foto: Zane Bitere/LETA
Jaunie konservatori atdos nozagto Rīgu un apaugļos neauglīgās sievietes
JKP politiķi pirms vēlēšanām sportiski noskaņoti – aizstāv Marsa parku, savu programmu prezentē „Daugavas" stadionā un iestājas par basketbola halles celtniecību (attēlā: deputātu kandidāti Linda Ozola un Jānis Ozols).
Politika
2020. gada 8. augusts, 04:23

Jaunie konservatori atdos nozagto Rīgu un apaugļos neauglīgās sievietes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tuvojoties Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanām, Jauns.lv piedāvā rakstu sēriju, kurā iepazīstina ar partiju sarakstiem un tajos atrodamiem vēstījumiem. Šoreiz par Jauno konservatīvo partiju, kas sola ne tikai Rīgu atbrīvot no oligarhiem, bet arī veicināt mākslīgo apaugļošanu, atklāt Bolderājas dzelzceļa līniju un finansēt skautu kustību.

JKP ir viena no trijām partijām (vēl – „KPV LV” un Zaļo zemnieku savienība), kura par savu līderi uz Rīgas mēra amatu izvirzījusi parlamentārieti, kura Saeimu uzskata par tramplīnu uz Rīgas domi. Šis gods ticis filoloģei un tulkotājai Lindai Ozolai, kura mūs pastāvīgi uzrunā televīzijas reklāmās, gluži kā plintniece, soļojot pa sirmo Rīgu un izrādot gatavību pilsētā ieviest kārtību un likumību.

Ar otro numuru startēs kādreizējais domnieks, Rīgas domes JKP frakcijas vadītājs, jurists Jānis Ozols. Ja pirmie numuri nav partiju staigātāji, tad tālāk jau redzami cilvēki ar pamatīgu stāžu. Ar trešo numuru startējošā Latvijas Pensionāru federācijas valdes locekle, „Marijas virtuves” vadītāja Marija Balcere Rīgas domi jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem centusies iekarot no visdažādākajiem sarakstiem, draudzējoties gan ar Nacionālā progresa un Tautas partiju, gan Nacionālo neatkarības kustību un Zaļo partiju, gan „Vienotību” un „Jauno laiku”. Tagad kārta pienākusi JKP. 4. numura īpašnieks jurists Valters Bergs gan nevar lepoties ar tik izcilu politisko biogrāfiju. Tāpat arī nākamā kandidāte - ekonomikas doktore Linda Medne.

foto: Paula Čurkste/LETA
JKP priekšsēdis Jānis Bordāns „Daugavas” stadionā izrīko Saeimas frakcijas vadītāju Juri Jurašu, kā rīdziniekiem jāpasniedz JKP priekšvēlēšanu programma.

Zemākajās vietās esošo biogrāfija jau ir aizraujošāka. Uz vietu Rīgas domē lūko vēl viena Saeimas deputāte, rakstniece Eva Mārtuža, kā arī viņas kolēģe - literāte un publiciste Liāna Bokša (Langa). Sarakstā ir arī Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons un par Latvijas neatkarības atjaunošanu balsojušais Augstākās Padomes deputāts, Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris Rolands Repša. Kā jau cīnītājiem pret korupciju un partijas tradīcijām pienākas arī vairāki bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki - Ilgvars Brakovskis, Ilze Draveniece un Jānis Circens. Starp kandidātiem ir arī bijušais Latvijas bobsleja izlases stūmējs, Eiropas čempions Mārcis Rullis.

