foto: Ivars Soikāns/LETA
Valcēnieši satraukušies: pilsētā nenotverami piromāni dedzina malkas grēdas
Šīs nedēļas pirmajā naktī Valkā viens pēc otra notika vairāki ugunsgrēki, kuros dega malkas grēdas.
112
2020. gada 15. oktobris, 06:51

Valcēnieši satraukušies: pilsētā nenotverami piromāni dedzina malkas grēdas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valkas iedzīvotājus šonedēļ satraukušas ziņas par mistisku nenotveramu piromānu vai dedzinātāju bandu, jo naktī uz pirmdienu viens pēc otra notika četri ugunsgrēki, kuros dega malkas grēdas un šķūnīši. Pamestas ēkas un šķūnīši dega arī pagājušā gada, kā arī šī gada maijā. Policija maija ugunsgrēku izraisītājus tā arī nav izdevies notvert, bet šīs nedēļas dedzinātājs jau ir notverts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ļaundara rīcības rezultātā cilvēki palikuši bez ziemai sagādātās malkas. Vecākā gadagājuma valcēnieši, kuri dzīvo mājās ar malkas apkuri, jūtas nedroši un nepasargāti, jo šādi ugunsgrēki pilsētā nenotiek pirmo reizi, raksta Valkas laikraksts „Ziemeļlatvija”.

Naktī uz 12. oktobri pirmais ugunsgrēks izcēlās pusvienpadsmitos vakarā, kad Poruka ielā dega malkas šķūnis 40 kvadrātmetru platībā. Savukārt 40 minūtes pēc pusnakts Puškina ielā dega kāda saimniecības ēka 20 kvadrātmetru platībā, ap vieniem naktī netālu tika aizdedzināta malkas grēdu, bet pulksten 1.16 ugunsdzēsēji traucās uz Raiņa ielu, kur arī dega malka. Tonakt Valkas ugunsdzēsēji rāvās melnās miesās.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Sandra Vējiņa teica, ka pastāv aizdomas, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Arī Valsts policijas Valkas iecirkņa priekšnieka pienākumu vietas izpildītājs Artis Krastiņš teica, ka tiesībsargi cenšas aktīvi noskaidrot, kas malkas grēdām pielaidis uguni. Ceturtdienas rītā tapa zināms, ka ļaundaris ir notverts. 

foto: Zane Bitere/LETA
Valkas novada mērs: „Izskatā, ka naktī uz pirmdienu pilsētā uzdarbojusies persona ar piromāna tieksmēm. Cita izskaidrojuma nav!”

Jauns.lv Valkas mēram Ventam Armandam Krauklim jautāja, vai tik tiešām pilsētā uzdarbojas dedzinātāji un valcēniešos valda bailes. Viņš teica: „Izskatās, ka pilsētā tik tiešām uzdarbojusies persona ar piromāmijas tieksmēm. Cita izskaidrojuma vienkārši nav. Tomēr uzskatu, ka tiesībsargiem drīz vien izdosies atklāt dedzinātāju, jo ugunsgrēki notikusi pietiekami apdzīvotā teritorijā un nevar būt, ka neviens neko nav pamanījis. Nevaru runāt tiesībsargu vietā, bet uzskatu, ka drīz varēsim teikt, ka vainīgais ir notverts un valcēnieši var būt mierīgi”.

Valkas novada domes priekšsēdētājs paļāvās, ka pirmdienas nakts ugunsgrēku izcelšanās iemesli tiks atklāti, jo precedents jau bijis – pirms kāda laikā Valkā jau dega šķūnīši un policisti uz karstām pēdām noskaidroja, ka tos bija aizsvilinājuši jaunieši, kuri lietoja apreibinošas vielas.

Nebija ilgi jāgaida, kad policijai tik tiešām izdevās notvert ļaunprātīgo dedzinātāju. 

Izrādījās, ka tas ir 1977. gadā dzimis vīrietis, Valkas iedzīvotājs. Noskaidrots, ka aizturētais vīrietis pēc pirmā ugunsgrēka izraisīšanas, netālu no notikuma vietas vērojis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbu un to, kā deg saimniecības ēka, taču precīzi viņa rīcības motivācija patlaban tiek skaidroti izmeklēšanā.

Par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, portālam Jauns.lv pavēstīja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Diemžēl šī un pagājušā gada maija ugunsgrēku, kad dega pašvaldības īpašumā esošās ēkas: šogad divstāvu garāža un saimniecības ēka Lauktehnikas rajonā – Varoņu ielā, bet pērn neapdzīvotas ēkas Raiņa un Ausekļa ielās, izcelšanās iemesli nav atklāti un „lietas uz priekšu nevirzās”, teic vents Armands Krauklis. Bet šie ugunsgrēki nevarētu būt saistīti ar šonedēļ notikušiem, jo „rokraksts esot cits”. „Tomēr teikt, ka Valkā uzdarbojas dedzinātāju banda, ir par skaļu,” rezumēja vietvaras vadītājs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās