foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Sprādzieni, šāvieni un evakuācija - NBS demonstrē kaujas spējas Zaķusalā. VIDEO
Mācību manevru scenārijs – izlūki pamana un organizē pārsteiguma uzbrukumu bruņotai ienaidnieka transporta kolonnai, pēc kā sākas pretinieka ielenkšana un iznīcināšana.
Sabiedrība
2020. gada 27. septembris, 16:10

Sprādzieni, šāvieni un evakuācija - NBS demonstrē kaujas spējas Zaķusalā. VIDEO

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Svētdien, 27. septembrī, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kopā ar NATO sabiedrotajiem demonstrēja savas kaujas spējas Zaķusalā, Rīgā. Tika izspēlēta ienaidnieka izlūkošana, pārsteigšana, ielenkšana un sakaušana, beigās evakuējot cietušos karavīrus ar helikopteri.

Militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros organizētos manevrus Zaķusalā cita starpā apmeklēja un vēroja arī Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

NBS un NATO karavīri izspēlē uzbrukumu Zaķusalā

Svētdien 27. septembrī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kopā ar NATO sabiedrotajiem demonstrēja savas kaujas spējas Zaķusalā, Rīgā. Tika izspēlēta ...

gallery icon
43

Mācību aktivitātes laikā Zaķusalā NBS demonstrēja militāro mācību ciklā iesaistīto vienību, tostarp Zemessardzes 1. Rīgas brigādes, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Gaisa spēku un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sadarbību un savietojamību vienota uzdevuma izpildē.

Ar iespaidiem par Zaķusalā redzēto intervijā ziņu portālam Jauns.lv dalījās arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits:

Pārsteidz un iznīcina ienaidnieku

Mācību manevru scenārijs – izlūki pamana un organizē pārsteiguma uzbrukumu bruņotai ienaidnieka transporta kolonnai, pēc kā sākas pretinieka ielenkšana un iznīcināšana.

Pēcāk pretinieka sakaušanā iesaistās arī NATO papildspēki ar bruņutransportieriem, uzbrūkot no aizmugures.

Manevru nobeigumā NBS helikopteris “Mi-17” ierodas, lai evakuētu ievainotos karavīrus.

NBS un citu NATO valstu bruņutehnika Zaķusalā

Svētdien 27. septembrī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kopā ar NATO sabiedrotajiem demonstrēja savas kaujas spējas Zaķusalā, Rīgā. Tika izspēlēta ...

gallery icon
35

Konkrētie manevri ilga vien 17 minūtes un scenārijs, loģistisku apsvērumu dēļ, tika izspēlēts salīdzinoši mazākā mērogā.

Kā informēja NBS, reāla militāra konflikta situācijā šāda veida kauja noritētu aptuveni viena kvadrātkilometra ietvaros un ilgtu četras līdz piecas stundas.

Par “Namejs 2020” mācībām

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim, visā Latvijā norisinās NBS militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” vienotā scenārijā apvienotas Nacionālo bruņoto spēku vienību rudens lauka taktiskās mācības, tostarp Mācību vadības pavēlniecības mācības “Wise Adder”, Nodrošinājuma pavēlniecības mācības “LOGEX/RSOMEX”, Jūras spēku mācības “Flotex”, Zemessardzes brigāžu mācības “Zobens”, Štāba bataljona mācības “Zibens”, Gaisa spēku mācības “Gaisa dūre”, Militārās policijas mācības “Kodols” un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārās mācības “Sudraba bulta”.

Militāro mācību cikla “Namejs 2020” uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot Bruņoto spēku komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, Iekšlietu ministrijas struktūrām un pašvaldībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, kā arī pārbaudīt un pilnveidot gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras.

Mācību cikls norisinās divās fāzēs – augustā un septembra pirmajā pusē trenēja darbību hibrīdapdraudējuma apstākļos, savukārt septembra otrajā pusē un oktobra sākumā tiek izspēlēts konvencionālā apdraudējuma scenārijs.

Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” piedalās Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki.

Paredzēts, ka kopā mācībās piedalīsies aptuveni 7000 dalībnieku.