foto: LETA
Sesks: "Liepājas pašvaldība ir vienīgā visā valstī, kura uztur profesionālu teātri"
Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Sesks
Kultūra
2020. gada 23. jūlijs, 14:50

Sesks: "Liepājas pašvaldība ir vienīgā visā valstī, kura uztur profesionālu teātri"

Jauns.lv / LETA

Kultūras ministrijas (KM) lēmums neatbalstīt Liepājas teātri pandēmijas apstākļos, pamatojoties uz tā juridisko statusu, kamēr citi teātri atbalstu saņēma, ir augstprātība, intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Sesks (Liepājas partija).

"Tā ir augstprātība no šī brīža valdības," sacīja Sesks. "Kaut kādos periodos esam sajutuši, ka valdība un valsts ir vislielākais partneris pašvaldībām, taču šobrīd diemžēl tā nav."

Viņš uzsvēra, ka Liepājas teātris faktiski ir tāds pats kā Daugavpils un Valmieras teātris, taču tie kā valsts kapitālsabiedrības atbalstu saņēma, kamēr Liepājai tas ir atteikts. "Valdībai bija iespējas gan kreditēties, gan saņemt naudu no Eiropas Savienības, kamēr pašvaldība šobrīd vispār nedrīkst kreditēties bez valdības atļaujas. Tādā situācijā tās ir tādas augstprātības izpausmes - vieni ir labi, bet otri ir sliktie," sacīja Sesks.

Līdzīga situācija bijusi arī ar lidostu, proti, kamēr Rīgas lidosta atbalstu saņēma, Liepājas lidostu valsts neatbalstīja.

"Latvijā veidojas divu līmeņu attīstība, un tas nenovedīs pie laba rezultāta," norādīja Sesks. "Tā domāšana būtu jāmaina. Īpaši, ņemot vērā šī brīža iespējas, piesaistot ES fondus, varētu izvest Latviju jaunā attīstības vilnī, taču no valdības puses nav novērtēta reģionu kapacitāte, un es runāju arī par citu reģionu pilsētām."

Sesks arī norādīja, ka Liepājas pašvaldības rīcībā šobrīd nav resursu, lai sniegtu papildus finansējumu Liepājas teātrim, jo Covid-19 krīzes rezultātā bijušas daudzas vajadzības, kur "likt plāksterus" un palīdzēt dažādām nozarēm.

Liepājas teātra aizkulises fotogrāfa Aigara Hibnera skatījumā

gallery icon
24

"Gribu uzsvērt, ka Liepājas pašvaldība ir vienīgā visā valstī, kura uztur profesionālu teātri," sacīja Sesks. "Es ceru, ka KM un valdība sadzird šo signālu, ka tik bezatbildīgi rīkoties ar nozīmīgām reģionālām institūcijām nedrīkst."

Viņš pauda viedokli, ka pašvaldībai un Kultūras ministrijai būtu jāveido savstarpēja sadarbība uz līdzvērtīgiem nosacījumiem, un šis būtu īstais brīdis kopīgi sēsties pie galda un meklēt risinājumus.

Kā iepriekš sacīja SIA "Liepājas teātris" valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību.

Laukšteins atgādināja, ka 2008.gadā, kad bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis (JV) krīzes ietekmē rosināja likvidēt teātri, tad pašvaldība uzņēmās atbildību un rūpes, lai valstī vecākais teātris savu darbību varētu turpināt. "Esmu noraizējies par man uzticētā teātra nākotni, ja valsts mērogā netiks rasts risinājums finansējuma piešķiršanai," atzina Laukšteins.