Kultūra
2020. gada 21. novembris, 06:00

Jubilejas sezonā divkāršojies Likteņdārza apmeklētāju skaits

Jauns.lv

Aktīvajā apmeklējumu sezonā, kas Likteņdārzā ilgst no maija līdz novembrim, šogad bijis rekordliels skaits apmeklētāju – dārzā viesojušies vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, kas ir gandrīz divtik vairāk, nekā Latvijas simtgadē.

Ieceri par Likteņdārzu – vietu, kas veltīta visu latviešu piemiņai, kuri 20. gadsimtā gājuši bojā vai cietuši svešu varu dēļ, īsteno Kokneses fonds, kura padomes priekšsēdētāja ir Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Viņa par vienu no prioritātēm savā darbā Eiropā izvirzījusi Latvijas un Baltijas valstu vēstures skaidrošanu, panākusi, ka Eiropas Parlamentā notiek debates par Otrā pasaules kara atceri un pret vēstures sagrozīšanu.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja: “Ir liels gandarījums par ievērojamo apmeklētāju skaitu. Likteņdārzam šis bija jubilejas gads, jo apritēja 15 gadu kopš dibinājām Kokneses fondu, lai izveidotu piemiņas dārzu mūsu tautas upuriem 20. gadsimtā. To ar daudzu ziedotāju atbalstu fonds turpina attīstīt un labiekārtot. Gads ir bijis ražīgs – Likteņdārzs kļuvis par pirmo un pašlaik vienīgo vietu Latvijā, kur, nosaucot vārdos, tiek pieminēti visi mūsu valsts dibinātāji un neatkarības atjaunotāji. Vasarā savus veltījuma ozolus dārzā iestādīja Valsts prezidents Egils Levits un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, līdz ar to tagad Likteņdārzā rindojas visu atjaunotās Latvijas prezidentu stādītie koki.”

Pirms Latvijas valsts proklamēšanas gadadienas Draugu alejā ieklāti kārtējie ziedotāju iegādātie personalizētie bruģakmeņi, kas šogad sasniedz teju 1000 bruģu. Lielāko bruģakmeņu ziedojumu Likteņdārzam dāvājis Aivars Vanags, kurš šādi iemūžinājis 80 savas dzimtas locekļu vārdus. Tāpat nozīmīgs ziedojums saņemts no Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces Latvijā Hanānas Halfānas Ubaidas Alī Almadhanī, kura iegādājusies personalizētos bruģakmeņus 26 vēstniecības darbiniekiem un viņu tuviniekiem.

Pateicoties Kokneses novada domei, šoruden ar melno asfaltu noklāts grants ceļš, kas ved uz Likteņdārzu no A6 šosejas. “Turpmāk braucējus un gājējus vairs nepavadīs baltu putekļu mākonis un  braukšana būs ērtāka un drošāka,” ir gandarīta S. Kalniete. Tāpat dārza apmeklētājiem pieejama arī atjaunota Liktens gātes mobilā lietotne, kurā apkopoti dažādu cilvēku dzīvesstāsti, fotogrāfijas un citas liecības par pieredzēto Latvijai nozīmīgos vēstures pavērsienos 20. gadsimtā.

Tā kā Likteņdārzs ir atvērts apmeklētājiem arī ārpus aktīvās sezonas, “Kokneses fonds” aicina viesus atbildīgi ievērot ārkārtas situācijas dēļ noteiktos ierobežojumus un arī turpmākajos mēnešos apmeklēt dārzu vienīgi kopā ar saviem vistuvākajiem, pastaigu laikā ievērot distanci no citiem cilvēkiem un nepieciešamības gadījumā valkāt mutes un deguna aizsegu.