foto: liepajasteatris.lv
Pašvaldība lems par 244 000 eiro piešķiršanu Liepājas teātrim
Kultūra
2020. gada 7. oktobris, 21:16

Pašvaldība lems par 244 000 eiro piešķiršanu Liepājas teātrim

Jauns.lv / LETA

Rīt Liepājas pilsētas domes Finanšu komitejā lems par 244 000 eiro piešķiršanu Liepājas teātrim, lai tas varētu segt zaudējumus, kas tam radās valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa laikā, pastāstīja Liepājas domes priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Kļaviņa.

Šodien Liepājas domes priekšsēdētājam Jānim Vilnītim (LRA) bijusi īsa tikšanās ar kultūras ministru Nauri Puntuli (NA), kurā pārrunāts par darba grupas izveidi, kura vērtēs kā ilgtermiņā sakārtot profesionālo teātru darbu reģionos.

Kļaviņa norādīja, ka darba grupā tiks iekļauti arī pašvaldību pārstāvji, taču tās sastāvu un darba uzdevumus noteiks Kultūras ministrija (KM).

Ņemot vērā, ka valsts nesniegs finansiālu atbalstu Liepājas teātrim Covid-19 radīto finanšu zaudējumu kompensācijai, jo teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, Liepājas pilsētas dome ir sagatavojusi grozījumus pašvaldības 2020.gada budžetā, paredzot 200 000 eiro teātra darbībai līdz šā gada beigām un 44 000 eiro, lai kompensētu neatprečotās teātra biļetes, skaidroja Kļaviņa. 

Viņa piebilda, ka sākotnēji teātrim neatprečoto biļešu summa sasniedza 92 000 eiro, taču pēc finansiāli sekmīgas darbības septembrī, teātris ir gatavs segt 48 000 eiro no saviem ieņēmumiem.

Grozījumus Liepājas pilsētas šā gada budžetā plānots apstiprināt domes sēdē, kas notiks nākamnedēļ.

Jau ziņojām, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību. Liepājas teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tādēļ tas neguva valdības finansiālu atbalstu Covid-19 radītās krīzes seku novēršanai.

Sarunās ar KM Liepājas domei un teātrim atkārtoti norādīts, ka valsts tiešā veidā pašvaldībai piederošajam teātrim palīdzēt nevar, taču pastarpināti finansējumu varētu gūt ar VKKF projektu konkursu starpniecību, iepriekš sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Vilnītis, piebilstot, ka Liepājas teātris varētu virzīt astoņus projektus, kur katram no šiem projektiem maksimālais iespējamais finansējums būtu līdz 30 000 eiro. Projektu vērtēšana notiks septembrī, līdz ar to rudenī finansējums jau būtu pieejams.

KM un pašvaldības sarunās par Liepājas teātra turpmāko nākotni ir sāktas arī diskusijas par to, ka pašvaldība teātri atdotu KM pārziņā, kā tas bija līdz 2009.gada ekonomiskajai krīzei Latvijā.