foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanai medijos novirzīs 260 500 eiro
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas paredzētas augusta beigās.
Politika
2020. gada 30. jūnijs, 15:08

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanai medijos novirzīs 260 500 eiro

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien vienojās no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 260 517 eiro piešķirt Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), lai nodrošinātu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanu sabiedriskajos un komerciālajos plašsaziņas līdzekļos.

No minētās summas 25 674 eiro plānots pārskaitīt VSIA "Latvijas Radio", lai nodrošinātu sabiedriskā pasūtījuma plānā 2020.gadam neietvertā oriģinālsatura raidapjomu par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām.

Savukārt 158 587 eiro tiks pārskaitīti valsts VISA "Latvijas Televīzija" (LTV), lai nodrošinātu galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanu.

Lai nodrošinātu priekšvēlēšanu aģitācijas perioda monitoringu, plānots tērēt 1256 eiro. Tāpat no kopējā finansējuma 75 000 eiro tiks novirzīti tam, lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos saņemt daudzpusīgu informāciju par 2020.gada ārkārtas vēlēšanām.

Kultūras ministrijā (KM) norādīja, ka 13.februārī Saeima pieņēma Rīgas domes atlaišanas likumu, kas stājās spēkā 25.februārī. Likums paredzēja atlaist Rīgas domi un rīkot ārkārtas pašvaldību vēlēšanas Rīgas pilsētā.Tā kā, plānojot 2020.gada nozares budžetu, nav bijis iespējams paredzēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, NEPLP ir nepieciešams papildu finansējums.

Ministrijā uzsvēra, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās plāno piedalīties vadošās politiskās partijas valstī. Vēlēšanu rezultāti izšķirs galvaspilsētas turpmāko pārvaldību. Lai sabiedrībai pilnvērtīgi būtu iespējams izvērtēt kandidātu piedāvājumu un izdarīt izvēli vēlēšanās, nepieciešams nodrošināt iespēju saņemt plašu un daudzpusīgu informāciju par vēlēšanu dalībniekiem gan sabiedriskajos, gan komerciālajos medijos, skaidroja ministrijā, akcentējot, ka LTV un Latvijas Radio 2020.gada sabiedriskā pasūtījuma ietvaros nav finansējuma šādam mērķim.

KM akcentēja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kvalitatīva norise nav iespējama bez sabiedrisko mediju iesaistes. Lai nodrošinātu daudzveidīgu, uz vēlētāju informētu izvēli vērstu saturu visās plašsaziņas līdzekļa platformās, LTV sabiedriskā pasūtījuma izpildei paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros kārtējo vēlēšanu rīkošanas gadījumos kopā vidēji novirza ne mazāk kā 150 000 eiro.

Lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt daudzpusīgu informāciju un viedokļus par domes ārkārtas vēlēšanām komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, īstenojot sabiedrisko pasūtījumu, NEPLP konkursa kārtībā nodod komerciālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem daļu sabiedriskā pasūtījuma, lai visām sabiedrības grupām pilnvērtīgi sniegtu plašu un daudzpusīgu informāciju saistībā ar ārkārtas vēlēšanām.

Savukārt, lai veiktu pilnvērtīgu priekšvēlēšanu aģitācijas perioda monitoringu, NEPLP nepieciešams iegādāties papildu pakalpojumu audio un audiovizuālā satura analīzes nodrošināšanai.

Ņemot vērā minēto, lai nodrošinātu priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto Rīgas pilsētas ārkārtas pašvaldību vēlēšanu laikā, nepieciešams līdzekļu pieprasījums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" par nepieciešamo finansējumu 260 517 eiro apmērā, kuru NEPLP apņemas izlietot līdz 2020.gada beigām.

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas paredzētas augusta beigās.