foto: Publicitātes
Zināms Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas sastāvs un konkursa kārtība
Kultūra
2020. gada 12. novembris, 20:03

Zināms Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas sastāvs un konkursa kārtība

Jauns.lv

Ceturtdien, 12. novembrī, mediju pasākumā tika prezentētas Latvijas Dizaina gada balvas konkursa žūrijas sastāvs, jaunumi konkursa kārtībā un gaidāmie pasākumi 2021. gadā.

"Šajā pārmaiņu laikā saredzam Latvijas Dizaina balvu kā vienojošu platformu, kas plašākam sabiedrības lokam parāda un izgaismo Latvijas dizaina labāko sniegumu gan tradicionālajās, gan arī jaunajās dizaina jomās – jo īpaši digitālā, sociālajā, pakalpojumu, vides, politiku un stratēģiju, pieredzes dizainā un citās. Es patiesi aicinu dizainerus rādīt savu labāko veikumu un pieteikt darbus Latvijas Dizaina gada balvas konkursam," aicina Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

LMA asociētais profesors un Sigmund Freud Private University lektors, Martins Fosleitners savā uzrunā teica: “Paldies par iespēju pievienoties Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas komandai un būt par tās vadītāju. 10 gadus esmu kopā ar Latvijas dizaineru kopienu, un ir aizraujoši redzēt tās daudzsološo attīstību. Žūrijas komandā ir apvienoti izcili cilvēki - katrs pārstāv savu dizaina nozari, un es jau gaidu iespēju strādāt kopā ar viņiem. Šis ir ļoti īpašs un izaicinošs laiks. Fonā ir pandēmijas fenomens, klimata pārmaiņas un pasaulē norisinās ļoti aktīvi politiskie procesi, kā piemēram, ASV. Un šajā laikā dizainam ir milzīga ietekme uz sabiedrību. Ja mēs vēlamies jautāt, kas ir Latvijas dizains, tad tas nav īstais jautājums! Mums jājautā, kā dizains palīdz Latvijai, kā dizains var palīdzēt sabiedrībai!? Ne velti Herberts Saimons savulaik ir teicis: Dizains ir jebkura darbība, kas šī brīža situāciju pārvērš labākā."

foto: Publicitātes

Latvijas Dizaineru savienības priekšsēdētāja un Latvijas Dizaina gada balvas projekta vadītāja Barbara Freiberga, izskaidroja kādas izmaiņas ir skārušas Latvijas Dizaina gada balvas konkursa nolikumu un iesniegšanas kārtību:

konkursa darbi tiks vērtēti 5 kategorijās: vides un interjera dizains, produktu dizains, grafikas dizains, digitālais dizains un pakalpojumu, stratēģiju un politiku dizains. Konkursa nolikums būs pieejams no nākamās nedēļas Latvijas Dizaina gada balvas mājas lapā, kā arī apbalvojuma Facebook un Instagram kontos, kur jau šobrīd var iepazīties ar informāciju par kategorijām un kritērijiem. Darbu iesniegšana sāksies 01.12.2020. Darbu iesniegšanai šogad tiks doti 3 mēneši – decembris, janvāris, februāris. Žūrija pie darbu izvērtēšanas strādās 2 mēnešus.

Konkursa darbu iesniegšanai turpmāk būs dalības maksa. Tā tiks dalīta tā saucamajos "early bird" un "late bird".

foto: Publicitātes

Dalības maksas bonuss – katrs konkursa dalībnieks saņem arī ielūgumu uz Latvijas Dizaina gada balvas dizaina konferenci, kā arī  pieeju ekskluzīviem pasākumiem ar konkursa žūrijas locekļiem un garantētu žūrijas vērtējumu konkrēti iesniegtajam darbam, ja konkursa dalībnieks to iesniedzot atzīmēs.

Konference, kā arī visi ar Latvijas Dizaina gada balvas saistītie pasākumi ir plānoti 2021.gadā, no 24. līdz 30.maijam.

Latvijas Dizaina gada balvas apbalvošanas pasākums notiks 2021.gada 28.maijā.

foto: Publicitātes

Kampaņas #esesmuintroverts radītāja un radošā direktore Una Rozenbauma savā uzrunā teica: "Parasti kampaņas ar laiku pazūd, bet 2019.gadā Latvijas Dizaina gada balvas nominētā kampaņa ir plaukusi un zēlusi iepriekš neparedzētos formātos. Kultūras ministrija mūs uzaicināja pārstāvēt Latviju Londonas Dizaina biennālē 2021.gadā, kas ir liels pagodinājums. Dalība konkursā ir devusi to, ka mēs esam pamanīti plašākā lokā Latvijā, arī ārpus literatūras mīlētājiem un pašironijas cienītājiem. Arī šogad noteikti pieteiksim darbus Latvijas Dizaina gada balvai, kaut vai tāpēc, ka tā ir iespēja nofokusēties un izsijāt to, kas pēdējā laikā labs ir izdarīts. Un izdarīts ir pārsteidzoši daudz. Novēlējums tiem, kas domā pieteikt darbu vai nē - noteikti piesakiet, kaut vai tāpēc lai satiktu tikpat talantīgus cilvēkus, kā jūs!"