Sabiedrība
2020. gada 13. augusts, 09:15

Arhibīskaps Stankevičs nedosies uz Aglonas svētkiem

Jauns.lv / LETA

Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs šogad nevarēs klātienē piedalīties Aglonas svētkos, jo viņam jāievēro pašizolācijas nosacījumi, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atzina Stankevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atzina, ka viņa darbības laikā tā būs pirmā reize, kad klātienē neapmeklēs Aglonas svētkus, jo parasti tas viņam ir arī aktīvs darbības laiks, jo iespēju robežās Aglonā esmu palīdzējis pieņemt cilvēku grēksūdzes.

"Es godprātīgi ievēroju visus pašizolācijas noteikumus, bet tagad viss būs nedaudz savādāk, jo Aglonā sanākušos es uzrunāšu ar ieraksta palīdzību, kas tiks ierakstīts dienas laikā un atskaņota plkst.19," sacīja arhibīskaps.

Uz jautājumu, kā Covid-19 krīze ir ietekmējusi cilvēkus, Stankevičs dalījās ar pārdomām, ka tā ir sagriezusi jebkura cilvēka dzīvi. No vienas puses tā cilvēkos izraisījusi apjukumu, bet no otras, katra krīze ir arī iespēja mainīties. "Tas noteikti ir laiks, kad varēja mainīties arī pati baznīca, jo dievnamiem bija stimuls atvērties jaunām iespējām, ko dod mūsdienu tehnoloģijas, tādējādi nezaudējot saikni ar ticīgajiem pat attālinātā režīmā," sacīja arhibīskaps.

Tomēr viņš piebilda, ka savā vēstījumā Aglonas svētceļniekiem viņš atgādinās, ka Dievs arī krīzes laikā visus nav aizmirsi, tāpēc viņš aicinās visai sabiedrībai būt solidāriem, iejūtīgiem un krīzes laikā izmantot visas cilvēciskās iespējas. "Dievs neuzspiež savu klātbūtni, bet minētais aicinājums ir attiecināms priekš ticīgajiem, gan neticīgajiem, jo ir taču iespēja atvērties ticībai," piebilda Stankevičs.

Romas katoļu baznīcas interneta vietne "katolis.lv" vēstīja, ka arhibīskapam 14 dienu pašizolācija jāievēro pēc ceļojuma uz Poliju.

Šodien Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku diena Aglonas bazilikā būs veltīta Svētajam Meinardam.

Pie bazilikas dārza altāra plkst.12 paredzēta dienas Svētā Mise, bet plkst.19 - vakara Svētā Mise par godu Svētā Meinarda lielajiem svētkiem. Pasākumus kuplinās Rēzeknes Jēzus Sirds draudzes koris un Aglonas bazilikas draudzes koris.

Svētceļnieki ieradušies Aglonā 2019. gadā

No vakardienas Aglonā sāka ienākt svētceļnieku grupas, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos. Triju dienu laikā bazilikā un sakrālajā laukumā ...

gallery icon
37

Aglonas bazilikas teritorijā nedrīkstēs uzturēties vairāk kā 400 personas.

Svētku apmeklētājiem ir jāievēro distance - vismaz divi metri - un tie tiek aicināti neveidot rindas, kā arī nedrūzmēties ārpus Aglonas bazilikas teritorijas, piemēram, stāvlaukumos un pie Sakrālā laukuma vārtiem. Ikvienam ir jāievēro valstī noteiktie un svētku organizatoru noteiktie piesardzības pasākumi, tai skaitā jāizvairās no koplietošanas priekšmetu lietošanas, kā arī bieži un rūpīgi jāmazgā rokas.

Cilvēku plūsmas regulāciju gan pirms svētku dievkalpojumiem, gan to laikā un pēc dievkalpojumiem, kā arī sabiedriskās drošības un epidemioloģisko prasību ievērošanu un kontroli sevišķi pastiprināti nodrošinās atbildīgo institūciju pārstāvji.

Saistībā ar Covid-19 ierobežošanas pasākumiem autotransporta novietošanas iespējas Aglonas ciematā būs ierobežotas un situācijā, kad apmeklētāju skaits pārsniegs pieļaujamo, pastāvot epidemioloģiskajiem riskiem, var tikt liegta apstāšanās un stāvēšanas iespēja ciemata teritorijā.

Svētku laikā Aglonas svētvietas teritorijā nenotiks tirdzniecība un netiks piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi.

Svētkos bazilikas teritorijā dežurēs mediķi. Palīdzība tiks sniegta pirmās palīdzības punktos dzeltenas krāsas mediķu teltī un Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu mašīnās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Svētku apmeklētāji tiek aicināti ievērot piesardzību uguns un ūdens tuvumā, izvēlēties laikapstākļiem piemērotu apģērbu. Tveicē no pārkaršanas un karstuma dūriena pasargā galvassega, kā arī regulāra padzeršanās, pirms vēl parādās slāpes, atzīmēja ministrijā.

Svētkos par savu veselību īpaši jādomā tiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu, piemēram, sirds un asinsvadu saslimšanas, un jāievēro veselības stāvoklim atbilstošs režīms, kā arī jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti. Ja saslimšanai raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana, kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu.

Svētkus translēs arī plašsaziņas līdzekļi, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti tos vērot attālināti.

Ikviens, kuram ir elpceļu infekcijas slimības simptomi vai kurš šaubās par savu veselības stāvokli, ir aicināts palikt mājās un piedalīties dievkalpojumos attālināti, tādējādi rūpējoties par sevi un citiem.

Ja parādās elpceļu infekcijas pazīmes, jālieto sejas maska vai mutes un deguna aizsegs, jo pastāv citu cilvēku inficēšanas risks. Šādos gadījumos iedzīvotāji tiek aicināti vērsties pie medicīniskās palīdzības sniedzējiem svētvietā un sazināties ar savu ģimenes ārstu.