Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvās arī aktuālāko pašmāju režisoru veikumu. FOTO
Programmas "Lielais Kristaps. Izlase" ietvaros tiks izrādīti Latvijas režisoru jaunākie veikumi spēlfilmu, dokumentālajā un animācijas žanrā.
Kultūra
2015. gada 13. oktobris, 11:53

Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvās arī aktuālāko pašmāju režisoru veikumu. FOTO

Jauns.lv

Līdzās spilgtiem pasaules kino meistardarbiem Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF") piedāvās programmu "Lielais Kristaps. Izlase", kurā tiks izrādīti Latvijas režisoru jaunākie veikumi spēlfilmu, dokumentālajā un animācijas žanrā, informēja festivāla pārstāve Zane Dzene.

Četri darbi būs skatāmi latviešu dokumentālo filmu piedāvājumā - festivālu atklās režisora Uģa Oltes filmas "Dubultie svešinieki" pirmizrāde. Tāpat "Riga IFF" piedāvās noskatīties pasaulē zināmākās latviešu režisores Lailas Pakalniņas un viņas igauņu kolēģu jauno kopdarbu ar ironisko nosaukumu "Čau, Rasma!", kas ziemeļnieciskā apcerē saista mūsdienas ar Otrā pasaules kara beigām, kad pie Igaunijas salām avarēja Latvijas tvaikonis "Rasma", kura kravā bija Rīgas šūšanas fabrikas aprīkojums, "Husqvarna" velosipēdi, graudi un milti. Filmas pirmizrāde notika prestižajā "Visions du Réel" festivālā Šveicē.

Skatītājiem būs iespēja piedzīvot divus pavisam atšķirīgus, taču publikas un kritiķu ļoti slavētus hitus - Ināras Kolmanes aizkustinoši sirsnīgo filmu par suitu sievas un japāņu studentes ciešo draudzību "Ručs un Norie", kā arī Ievas Ozoliņas apdullinoši iespaidīgo ģimenes sāgu "Mans tēvs baņķieris". Autobiogrāfiska detektīva manierē režisore seko līdzi sava tēva - "TOP bankas" prezidenta - gaitām 90.gados, līdz 1994.gadā viņš ar sešiem miljoniem noguldītāju naudas pazūd bez vēsts. Tikai pirms dažiem gadiem režisore saņem Interpola ziņu, ka, viņas tēvs, iespējams, atrodas Malaizijā.

Piektdienas, 16.oktobra, vakarā skatītājiem piedāvās Aika Karapetjana spēlfilmu "M.O.Ž." - pavisam svaiga šausmu kino stilizācija pašmāju gaumē. Šī filma pirmizrādi piedzīvojusi Monreālas Starptautiskajā Fantāzijas filmu festivālā un izrādīta gan "BFI" Londonas filmu festivālā, kā arī filmu festivālos ASV, Kanādā, Francijā, Itālijā un Spānijā.

Atsevišķā seansā varēs baudīt animāciju studijas "Atom Art" īsfilmu sērijas "Lupatiņi" jaunāko daļu pirmizrādes, kā arī režisora Edmunda Jansona darbu "Roņu sala" - vienīgo Latvijas filmu, kas jebkad iekļauta pasaulē nozīmīgākajā animācijas konkursā Anesī festivālā Francijā. Pazīstamais filmu mākslinieks Jurģis Krāsons, kurš strādājis ar tādiem pasaules kino smagsvariem kā Verners Hercogs un Mika Kaurismeki demonstrēs savu trešo autoranimāciju "Sejas".

"Riga IFF" piedāvās arī Ivo Brieža režijas debiju animācijā "Laiks iet" - filmu par laiku, no kura nav iespējams aizmukt. Filmas galveno varoni - no sudraba un mamuta ilkņa, ar zelta zobu un kristāla acīm - veidojis ar izsmalcināto mākslinieka rokrakstu pazīstamais rotkalis Valdis Brože. Tāpat filmas veidošanā piedalījies gleznotājs un ilustrators Reinis Virtmanis, igauņu mākslinieces Anu Laura Tutelberga un Olga Bulgakova, bet mūziku radījis kanādiešu komponists Kolins Stetsons, kurš sadarbojies ar tādiem milžiem kā Toms Veits, Lorija Andersone u.c.

"Riga IFF" visām latviešu filmām nodrošinās tulkojumu angļu valodā.

Kā ziņots, "Riga IFF" norisināsies no 15.oktobra līdz 25.oktobrim. Tā centrālā norises vieta būs "Splendid Palace", kur ik dienu notiks ne tikai filmu seansi abās kinozālēs, bet arī dažādi pasākumi. Festivāla eksperimentālā kino un īsfilmu seansus izrādīs jaunatvērtajā "Kino Bize". Kopumā festivālā būs skatāmas 90 filmas deviņās dažādās programmās.

Biļetes uz "Riga IFF" seansiem nopērkamas festivāla mājaslapā un "Biļešu servisa" kasēs.

LETA/Publicitātes foto