foto: LETA
Jaunievēlētajā Rīgas domē "politiskais tirgus" notiek par 10 amatiem
"Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis pēc tikšanās ar Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Latvijas Reģionu apvienība" kopīgā saraksta pārstāvjiem, kurā pārrunāja Rīgas domes jaunā sasaukuma koalīcijas veidošanu.
Politika
2020. gada 1. septembris, 16:40

Jaunievēlētajā Rīgas domē "politiskais tirgus" notiek par 10 amatiem

Jauns.lv / LETA

Jaunievēlētajā Rīgas domē "politiskais tirgus" notiek par desmit amatiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Sadarbības memorandā, kas sākotnēji ticis piedāvās potenciālajiem sadarbības partneriem, norādīts, ka uz sarunu galda atrodas desmit atbildības jomas.

Divas no tām ir Rīgas mēra amats un Finanšu un administrācijas lietu komitejas priekšsēdētāja amats. Tradicionāli Rīgas domes priekšsēdētājs vada arī minēto komiteju.

Ja potenciālā koalīcija vienosies ievēlēt Rīgas mēra amatā "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) pārstāvi Mārtiņu Staķi, tad APP un Staķim tiktu arī Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Jau iepriekš tika norādīts, ka amatu sadalījumā varētu tikt izmantots proporcionalitātes princips atbilstoši domē iegūto mandātu skaitam. Tas savukārt varētu nozīmēt, ka absolūti lielākais sadalāmo amatu skaits tiktu APP. 

Bez jau minētā domes priekšsēdētāja un Finanšu un administrācijas lietu komitejas APP būtu iespēja pretendēt uz vēl trim no atlikušajiem astoņiem amatiem. "Jaunajai vienotībai" (JV) tiktu divi amati. Tikpat daudz amatu tiktu Nacionālajai apvienībai/Latvijas Reģionu apvienībai (NA/LRA), bet Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) tiktu tikai viens amats.

Kā teica NA/LRA pārstāvis Einārs Cilinskis, par amatu sadali runa nav bijusi. Notikusi tikai sākotnēja diskusija. Viņš neatklāja, vai NA/LRA varētu piekrist ieņemt divus no minētajiem amatiem. Cilinskis uzsvēra, ka nav jēgas jebkam šobrīd piekrist vai nepiekrist, jo, ja kāds no sarunā iesaistītajiem kaut kam nepiekrīt, tad sarunas ne pie kā nenoved.

Arī NA/LRA politiķis Edvards Smiltēnsuzsvēra, ka ir piedāvāts proporcionalitātes princips, kas esot loģisks un pieņemams, bet par konkrētu amatu sadalījumu sarunas vēl tikai gaidāmas.

JV pārstāvis Vilnis Ķirsis teica, ka ir iepazinies ar APP piedāvāto sadarbības memorandu. Viņš uzsvēra, ka notikusi pirmā tikšanās, kurā panākta pamatvienošanās par darbu pie koalīcijas veidošanas.

Ne amatu skaitu ne sadalījumu viņš nekomentēšot, jo visām pusēm esot iespēja izteikt savus piedāvājumus un tos apspriest.

Savukārt JKP vēl vērtē Staķa piedāvājumu topošās koalīcijas darbam Rīgas domē. JKP pārstāvis Valters Bergs sacīja, ka piedāvātais koalīcijas memorands vēl nav līdz galam pārrunāts un izvērtēts, taču partija to izdarīs līdz nākamajam sarunu cēlienam, kas notiks trešdien.

JKP gan ir radušies vairāki jautājumi, kas saistīti tostarp ar Rīgas domes pagaidu administrācijas darbu, ko partija mēģinās noskaidrot, teica Bergs.

Jau ziņots, ka četri Rīgas domē ievēlētie politiskie spēki vienojušies par koalīcijas veidošanu, patlaban kā mēra amata kandidātu izskatot APP saraksta līderi Staķi. Koalīcijas veidošanas sarunās piedalās APP, JV, NA/LRA un JKP.