foto: Edijs Pālens/LETA
Radikālie rīcības cilvēki: krievu pasaules ieviesēji un melu detektors
Rīcības partijas līderis Ruslans Pankratovs ir ne tikai dedzīgs cīnītājs par krievu pasauli, bet arī austrumzemju kultūras un Bolivudas mākslas cienītājs.
Politika
2020. gada 2. augusts, 03:55

Radikālie rīcības cilvēki: krievu pasaules ieviesēji un melu detektors

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tuvojoties Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanām, Jauns.lv piedāvā rakstu sēriju, kurā iepazīstina ar partiju sarakstiem un tajos atrodamiem vēstījumiem. Šoreiz par odiozo eiroskeptiķu Rīcības partiju, kurā sapulcējušies Kremļa politikai izdevīgie „pareizie latvieši” un krievu pasaules aizstāvji, kā arī vispareizākās pareizticības sludinātāji. Lai pie varas nenonāktu sliktie, partijas biedri grib rīkoties radikāli – pašvaldību iestāžu vadītājus pārbaudīt ar melu detektoru un pārbaudi neizturējušos 24 stundu laikā atlaist no darba.

1998. gadā dibinātā eiroskeptiķu partija, tolaik jau zināmā mērā esot radikāla, pārvērtusies par vēl lielāku ekstrēmistu kompāniju, kas zem viena karoga apvieno krievu pasaules adeptus, Kremļa propagandai „izdevīgos latviešus” (kā Eināru Graudiņu un Alvi Pīlāgu), kā arī vispareizākās pareizticības (protams, Maskavas patriarhāta) sludinātājus. Partijas sarakstā ar pirmajiem numuriem startē no „Saskaņas” un Latvijas krievu savienības (LKS) izslēgtie biedri. Laikam jau arī šīm ne visai liberālām partijām tik ekstrēmiski nosakņoti personāži nav bijuši īsti pa prātam. Tas savā ziņā tām sagādā galvas sāpes, jo draud ar dažu labu balsu zaudējumu.
 
Tieši mēnesi pirms vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija 24 cilvēku garo Rīcības partijas listi saīsināja par vienu personu, no starta vēlēšanās atstādinot partijas trešo numuru – biedrības „Dzimta” priekšsēdētāju Jeļenu Kometovu, jo viņai nebija nepieciešamie priekšnosacījumi, lai startētu vēlēšanās - nepārtraukta desmit mēnešus reģistrēta dzīves vieta Rīgā, vai te esoša darba vieta vai piederošs nekustamais īpašums. Pēc Uzņēmumu reģistra datiem vecāku sabiedriskās kustības „Dzimta” mērķis ir „veicināt tradicionālās ģimenes vērtību un tās tiesību aizsardzības likumdošanas normas”. Bet Kometovas izslēgšana no saraksta partijai diez vai ir liels zaudējums, jo Rīcības partija visdrīzāk nevar cerēt uz trešdaļu vietu Rīgas domē (ja vispār tā var pamatoti uz kādu vietu cerēt).

Ar pirmo numuru sarakstā startē bijušais no „Saskaņas” ievēlētais Rīgas domnieks Ruslans Pankratovs, kurš, spriežot pēc viņa sociālajos tīklos publicētajām aktivitātēm, biežāk apgrozās Krievijas, nevis Latvijas galvaspilsētā. Tagad pandēmijas dēļ gan situācija mainījusies un Pankratovs vairāk uzskatāms par rīdzinieku. Viņš ir biedrības „Latvijas krievu pasaule” (agrāk - biedrība "Atgūsim savus vārdus") priekšsēdētājs, kļuvis par organizācijas "Apvienība pret nacismu" vadītāju. Rīkojis dažādas prokrieviskas akcijas, ko var nodēvēt arī par provokācijām: 2012. gadā pie Barklaja de Tolli pieminekļa Esplanādē organizēja ziedu nolikšanu, pieminot Napoleona karaspēka sakaušanu pie Maskavas, Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesniedzis sūdzību pret Latviju, mēģinādams panākt, lai oficiālos dokumentos, latviskojot viņa vārdu un uzvārdu, tam netiktu pievienots burts "s". Pankratovs pazīstams kā aktīvs “krievu pasaules” ideju aizstāvis, kuru kā “ekspertu” iecienījuši dažādi Krievijas propagandas rupori, piemēram, “Sputņik”.

Brīvajā laikā Pankratovs piekopjot meditāciju un austrumu reliģijas, kā arī pat ir uzņēmies vienā vai divās Bolivudas filmās. Šī ideoloģija diez vai patiktu Rīcības partijas otrajam numuram, Svēta Sergeja Maskavas garīgās akadēmijas beidzējam, no LKS rindām aizgājušajam Oļegam Nikiforovam, kurš kā kristīgais psihologs un psihoterapeits par savu pamatdarbu uzskata viesprofesora amatu Rīgas katoļu garīgajā seminārā. Internetā diez ko daudz viņa darbus par psiholoģiju vai teoloģiju neatrast (vismaz latviešu valodā), ik pa laikam viņš uzstājas dažādas konferencēs, aizstrāvot konservatīvo baznīcu viedokli, vai sniedzot intervijas par tēmu „Homoseksuālisms ir nevis psihiskā, bet sociālā slimība”. 

foto: Vida Press
Rīcības partija nākusi klajā ar oriģinālu ideju – visus augstākos Rīgas ierēdņus pārbaudīt ar melu detektoru, un tos, kuri testu neiziet, no darba atbrīvot 24 stundu laikā.

Sarakstā rodami arī citi „krievu pasaules”  adepti, piemēram, Krievu kopienas Rīgā valdes priekšsēdētājs Vitālijs Čičagins. Ar 9. numuru startē visnotaļ mistiskas biedrības „Cilvēku kustības kultūras centrs” dibinātājs Viktors Busigins. Šīs biedrības uzdevums ir „Austrumu un Rietumu cilvēku kustības kultūras popularizēšana, attīstīšana un pilnveidošana Latvijas Republikā”. Sarakstu noslēdz Kremļa propagandai „pareizais latvietis” , Apvienotā daudznozaru arodbiedrības valdes loceklis, jurists Alvis Pīlāgs, kuru nesen Krievijas militāristu televīzijas kanāls „Zvezda” intervēja kā Jūrmalas restorānā „Kūriņš” cietušās ģimenes aizstāvi. Restorāna saimnieki tā apmeklētājam šī gada maijā palūdza noņemt Georga lenti vai arī restorānu atstāt.

Savukārt Rīcības partijas oficiālajā priekšvēlēšanu programmā bez daudzu solītā bezmaksas sabiedriskā transporta, skolēnu brīvpusdienām, nodrošināšanu ar sociālajiem mājokļiem, lētākiem medikamentiem, pagalmu sakārtošanu un tā tālāk, atrodams arī viens otrs ekstravagantāks un ekstrēmāks solījums – katrā ielā ierīkot putnu barotavas un ierēdņus pārbaudīt ar melu detektoru:

„Dome nodrošina ar kaķu mājiņām un putnu barotavām katru ielu. (..) Visu Rīgas domes struktūrvienību vadītāju, valžu un padomju locekļu, iepirkumu komisiju darbinieku obligāts tests ar poligrāfu. Testu neizgājušo atbrīvošana no ieņemamā amata 24 stundu laikā”. Tāpat noteikt „beztermiņa moratoriju iznīcināt jebkādas piemiņas un kapu vietas saistītas 1905. gada revolūciju, 1. un 2. pasaules kariem, neatkarīgi no to ideoloģiskās piederības”.