Festivāla "LNSO vasarnīca 2020" otrā diena

22. augustā Ventspilī, koncertzālē “Latvija” aizritēja otrā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vasaras festivāla “LNSO vasarnīca 2020” diena. Tajā LNSO ...

gallery icon
29
Kultūra
2020. gada 23. augusts, 11:06

Ar amerikāņu komponistu skaņdarbiem aizvadīta otrā "LNSO vasarnīcas diena"

Jauns.lv

Vakar, 22. augustā Ventspilī, koncertzālē “Latvija” aizritēja otrā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vasaras festivāla “LNSO vasarnīca 2020” diena. Tajā LNSO un Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mūziķi LNSO diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņoja mūsdienu slavenāko amerikāņu komponistu Filipa Glāsa un NikoMjūlija skaņdarbus. Koncertu apmeklēja arī Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

“LNSO vasarnīcu” rīko LNSO un koncertzāle “Latvija” Ventspilī.
Koncertā skanēja Glāsa 11. simfonija, kurai īpašu skanējumu piešķīra Ventspils koncertzāles akustika. Programmas otru daļu veidoja Glāsa muzikālās tradīcijas turpinātāja NikoMjūlija opusi. Četros no tiem varēja izbaudīt koncertzāles unikālo ērģeļu skanējumu, ko papildināja alta un marimbas tembri. Solistu lomā: Pēteris Trasuns (alts), Guntars Freibergs (marimba) un Aigars Reinis (ērģeles).

Pirms koncerta norisinājās LNSO tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”. Tajās muzikologsOrests Silabriedis, LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga un koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone sarunājās par 20. un 21. gadsimta amerikāņu mūziku un tās iespaidu uz pasauli. Sarunu pēcāk varēs noklausīties kā podkāstu.

foto: Gatis Rozenfelds
Koncertā skanēja Glāsa 11. simfonija, kurai īpašu skanējumu piešķīra Ventspils koncertzāles akustika.

Savukārt festivāla jaunākos apmeklētājus LNSO iepazīstināja ar muzikālo pasaku “Brēmenes muzikanti”, kur teatralizētā gaisotnē tika atskaņoti populāri klasiskās mūzikas skaņdarbi. Ņemot vērā mazuļu uztveri, izrāde tika veidota tieši šai vecuma grupai. Četri LNSO mūziķi gan spēlēja savus instrumentus, gan pārtapa par Brēmenes muzikantiem. Koncertā piedalījās obojists Egils Upatnieks, čelliste Ieva Upatniece, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un arfiste Ieva Šablovska.

Festivāla noslēdzošajā dienā, svētdien, 23. augustā pl. 12.00 koncertzāles “Latvija” Mazajā zālē notiks improvizācijas paraugstunda topošiem mūzikas profesionāļiem un arī ikvienam iesācējam neprofesionālim. Meistarstundu vadīs Xylem Trio pianists, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas vadītājs Raimonds Petrauskis, pianists un komponists Edgars Cīrulis, kontrabasists un basģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas vadītājs Toms Poišs. Improvizācijas paraugstundu tiešsaistē varēs vērot LNSO Facebook profilā un LNSO mājaslapā.

Līdztekus meistarklasei skolas vecuma bērni svētdien pl. 12.00 aicināti uz muzikālo izrādi “Zenīts”, kurai mūziku sacerējis Jānis Šipkēvics. Izrāde veidota kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, dzejnieka Marta Pujāta emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto. Divi dziedoši zēni skatītājiem zīmē 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klases un gaiteņus, brauc liftā, raksta diktātus, spēlē Super Mario un sapņo par jaunām botām. Jāņa Šipkēvica mūzika un Marta Pujāta asprātīgie dzejoļi pamodina bērnu, kas līdz mūža galam mīt katrā no mums. Izrāde liek smaidīt, sniedz lielu prieku un dāvina spilgta piedzīvojuma sajūtu. “Zenīts” tika nominēts balvai “Kilograms kultūras” kategorijā  “Gada pārsteigums” un Lielajai mūzikas balvai 2017 kā  “Gada uzvedums”.

Festivāls noslēgsies ar īpašu notikumu – koncertu “LNSO, Raimonds Pauls un Gija Kančeli” svētdien 23. augustā pl. 17.00. Maestro Raimonds Pauls un pērnruden aizsaulē sauktais Gruzijas komponists Gija Kančeli ir jaunības draugi, kas kopā darbojušies gan pie vairākiem ieskaņojumiem, gan muzikālā albuma. Nu abu mākslinieku skaņdarbus varēsim dzirdēt koncertzālē “Latvija”. Pie klavierēm – protams, Raimonds Pauls. Koncertā piedalīsies arī Xylem trio: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Koncerta diriģents – LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Tiešsaistē rādīs arī Oresta Silabrieža vadītās LNSO tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”, kas šoreiz būs jaunizveidotāLNSO podkāsta formā un notiks Sarīkojumu zālē 2. stāvā. 23. augustā pulksten 16:00 par godu jaunajam mācību gadam pievērsīsimies mūzikas izglītības jautājumiem un apspriedīsim arī mūzikas mīklu tulkošanu plašam cilvēku lokam; piedalīsies  Ventspils mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis, LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans un pianists, komponists Edgars Cīrulis.

Visi koncerti tiek filmēti, piedāvājot tos noskatīties tiešsaistē LNSO un “Biļešu paradīzes” lapās. Tiešsaistes koncertu būs iespējams baudīt gan koncerta mirklī, gan 2 nedēļas pēc tam.

Tāpat, kā ierasts, festivāls padomājis par tiem, kas notikumus apmeklē ar bērniem. Vakara koncerta laikā koncertzālē notiks iesaistošās mūzikas studijas Orff bezmaksas nodarbības bērniem. Pasniedzēja RebekaBusule parūpēsies par mazākajiem ģimenes locekļiem, ļaujot vecākiem mierīgi baudīt koncertu

LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas novadu un reģionālo koncertzāļu klausītājiem. Pēc trim gadiem Cēsīs un diviem gadiem Rēzeknē festivāls nu dodas uz Latvijas rietumkrastu. Uz “Vasarnīcu” aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi izbaudīt skaistu muzikālo programmu.