brīvdienās veikalos būs krietni mazāks sortiments, pagaidām neredzu, ka cilvēki steigtos iepirkt vairāk miltu vai cukura.

Visticamāk, pie mums, mazajos piemājas veikalos, cilvēki ieskrien pēc pirmās nepieciešamības precēm, bet uz tirdzniecības centriem brauc pēc lielākiem pirkumiem, ar ko pietiek ilgākam laikam."

Cilvēki iepērkas pirms gaidāmajām brīvdienām

gallery icon
30

Pārdevēja prognozēja, ka līdz ar alkohola un cigarešu tirdzniecības aizliegumu brīvdienās samazināsies veikala apgrozījums.

Šonedēļ stājās spēkā stingrākas prasības

Jau ziņots, ka veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās vienam apmeklētājam jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Savukārt informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu jābūt skaidri redzamai pie ieejas. Mazās telpās apmeklētāji drīkst ieiet pa vienam.

Turpmāk brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, un veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela. Nedēļas nogalēs un svētku dienās veikalos nedrīkstēs tirgot tādas preces kā alkohols un cigaretes.