Ar astoto numuru seko izbijis garīdznieks no ievērojamās Latgales mācītāju dzimtas – Agloniešiem - Pēteris Aglonietis, kurš teologa izglītību ieguvis Pāvesta teoloģijas akadēmijā Krakovā (Polija). Viņš dzimis astoņu bērnu ģimenē, no kuras četri priesteri - Jāzeps Aglonietis, Jānis Aglonietis, Andris Aglonietis un Antons Aglonietis. Arī Pēteris savulaik bija uzvilcis sutanu un kalpoja kā Liepājas Svētā Dominika klostera priekšnieks. Bet nu viņš vairs nevar būt katoļu garīdznieks, jo pievērsās laicīgajai dzīvei un apprecējās. Tagad viņš ir referents Valsts probācijas dienestā un aktīvs nūjotājs. Ja garīdznieka sutanu viņš ir zaudējis, tad ticību gan ne. Kā nūjošanas treneris viņš pirmo reizi ir sarīkojis nūjotāju svētceļojumu uz Aglonas svētkiem 15. augustā.

Sarakstā ir vēl viens Saeimas deputāts, folkloras kopas „Skandinieki” dibinātāju Helmī un Daiņa Staltu dēls, līvu kultūras saglabāšanas aktīvists Dāvis Stalts. Sarakstu noslēdz Jānis Skutelis, kurš gan nav plaši pazīstamais komiķis, bet gan viņa vārda un uzvārda brālis ar augstāko izglītību finanšu jomā. Šo var uzskatīt par zināmu triku, jo partijas nereti izvēlas sarakstos ar pēdējo numuru virzīt cilvēkus, kuru vārds asociējas ar plaši pazīstamu cilvēku.

Te jāsaka, ka pēdējos pāris mēnešos JKP nācās mainīt savu sarakstu Rīgas domes vēlēšanās. Iepriekš par saraksta līderi bija izvirzīts Saeimas deputāts Juris Jurašs, bet sakarā ar to, ka martā pēkšņi mūžībā tika aizsaukta Saeimas JKP frakcijas vadītāja Juta Strīķe, viņš nolēmis darbu Saeimā nepamest un līderpozīcijas atdot Ozolai.

JKP uzskata, ka Rīga ir nozagta un tā jāatdod pilsētniekiem „ar godīgu un tiesisku pārvaldi, kurā ģimenēm un bērniem ir labvēlīgi dzīves apstākļi”: „Rīga būs pilsēta, kas Latvijas iedzīvotājiem šķitīs pievilcīga, nevis no kuras bēgs”. Lai rīdzinieku skaitu pavairotu JKP sola līdzfinansējumu apaugļošanas un auglības atjaunošanas programmā. Tagad mākslīgo apaugļošanos finansē tikai sievietēm līdz 37 gadiem, bet JKP vecuma cenzu vēlas paaugstināt līdz 40 gadiem.

Jau kopš dibināšanas JKP sauklis bija cīņa pret oligarhiem un tāds tas palicis arī šoreiz: „Rīgas brīvostā beigsies oligarhu monopolstāvoklis, sāks strādāt ražojošie uzņēmumi. tiks pilnībā izbeigta kontrabandas cigarešu un alkohola tirdzniecība Rīgas tirgos”. Pārējie programmatiskie uzstādījumu, kā jau visiem: samērīgs nekustamā īpašuma nodoklis, bērnudārzu pieejamība, atlaides sabiedriskajā transportā, veloceliņi, koku stādīšana un tamlīdzīgi. Ir arī kāds solījums, ko citi, nesola, piemēram, finansējums skautiem un gaidām vai Bolderājas pasažieru dzelzceļa līnijas atjaunošana līdz 2022. gadam.

Ja pie teikšanas galvaspilsētā nāks JKP politiķi, varam cerēt arī uz basketbola halli. Viņi pauduši vēlmi par Covid-19 ekonomikas atveseļošanas fonda līdzekļiem būvēt jaunu basketbola halli Rīgā, liecina informācija Latvijas Basketbola savienības mājaslapā. „Mēs atbalstām šīs halles būvniecību un aicināsim to darīt arī koalīcijas partnerus, lai atbalsts basketbolam no vārdiem pāriet uz darbiem,” teicis Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš. LBS rakstam par iespējamo jaunbūvi pievienojusi arī fotoattēlu, kura centrā ir mēra amata kandidāte Ozola.