foto: Kuldīgas novada dome
Covid-19 maģistrāle: Kuldīga-Aizpute-Liepāja. Kā no Kuldīgas koronavīruss izplatījās pa Kurzemi
Autobusu parki tagad ar piesardzību savus transportlīdzekļus sūta reisos uz Kuldīgas autoostu, jo tur var būt starts Covid-19 izplatībai uz citām Kurzemes pilsētām.
Novadu ziņas
2020. gada 8. oktobris, 03:50

Covid-19 maģistrāle: Kuldīga-Aizpute-Liepāja. Kā no Kuldīgas koronavīruss izplatījās pa Kurzemi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc koronavīrusa uzliesmojuma Kuldīgā, infekcija no Viduskurzemes pārceļojusi uz Lejaskurzemi – Aizputi un Liepāju. Uz Aizputi koronovīrusu visdrīzāk atvedis Aizputes Sporta centra darbinieks, kurš dzīvo Kuldīgā, bet strādā Aizputē. Bet uz Liepāju vīrusu „nogādājuši” skolēni: viens mācās Kuldīgas novadā, bet dzīvo Liepājā; savukārt otra mācās Liepājā, bet dzīvo Aizputē. Tādēļ sabiedriskā transporta uzņēmumi, kuru autobusi iebrauc Kuldīgā, lielāku uzmanību pievērš to dezinficēšanai.

Septembra beigās Liepājā Covid-19 pozitīvas analīzes bija jaunietim, kurš par pavāra palīgu mācās Kuldīgas novada Pelču Speciālās internātskolas Attīstības centrā, bet dzīvo Liepājā - sociālajā māja Kuldīgas ielā, kuras pirmā stāva 12 iemītniekiem nu noteikts karantīnas režīms.

Otrs skaļākais ar vīrusu inficēšanās gadījums vēju pilsētā saistīts ar Liepājas Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas skolnieci, kura mācās Liepājā, bet dzīvo Aizputē, un bijusi kontaktpersona ar inficēto Aizputes Sporta centra treneri, kurš varētu būt inficējies Kuldīgā. Treneris dzīvo Kuldīgā, bet strādā Aizputes Sporta centrā. Vienai 5. vidusskolas klasei tagad noteikta karantīna. Liepājas domes pārstāve Elīna Tolmačova laikrakstam „Kurzemes Vārds” teica: „Vēl tiek noskaidroti apstākļi, bet visdrīzāk viņa ir inficējusies no trenera, kas dzīvo Kuldīgā”.

Savukārt visā Aizputes vidusskolā izsludinātas rudens brīvdienas, jo Covid-19 konstatēts vairākiem skolēniem un pedagogiem, kā arī pilsētas domē. Aizputes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Jankovskis paudis, ka Covid-19 testus Aizputes vidusskolas pedagogi un audzēkņi nodeva tādēļ, ka bija saslimis Aizputes sporta centra darbinieks.

Pastiprināti dezinficē un uzrauga Kuldīgas autobusus

Daļa koronavīrusa gadījumu no Aizputes izvesti ar sabiedrisko autobusu. Tādēļ Kurzemes autobusu parki transportlīdzekļiem, kuri kursē uz Kuldīgu, pievērš īpašu uzmanību.

„Ventspils reiss” informē: „Rūpējoties par drošību, maršrutā uz/no Kuldīgas: - reisi tiek veikti tikai ar vienu autobusu; - pēc katra reisa autobusa salons tiek dezinficēts; - pasažieriem tiek nodrošināts roku dezinfikācijas līdzeklis; - vadītājs ir norobežots ar aizsargsienu”.

Savukārt „Talsu autotransports” pasažierus mierina: „Cienījamie pasažieri! Atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra publicēto ierakstu, vēlamies informēt, ka visi mūsu autobusi tiek katru dienu rūpīgi dezinficēti! Sargāsim viens otru - braucot sabiedriskajā transporlīdzeklī, aicinām lietot sejas maskas”.

Bet Liepājas Autobusu parka izpilddirektors Māris Ārbergs portālam liepajniekiem.lv skaidrojis, ka reisi no Liepājas tikai izbrauc cauri Kuldīgai un dodas tālāk, galapunkta nevienam reisam tur nav. Šie ir gari maršruti, kuros autobuss pavada visu dienu, tāpēc citos reisos nemaz nedodas: „Katru vakaru veicam visu autobusu dezinfekciju”. Vai Kuldīgas reisos saistībā ar pilsētā un apkaimē uzliesmojušo infekciju krītas pasažieru skaits, pagaidām nevarot pateikt, pagājis pārāk īss laiks, norādījis Ārbergs.