foto: Zane Bitere/LETA
Armijas kapelāns Brūklene spītnieka Čelentāno ritmos basām kājām gatavo baznīcai vīnu
Ventspils novada Usmā dzīvojošais mācītājs Uģis Brūklene mājas apstākļos, izmantojot sentēvu metodes, pagatavojis īstu ekoloģiski tīru baznīcas vīnu no vietējām vīnogām.
2020. gada 31. oktobris, 07:18

Armijas kapelāns Brūklene spītnieka Čelentāno ritmos basām kājām gatavo baznīcai vīnu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās Aizsardzības akadēmijas kapelāns, luterāņu mācītājs Uģis Brūklene īstenojis sen briedušu ideju – pagatavojis pašbrūvētu baznīcas vīnu, kas nesatur rūpnieciskos “surogātus” – sulfītus un vīnogu sulu. Izejmateriālu vīnam – pašaudzētās vīnogas viņš mīcīja slavenās itāļu kulta komēdijas “Spītnieka savaldīšana” ritmos, tāpat kā Adriano Čelentāno: basām kājām.

“Baskājis-mācītājs” savu sapni īstenojis dzimtajā pusē – Ventspils novada Usmā, kur arī ienākusies vietējā vīnogu raža, kuras augļus varēs nobaudīt baznīcēni dažādās Latvijas draudzēs, ja vien to mācītāji nenosmādēs Brūklenes brūvējumu un pasteigsies pasūtīt “svēto vīnu”. Garīdznieks savā “Facebook” kontā raksta:

foto: Zane Bitere/LETA
Ventspils novada Usmā dzīvojošais mācītājs Uģis Brūklene mājas apstākļos, izmantojot sentēvu metodes, pagatavojis īstu ekoloģiski tīru baznīcas vīnu no vietējām vīnogām.

“Nedēļas nogalē man bija iespēja uzsākt sen brieduša nodoma realizēšanu. Kā mācītājs vienmēr esmu gribējis, lai Vakarēdienā Kristus asinis tiktu pasniegtas caur dabisku produktu; nevis vīnu, kas satur sulfītus vai vīnogu sulu, kas ir ražota no koncentrātiem. Beidzot salasīju un pārstrādāju divus kartupeļu maisus ar vīnogām. Rezultātā ir iegūti 25 litri īstas vīnogu sulas un sagatavots viens 54 litru vīna balons. Ja ir interese, labprāt padalīšos ar draudzēm. Vīna darināšanai pielietoju tradicionālās metodes. Vīnogu spiešanas metodei, neatradu neko labāku par to, kuru daudzi atceras no mākslas filmas “Spītnieka savaldīšana”. Netiesājiet bargi, zinu, ka līdz Čelentāno man vēl jāaug... Ja jums ir kāda labāka metode - padalieties! Vēlams ar radošu piegājienu”.

Kapelāna Brūklenes radošums, baznīcas vīna gatavošanā, nepamanīts nav palicis arī viņa amatbrāļu vidē, kuri internetā komentē jauno brūvējumu.

Aizputes autonomās luterāņu draudzes mācītājs Gundars Bērziņš ar ironiju raksta: “Vienmēr jādomā par šo vīnogu stampāšanas veidu... var gadīties kopā ar Kristus miesu saņemt vēl kādas personas daļiņas… BET- vispār malacis”.

Savukārt Ozolnieku Augsburgas apliecības luterāņu draudzes mācītājs Uldis Fandejevs Brūklenem vaicā, vai viņš pirms vīnogu mīcīšanas kājas ir nomazgājis. Uz to Brūklene atbild: “Kā gan citādāk!? Uztaisīju pat pedikīru”, bet Fandejevs tad nosaka, ka šādā gadījumā vīns derēs.

Itāļu sieviešu nīdējs - zemnieks Elija (Adriāno Čelentāno) spaida vīnogas filmā "Spītnieka savaldīšna):

Jāatgādina, ka savulaik plašu popularitāti ieguvušajā itāļu kinokomēdijā “Spītnieka savaldīšana” (1980) pazīstamais kinoaktieris Adriāno Čelentāno, spēlēdams sieviešu nīdēju, zemnieku Eliju savā saimniecībā, sacenšas ar automātisko vīnogu spiedi, ogas jautras dziesmas pavadībā mīcīdams basām kājām, galu galā automātiku uzvarēdams. 

Mācītāja Uģa Brūklenes ģimenes māja “Brūklenes” pirms un pēc ugunsgrēka

Mācītāja Uģa Brūklenes ģimenes māja “Brūklenes” pirms un pēc ugunsgrēka.

gallery icon

Jauns.lv jau rakstīja, ka šogad aprīļa beigās Ventspils novada Usmā nodega Uģa Brūklenes un viņa sievas Harinas ģimenes māja “Brūklenes”, kura bija iekārtota vēsturiskā ēkā - senā cara laika skola namā, kurā bērni mācījās līdz 1940. gadam. 1940. gadā tika nolemts ēku pārvest uz Brīvdabas muzeja Kurzemes sētu, bet 2. pasaules karš šos nodomus izjauca. Vēlāk ēka nonāca Brūkleņu ģimenes īpašumā, kur tā atkal vēlējās iekārtot kristīgas izglītības skolu. Diemžēl ugunsgrēks tam pārvilka strīpu. Tomēr ne uz visiem laikiem.

Ēka bija apdrošināta un mācītājs nedomāja pamest Usmu, bet gan turpināt kalpošanu savā dzimtajā pusē. Kā redzams, garīdznieka publicētajā video viņa darbs un kalpošana turpinās.