Motoklubu asociācija novēršas no uzņēmēju nolaupītāja, baikera Jāņa Jūrmalnieka
„Šmuces taisa visi. Dažu indivīdu dēļ nevajadzētu spriest par visu kopienu. Arī uz baikeriem tas attiecas,” par zviedru uzņēmēju nolaupītāju Jāni Jūrmalnieku izsakās Motoklubu asociācijas prezidents Frīdis.
Sabiedrība
2015. gada 18. septembris, 18:13

Motoklubu asociācija novēršas no uzņēmēju nolaupītāja, baikera Jāņa Jūrmalnieka

Jauns.lv

Latvijas Motoklubu asociācijas (MCA) prezidents Frīdis (Aivars Freimanis) portālam Kasjauns.lv atklāj, ka saistībā ar divu zviedru biznesmeņu nolaupīšanu arestētais Jānis Jūrmalnieks jau sen nav motokluba „Brīvie vanagi” biedrs. Par Latvijas baikeru reputāciju pēc šī incidenta Frīdis arīdzan īpaši neuztraucas: „Mēs vienmēr esam bijuši uzskatīti par sliktajiem, taču nevajadzētu pēc viena cilvēka spriest par visu asociāciju.”

Policija reaģē 20 minūšu laikā

Tajā dienā viss notika teju kā filmā. Nolaupīšanu veikuši septiņi vīrieši, no kuriem viens pārģērbies par policijas darbinieku un izmantojis viltotu apliecību un šaujamieroci, lai pie kādas viesnīcas piespiestu divus zviedru uzņēmējus doties viņiem līdzi. Plāns, šķiet, pārdomāts, taču, pateicoties Valsts policijas (VP) kriminālizmeklēšanas pārvaldes operatīvai reakcijai, jau pēc 20 minūtēm noziedznieku automašīna apturēta un bandītus ielenkuši vīri no pretterorisma vienības „Omega”, kā arī speciālo uzdevumu bataljona. Nolaupītie zviedru uzņēmēji izglābti, bet noziedznieku automašīnā atrasta procesā izmantotā viltotā policijas uniforma, apliecība, bruņu veste, kā arī traumatiskais ierocis.

Jūrmalnieks sen nav „Brīvajos vanagos”

Dažas dienas pēc notikušā publiskajā telpā parādījās plašāka informācija par noziedzniekiem, un ēna kritusi uz baikeru aprindām, proti,  kā noskaidroja ziņu aģentūra LETA, viens no apcietinātajiem -  Jānis Jūrmalnieks, dēvēts arī par Jančuku, - sasaistīts ar MCA iekļauto motoklubu „Brīvie vanagi”, kura prezidents turklāt ir savulaik meklētākais recidīvists Latvijā – Vilnis Gavars.

Motoklubu asociācijas galva un kluba „Vēja brāļu ordenis” dibinātājs Frīdis atklāj, ka patiesībā Jūrmalnieks jau aptuveni piecus gadus nav saistīts ar  „Brīvajiem vanagiem”. Jūrmalnieka profesionālā darbība, kā zināms, saistīta ar parādu piedzīšanas kompāniju SIA „Arvik”, kurā viņš ir galvenais konsultants, savukārt baikera gaitas nu jau apcietinātais vīrietis turpinājis vien paša nodibinātajā klubā „Old School Bikers”, kuram nav nekādas saistības ar cienījamo organizāciju, kas apvieno baikeru klubus. VP runasvīrs Toms Sadovskis turklāt informē, ka Jūrmalnieks saistībā ar līdzīgiem noziegumiem jau sen ir policijas redzeslokā un, kā portāls uzzināja no neoficiāliem avotiem, vairākkārt „sēdējis” cietumā.

Savukārt agrāk tiesātā Viļņa Gavara atrašanos pie vadības klubā „Brīvie vanagi” Frīdis izvairījās komentēt, sakot „prasiet viņam pašam”.

Noziegumus pastrādā arī politiķi un policisti

Lai arī pašreiz Jūrmalnieks ir atsvešinājies no Motoklubu asociācijas, šis ir kārtējais ar noziegumiem saistītais vārds, kas publiskajā telpā vairo negatīvu iespaidu par cilvēkiem, kuri veido baikeru subkultūru.

Kā cietīs motociklu entuziastu reputācija pēc nelāgā incidenta? „Ēna uz mums krīt jau kopš pirmās Holivudas filmas par baikeriem. Gan kinoteātros, gan medijos pārmērīgi bieži esam attēloti kā ļaunie, sliktie zēni, kas arī iegājies sabiedrībā, tāpēc nedomāju, ka šis konkrētais gadījums īpaši kaitēs baikeru reputācijai. Tomēr būtu jāsaprot, ka šmuces taisa gan hokejisti, gan basketbolisti, gan politiķi. Un arī policisti galu galā! Dēļ dažiem indivīdiem tādēļ nevajadzētu spriest par visu sabiedrību kopumā. Arī uz baikeriem tas attiecas,” prāto Frīdis.

Baikeriem ir ētikas kodekss

Frīdis apstiprina, ka Motoklubu asociācijai ir ētikas kodekss, kas attiecas uz visiem kopskaitā 26 asociācijā ietilpstošajiem motoklubiem, taču pārkāpumi - arī tad, ja runa ir par noziedzīgām darbībām - tiekot izvērtēti individuāli. Gadījumu, kad kāds no klubiem būtu izmests no asociācijas, Frīdis neatminas: „Visbiežāk izvēlas aiziet paši motoklubi,” viņš rezumē.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA, Facebook.com