foto: Edijs Pālens/LETA
Valdība apstiprina abonētās preses piegādes nodrošināšanas kārtību
Finanšu ministrs Jānis Reirs rosinājis abonētās preses izdevumu piegādes nodrošināšanu noteikt par valsts prioritāti.
Sabiedrība
2020. gada 30. jūnijs, 14:18

Valdība apstiprina abonētās preses piegādes nodrošināšanas kārtību

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien apstiprināja abonētās preses piegādes nodrošināšanas kartību, kas paredz noteikt procentuālu abonēto preses izdevumu piegādes izmaksu apmēru, kas būtu jāmaksā izdevējiem, starpību piegādātājam kompensējot no valsts budžeta līdzekļiem.

Kā informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule, ministrija starpinstitūciju saskaņošanā bija nodevusi trīs iespējamos modeļus, kādos nodrošināt abonēto drukātās preses izdevumu piegādi un pilnveidot drukāto mediju atbalstu Latvijā.

Saskaņošanas rezultātā atbalstu guva modelis, kas paredz pilnveidot līdzšinējo abonētās preses izdevumu piegādes kārtību. Tiks noteikts pārejas periods, kura laikā izstrādāta jaunā atbalsta kārtība, saskaņā ar kuru tarifus apstiprinās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), nodrošinot nepieciešamo procesa caurskatāmību. Līdz ar šī modeļa ieviešanu notiks atteikšanās no fiksētā tarifa, kas nākotnē valsts atbalsta apmēru padarīs stabilāku un vieglāk prognozējamu.

Jauno valsts atbalsta modeli abonētās drukātās preses piegādei plānots izstrādāt un ieviest no 2022.gada 1. janvāra, pirms tam saskaņojot to ar Eiropas Komisiju. Līdz jaunā valsts atbalsta modeļa spēkā stāšanās brīdim tiks saglabāts esošā abonēto preses izdevumu piegādes kārtība.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Finanšu ministrija (FM) izskatīja Kultūras ministrijas (KM) precizētajā konceptuālajā ziņojumā iekļautos risinājuma variantus par atbalstu abonētās preses izdevumu piegādes nodrošināšanai un drukāto mediju atbalsta pilnveides iespējām. Finanšu ministrs Jānis Reirs rosināja Satiksmes ministriju (SM) sadarbībā ar KM iesniegt vienotu prioritārā pasākuma pieteikumu saskaņā ar budžeta sagatavošanas grafiku, abonētās preses izdevumu piegādes nodrošināšanu nosakot par valsts prioritāti.

“Mediju satura pieejamība ir stratēģiski nozīmīga nacionālās drošības kontekstā, īpaši laikā, kad mediju telpā bieži nākas saskarties ar dezinformāciju un viltus ziņām. Preses izdevumu pieejamība reģionos ir nozīmīgs izaicinājums, ņemot vērā, ka lauku teritorijās ir apgrūtinātas preses iegādes iespējas. Tāpēc aicinu nozaru ministrijas savlaicīgi iesniegt priekšlikumus par prioritārajiem pasākumiem un tiem nepieciešamo finansējumu 2021. gada valsts budžetam un abonētās preses izdevumu piegādi noteikt par valsts prioritāti,” uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs.

2021. gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas grafiks paredz, ka nozaru ministrijām līdz 8. jūlijam ir jāiesniedz priekšlikumi par prioritārajiem pasākumiem un tiem nepieciešamo finansējumu. “Neraugoties uz to, ka atbildīgajām nozares ministrijām, kas ir KM un SM, preses piegāde nav tikusi noteikta kā augsta līmeņa prioritāte, valdība līdz šim vienmēr ir radusi nepieciešamo risinājumu, lai kompensētu abonētās preses piegādes izdevumus,” skaidro finanšu ministrs.

KM rosināja noteikt procentuālu abonēto preses izdevumu piegādes izmaksu apmēru, kas būtu jāmaksā izdevējiem, starpību piegādātājam kompensējot no valsts budžeta līdzekļiem. Šo procentuālo apmēru plānots noteikt no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprināta piegādes tarifa.

Ministrija uzsvērusi, ka tādā veidā notiks atteikšanās no fiksētā tarifa, kas nākotnē valsts atbalsta apmēru padarīs stabilāku un vieglāk prognozējamu.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) iepriekš norādīja, ka piedāvātais modelis nodrošina labāko iespējamo balansu starp piegādes kārtības pilnveidošanu un nepieciešamību saglabāt atbalsta kārtības sniegtās priekšrocības, kuras sniedzas ārpus mediju nozares.