Dailes teātra preses konference pirms 101. sezonas

Dailes teātra preses konference pirms 101. sezonas.

gallery icon
44
Kultūra
2020. gada 27. augusts, 09:42

Dailes teātra kolektīvs pulcējas pirms 101. sezonas; vadība informē par svarīgiem jaunumiem

Jauns.lv/LETA

Trešdien, 26. augustā, pirms jaunās - jau 101. sezonas - kopā pulcējās Dailes teātra kolektīvs. Lai, kā ierasts, pozētu kopbildei, un izziņotu arī teātrī gaidāmos jaunumus.

Kā preses konferencē informēja Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, Lielajā zālē 2020./2021.gada sezonā būs skatāmi pieci jauniestudējumi un viens jubilejas koncerts.

Viņš stāstīja, ka gaidāmais repertuārs ir turpinājums sezonai, kas iesākās jau šajā vasarā. Gaidāms, ka Lielajā zālē tiks uzvesta izrāde "Ārsts" Gata Šmita režijā, kuras pirmizrāde gaidāma 18. septembrī, kā arī pats Kairišs uzvedīs Māras Zālītes jaunāko lugu "Smiļģis", par Dailes teātra ieceres dzimšanu un teātra dibināšanu. Šīs lugas pirmizrāde gaidāma 20.novembrī.

Tad sekos Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerts 17.decembrī, kurā Dailes teātris ar Dāvja Sīmaņa režisētu svētku koncertu godinās Kalniņas izcilo personību. Kairišs norādīja, ka Dailes teātrim ir ļoti svarīga koncertuzvedumu tradīcija, kuru plānots kopt un attīstīt.

Pēc jaunā gada, 22.janvārī, Lielajā zālē tiks uzvesta Intara Rešetina režisētā izrāde "Totāla izgāšanās", kas būs viņa debija uz lielās skatuves, pauda teātra mākslinieciskais direktors. Pēc Kairiša paustā, tā esot melnā komēdija par to, kā tiek veidota izrāde, taču nekas nesanāk. Kairišs minēta, ka šajā izrādē ironizēs arī par Dailes teātra situāciju, kad Covid-19 pandēmija ieviesa savas korekcijas.

Savukārt pavasara pusē pirmizrādi Lielajā zālē piedzīvos ungāru režisores Ildiko Gāspāra iestudētā izrāde "Degunradži". Pēc Kairiša teiktā, tā esot absurda komēdija, kas vēsta par sabiedrību, kura nesaprot, ka lēnām pārvēršas par degunradžiem. Šai izrādei pirmizrāde gaidāma 19.martā.

Tāpat jaunums Dailes teātrī būs Kairiša režijā uzvestā Justīnes Kļavas pārrakstītā Rūdolfa Blaumaņa luga "Skroderdienas Silmačos". Teātrī informēja, ka tā būs jauna interpretācija, kurā no mūsdienu perspektīvas apskatīs gan gatavošanos laulībām, gan Ābrama negadījumu ar krāsni, gan laimi pirtiņā, padarot Blaumani par mūsdienās aktuālu autoru.

Tāpat tika pavēstīts, ka pilnīgi jauno muzikālo ietvaru šim iestudējumam komponēs Raimonds Pauls.

Vienlaikus arī Mazajā zālē jaunajā sezonā būs gaidāmi pieci jauniestudējumi. 9.oktobrī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos izrāde "Monstrs" Dmitrija Petrenko režijā, savukārt 17.novembrī pirmizrādi piedzīvos Petrenko režisētā izrāde "Zemdegas". Ar šo izrādi tiks atzīmēta autores Regīnas Ezeras 90.jubileja.

Jaunajā sezonā gaidāma arī izrāde bērniem "Vecenītes par saulessargiem", ko uzvedīs režisors Klāvs Mellis. Tās pirmizrāde gaidāma 16.decembrī. Tad Dailes teātra ilggadējā režisore Laura Groza-Ķibere uzvedīs izrādi "Piekrišana", kas pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 21.janvārī. Kairišs minēja, ka tā esot ļoti asa un mūsdienīga izrāde, kas rezonē ar "#MeToo" kustību.

Un kā noslēdzošais jauniestudējums Mazajā zālē gaidāma izrāde "Vecākais dēls" Borisa Frumina režijā. Šī izrāde savu pirmizrādi piedzīvos nākamā gada 20.martā.

Teātra mākslinieciskais direktors arī stāstīja, ka jaunajā sezonā iecerēta aktiera Laura Dzelzīša monoizrāde, kā arī sezonas beigās, iespējams, izrādi uzvedīs ilggadējais Dailes teātra režisors Mihails Gruzdovs.

Vienlaikus tika minēts, ka jaunajā sezonā Covid-19 ierobežošanai noteikto ierobežojumu dēļ izrādes netiks uzvestas Kamerzālē.

Preses konferencē Dailes teātra direktors Juris Žagars minēja, ka plānotais seriāls tiek pārlikts uz nākamo gadu. Seriāla filmēšana pārlikta uz nākamā gada vasaru, tomēr scenārija uzmetums esot gatavs, un tas ir izcils, pauda Žagars. Pēc viņa paustā, seriālu sauks "Dailes vara" un tas būs asprātīgs, paradoksāls un pat šokējošs.

Žagars: "Vajadzīgi 700 000 eiro"

Juris Žagars aģentūrai LETA apgalvoja, ka Dailes teātrim "absolūti akūti un diezgan dramatiski" nepieciešami apmēram 700 000 eiro, lai nomainīto novecojušās iekārtas un tehniku. Viņš stāstīja, ka Dailes teātris ir veicis pilnu ēkas izpēti un definējuši vajadzības. No tām izkristalizējušās akūti nepieciešamās lietas, kam Kultūras ministrija (KM) esot devusi akceptu, un patlaban par to diskutē ar Finanšu ministriju.

foto: Juris Rozenbergs
Juris Žagars.

Žagars informēja, - ja finansējums tiks piešķirts, tad būs iespēja veikt arī dažādus uzlabojumus, kas nākotnē teātrim palīdzētu strādāt ekonomiski, efektīvi un izdevīgi. Viens no šiem plāniem ir atsevišķas mēģinājuma zāles izveide, kas būtu Lielās zāles skatuves izmērā.

"Pašlaik izrādēm, ko uzved Lielajā zālē, mēģinājumi notiek nepiemērotās telpās," pauda teātra direktors, uzsverot, ka pārbūvi cerēts īstenot arī Mazajā zālē, jo tā nekad nav bijusi paredzēta skatītājiem, bet mēģinājumiem.

Žagars pauda cerību, ka Mazajā zālē izdotos realizēt pārbūvi, kurā būtu 350 skatītāju sēdvietas, un atbilstošs grīdas pacēlums, lai gan skatītājiem būtu baudāmi skatīties izrādi, gan režisoram nebūtu izaicinoši uzvest to.

Tāpat teātra direktors cer, ka vēlas Lielajā zālē izbūvēt mobilu starpsienu, sadalot zāli divos variantos - zāli 700 skatītājiem vai 1000 skatītājiem. Tad, viņaprāt, teātris kļūtu kompaktāks.

Kopumā teātrim esot garš vēlmju saraksts, un Žagars uzskata, ka ar to nav racionāli plātīties. Taču teātrim akūti esot nepieciešami apmēram 700 000 eiro. Viņš stāstīja, ka pagaidām esot saņemts KM mutisks apsolījums, ka ministrija pie tā strādā, un, iespējams, 2021.-2022.gadā teātris šādu finansējumu saņems.

"Teātrī kopš 1977.gada tieši teātra tehnikā, aprīkojumā un darba zonā nav veikti nekādi remonti un uzlabojumi. Teātris ir dramatiski tehnoloģiski novecojis, un novecojis tik tālu, ka reizēm tas var traucēt izrāžu norisi," teica teātra direktors.

Vienlaikus preses konferencē par teātra jauno sezonu Žagars žurnālistus informēja, ka teātra finansiālais stāvoklis esot stabils. Esot noteikti zināms, ka līdz gada beigām Dailes teātrim nevar draudēt nekādi sarežģījumi. "Tas ir pateicoties tam, ka valdība rada līdzekļus, ko piešķirt visiem teātriem, lai kompensētu biļešu ieņēmumus un iespējamos līdzekļus, kurus teātri varētu gūt, ja varētu piepildīt pilnu zāli," klāstīja Žagars.

Viņš minēja, ka teātrim izdevies ļoti precīzi prognozēt biļešu ieņēmumus, un plāns pat esot nedaudz pārpildīts. Žagars skaidroja, ka biļešu cenas ir nedaudz augušas ierobežojumu dēļ, kas neļauj teātrim piepildīt pilnu zāli ar skatītājiem, bet tas neatturot skatītājus no biļešu iegādes. Biļetes izpērkot diezgan ātri.

Runājot par remontdarbiem Dailes teātrī, Žagars stāstīja, ka tie beigsies ne ātrāk kā nākamā gada novembrī.

Tāpat Žagars atklāja, ka, iespējams, uz Dailes teātra telpām pārcelies Nacionālais simfoniskais orķestris, kurš tur uzturētos divus gadus.

Aktieri nāk un aiziet

Žagars arī norādīja, ka teātrim pievienojušies trīs jauni aktieri - Toms Veļičko, Imants Strads un Kārlis Arnolds Avots. Vienlaikus teātra direktors apgalvoja, ka, iespējams, vēl tiks uzrunāti kādi jauni kandidāti, lai aizpildītu esošās tukšās štata vietas.

Žagars pastāstīja, ka Dailes teātris panācis vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu ar Ivaru Auziņu, Mārtiņu Poču un Aiju Dzērvi.

Tāpat šobrīd štatu samazināšanas procedūras ietvaros norit sarunas par darba attiecību pārtraukšanu arī ar Sarmīti Rubuli un Kasparu Zāli.

Žagars preses konferencē par teātra jauno sezonu minēja, ka teātrī tiek veikta reorganizācija personāla sastāvā, uzsverot, ka izmaiņas nav būtiskas, bet pietiekami svarīgas, lai Dailes teātris strādātu ekonomiskāk un efektīvāk.

Tāpat teātra direktors minēja, ka pašlaik vairāk izmaiņas nav paredzētas, un viss esot "stabili un droši". "Ja Covid-19 situācija neliks veikt izmaiņas, tad tā arī paliksim, un personāla sastāvs ir nokomplektēts," pauda Žagars.