Politika
2020. gada 2. jūlijs, 22:00

Vai deputāts izmanto radaru detektoru? Pie Saeimas ēkas pamana auto ar tajā uzstādītu aizdomīgu ierīci

TV3 ziņas

Acīgi garāmgājēji pamanījuši, ka Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča automašīnā, kas novietota pie viņa darbavietas, atrodas ierīce, kas ļoti atgādina tā sauktos radaru detektorus, kas vadītājam signalizē par priekšā esošajiem policistu radariem, ziņo "TV3 Ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apvidus auto, kam logā ir Saeimas izsniegtā "parkošanās atļauja", garāmgājēju uzmanību piesaistījusi ar melnu kastīti, kas ar lipekļiem pievienota vējstiklam. Tā atgādina ierīces, kādas autovadītāji izmanto, lai uzzinātu, vai priekšā uz šosejas nav policijas radaru. Ar konkrēto auto pārvietojas deputāts Jānis Urbanovičs. Šodien Saeimas sēdes starplaikā viņu parlamenta apkārtnē neizdevās sastapt, un uz TV3 telefona zvanu viņš sēdes starplaikā neatbildēja.

foto: LETA
Jānis Urbanovičs

Nedaudz vēlāk gan deputāts atzvanīja, apliecinot, ka ar auto patiešām brauc viņš, taču ierīce pie vējstikla neesot tā sauktais antiradars. "Antiradara nav, ir tie, kas tur signalizē, bet antiradara nav," norādīja deputāts.

Pēc sarunas deputāts atsūta īsziņu: "Būtu radars, nebūtu sodu." Tik tiešām, kā noskaidroja TV3, Urbanovičs par atļautā ātruma pārsniegšanu sodīts vairākkārt. Valsts policijā skaidro, ka, pēc attēliem spriežot, ierīce, iespējams, varētu būt tā saucamais ātruma detektors.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video.

2018. gadā policija konfiscēja 228 šādas ierīces, 2019. gadā – 192, bet šogad – 91.

"Grūti pateikt, tur tad jāskatās uz vietas, vai tas tiek izmantots, vai vienkārši kaut kas piekarināts. Mēs jau nezinām, varbūt tas ir ātruma reģistrators, varbūt vienkārši reģistrators, kas piesprausts pie loga, tā grūti pateikt," TV3 stāsta Valsts policijas pārstāvis Andris Locs. "Inspektoriem, strādājot uz ielas, viņiem ir ierīces mašīnā, kas nosaka tā saucamos antiradarus, var konstatēt, vai tas bija vai nebija ieslēgts, tika vai netika izmantots. Bet šajā gadījumā grūti pateikt, tur ir jāskatās uz vietas."

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video.

Ja auto apstādinātu uz šosejas un ierīce būtu ieslēgta, tad tā ir cita lieta - jāmaksā sods. Savukārt, ja auto ar ierīci pie vējstikla stāv uz ielas, pārbaudīt to neesot nekāda tiesiska pamata.

"Mēs pat nezinām, vai tas ir antiradars. Varbūt vienkārši kaut kas piekarināts skaistumam. Varbūt tas ir gaisa atsvaidzinātājs," turpina Locs. "Nevar vienkārši tāpat iet, ņemt, skatīties tāpēc, ka kādam liekas. Policija strādā strikti likuma ietvaros. Policijai ir tiesības kaut ko izņemt vai konfiscēt tikai gadījumā, ja ir konstatēts pārkāpums. Neviens jums neaizliedz reģistratorus karināt. Ja jūs viņus neizmantojat, tad tie var atrasties mašīnā, nav aizlieguma to darīt."

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video.

Ierīce, kas auto bija pie vējstikla, ļoti atgādina "Genevo One M", ko tirgo Latvijas interneta veikalos, izpētījis TV3. 

Aprakstā minēts, ka ierīce uztver visus Latvijā un Eiropā izmantotos mikroviļņu un lāzera radarus, tai skaitā Latvijā izmantotos "Stalker" un "Genesis" radarus trafarētajās, netrafarētājās policijas automašīnās un motociklos.

Šis modelis esot "policijai nenodetektējams", reklamē pārdevēji.

Pēc "TV3 Ziņu" jautājuma, vai tieši šī ir ierīce, kas atradusies pie auto vējstikla, Urbanovičs atbildējis sekojoš: "Izmetu, jo arī reģistratoru nedrīkstot."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās